[#1] [mos] znikające urządzenia USB
Heja,
odpaliłem swojego miniacza po pół roku i MorphOS zkapryśniał - zaraz po uruchomieniu Poseidon stwierdza, że wszystkie urządzenia USB się odłączyły i przestaje je wykrywać - zostaje bez dostępu do klawiatury i myszy i nie mogę nic zrobić. Oczywiście pod MacOS i w boot-menu wszystko hula.

Jakieś pomysły?
[#2] Re: [mos] znikające urządzenia USB

@_arti, post #1

dziwna sprawa, czy po podłączeniu jeszcze raz sie naprawia?
połączone bezposrednio czy przez huba?
nieraz pomaga dobry hub z zasilaczem
[#3] Re: [mos] znikające urządzenia USB

@michal_zukowski, post #2

Czy bezpośrednio, czy przez HUBa - to samo. Odpalony z płytki LIVE! chodzi OK.
[#4] Re: [mos] znikające urządzenia USB

@_arti, post #1

Nie znam sie na MOS-ie, ale mi to wyglada jakby system uznal, ze jestes pirat MOS-a.
Jaka date masz ustawiona przez system, moze jakas niewlasciwa?
[#5] Re: [mos] znikające urządzenia USB

@_arti, post #3

skasuj wszystkie konfiguracje USB z oknie preferencji Poseidona
1
[#6] Re: [mos] znikające urządzenia USB

@michal_zukowski, post #5

To, co siedzi w ENV-Archive?

EDIT: zapomniałem wspomnieć, że MOS przy starcie szuka jakiegoś przypisania FMS-Task -> FMS: - tego też nie było wcześniej ale jak stworzę to przypisanie w user-startup, to problem nie znika.

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2024 20:59:01 przez _arti
[#7] Re: [mos] znikające urządzenia USB

@_arti, post #6

Ktoś tu się brzydko bawił systemem. Nie instalowałeś czasem jakichś podejrzanych Chrysalisów czy jakiegoś jeszcze bardziej szemranego softu?
[#8] Re: [mos] znikające urządzenia USB

@recedent, post #7

No właśnie nie. Dosłownie kilka dodatkowych aplikacji.
[#9] Re: [mos] znikające urządzenia USB

@_arti, post #6

Przypadkiem nie instalowałes obsługi wirtualnych dyskietek ?
Sprawdź czy w Devs:storage nie masz mountlisty FF0?
To tłumaczyłoby przypisania do FMS:
https://aminet.net/package/disk/misc/fmsdisk
[#10] Re: [mos] znikające urządzenia USB

@Norbert, post #9

Tak, to FMSsys. Przeniosłem pliki w bezpieczne miejsce i już prośba o przypisanie się nie pojawia... no ale problem ze znikającymi urządzeniami USB dalej występuje.
[#11] Re: [mos] znikające urządzenia USB

@michal_zukowski, post #5

Problem rozwiązany. Skasowałem prefsy *(był tylko jeden plik na liście)* i po resecie stworzyły się nowe. Wszystko wróciło do normy.
1
[#12] Re: [mos] znikające urządzenia USB

@_arti, post #10

Powstaje pytanie - po co dodatkowa obsługa wirtualnych dyskietek, skoro w systemie (w szufladzie Tools:) masz wbudowane bardzo wygodne urządzenie FileImageCtrl?
[#13] Re: [mos] znikające urządzenia USB

@recedent, post #12

A jak robiłem sobie instalacje, to po prostu przyzwyczajony byłem do FMS, którego używam na każdej Amidze ale jak jest coś w standardzie, to obczaje
[#14] Re: [mos] znikające urządzenia USB

@recedent, post #12

Nie tylko obsługuje dyskietki. Obrazy dyskow również i nie tylko "amigowe" .
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem