[#10]
Re: MorphOS 3.19 & Fallout 2
@Ittaj,
post #9
Dziękuję bardzo za miłe słowo.
Rzeczywiście staram się trzymać ostatniej oficjalnej wersji MorphOS. Raz przez pomyłkę zbudowałem jedną wersję dema mając nową wersję TinyGL, ale szybko ktoś mi dał znać, zrobiłem poprawkę i szybko poszło na MorphOS Storage i Aminet. Generalnie od 2017 roku ciągle staram się trzymać kompatybilność wszystkiego co tam sobie robię z tym niby-silnikiem, który sobie klecę od 2008 roku. Podczas pisania czegoś ten mój prymitywny silnik się rozwija i raz na kilka miesięcy każde z 6 dem jest dostosowywane do nowej wersji silnika. Czasem wymaga to minutę roboty, a czasem siedzę kilka godzin żeby demo znów wyglądało tak jak wcześniej. Jeżeli nowy silnik coś odczuwalnego przynosi to aktualizacje dem wysyłam na MorphOS Storage i Aminet. Na przykład następna aktualizacja mam nadzieję, że nieco uporządkuje odpalanie dema na wybranym monitorze jeżeli ma się podłączony drugi monitor. Nie spotkałem się nigdy żeby ktoś tyle razy aktualizował dema. To bardzo niescenowe zachowanie.

Ale i ja jestem tak średnio demoscenowy.
Dla mnie nie jest trudne trzymanie się ostatniej oficjalnej wersji TinyGL, bo lubię 3D z przełomu wieków (bez shaderów). Bardzo lubię kombinować żeby omijać ograniczenia starych akceleratorów 3D. Dlatego nie rzucam się na każde nowe TinyGL, które wreszcie otwiera przed nami świat shaderów.

Na co dzień używam bety TinyGL, ale przed wypuszczeniem czegoś w świat wracam do ostatniej oficjalnej wersji.
Ja nie mam wielkich wymagań. Gdybym się strasznie uparł to nawet i na AmigęPPC z MiniGL (tym od Hyperionu) pewnie mógłbym robić, bo technologicznie to jest mniej więcej ten poziom (może lekko upraszczam). Tylko dziwne ograniczenia Voodoo3 wymagałyby pewnych zmian. Ale na Voodoo4 czy BVision3D byłoby spoko.