kategoria: Efika
[#1] Przerzucanie części VRAM do RAM
Panie i panowie, w toku dyskusji na MorphZone wyszła ostatnio ciekawa (choć właściwie tylko dla właścicieli komputerów Efika 5200B) sprawa.

Otóż, Radeon.monitor od czasu wersji 52.6 posiada dwa bardzo interesujące tooltypy:

• MEM_LIMIT (obcinający ilość dostępnej pamięci karty graficznej do wartości podanej liczbowo [MB]- minimum to 8)
  • MEM_SPARE2SYS (przekazujący "zaoszczędzoną" pamięć graficzną do puli RAM)

Jeśli ktoś chce przetestować - oto krótki poradnik:
1. Wchodzimy na partycję systemową pod ścieżkę SYS:MorphOS/Devs/Monitors
2. Znajdujemy ikonkę Radeon.monitor i klikamy w "Informacje"
3. Dodajemy liniki:
MEM_LIMIT=8

MEM_SPARE2SYS=YES

4. Restartujemy komputer
5. Profit!

Oczywiście 8 MB to jest śmiesznie mało, więc liczba po MEM_LIMIT może równie dobrze wynosić 32, 64, czy 128 MB (zależy ile chcecie sobie zostawić).

Jak to wyglądało na Miniaczu na którym testowałem:

Po założeniu limitu VRAM:

Jak widać - zostało tylko 8 MB, z czego 4 MB zjadł mi Ambient odpalony w 16 bitach w FullHD

No to teraz porównanie SPARE2SYS. Bez parametru:

Z parametrem:

Tu różnica jest nieco większa, bo poprzednie okienko było na 24-bitowym Ambiencie, ale jak zrobiłem porównanie 16 do 16 bit to wychodzi praktycznie równe 24 MB ze współdzielonych 24 MB.

Wady?
- Ubywa nam VRAM
- Prędkość tak przydzielonej pamięci może być "suboptymalna"

Zalety?
- Więcej RAM (co jest argumentem szczególnie w przypadku komputera Efika 5200B, któremu możemy w prosty sposób podwoić ilość dostępnej pamięci operacyjnej).

Jest tu z nami na forum jakiś użytkownik Efiki, który mógłby sprawdzić tę sztuczkę u siebie?
4
[#2] Re: Przerzucanie części VRAM do RAM

@recedent, post #1

Sprawdzilem.

Chyba dziala. Pokazuje mi ze po tych czynnosciach posiadam ok 185 MB dostepnej pamieci.
Mam Radeona 9250 128MB
[#3] Re: Przerzucanie części VRAM do RAM

@Phibrizzo, post #2

Jedank 8 MB VRAM to za malo.
Nawet taki Rootage sie nie odpalil. Zadzialal dopiero jak zwiekszylem do 16. O dziwo, taka ilosc starczyla
nawet dla Fortisa.
[#4] Re: Przerzucanie części VRAM do RAM

@Phibrizzo, post #2

No to wypada teraz poszukać karty z 256 MB RAM i jeszcze będzie przepięknie.

A jak wypada zapis/odczyt z pamięci? Ten "SLOW RAM" różni się bardzo od wbudowanej?
[#5] Re: Przerzucanie części VRAM do RAM

@recedent, post #4

Az tak dolkadnych testow nie robilem.
[#6] Re: Przerzucanie części VRAM do RAM

@recedent, post #1

UWAGA, małe ostrzeżenie: Na MorphZone Kronos ostrzega, żeby nie próbować tej sztuczki w komputerach z G5 (zwłaszcza jeśli macie już max możliwej do zaalokowania pamięci). Podobnie może się wydarzyć w przypadku "wymaksowanych" na 2 GB RAM komputerów PowerBook i PowerMac G4. Może się wydarzyć coś strasznego w postaci systemu który nie da się uruchomić.

(chyba że umiecie wystartować z płyty albo USB i najzwyczajniej w świecie podmienić Radeon.monitor albo zmienić mu tooltypy, to wtedy już tak strasznie nie jest)
5
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem