[#1] Adres początkowy Kickstartu
Normalnie Kickstart o rozmiarze 256kB ma początkowy adres $FC0000, a Kickstart 512kB adres $F80000. W dokumentacji Amigi 500/1000 obszar adresowy $F80000 jest opisany, jako zarezerwowany (reserved). Czy w przypadku tych komputerów, robiąc odczyt spod adresu $F80000 również tam znajdę początek Kickstartu (mirror)? Idąc dalej, czy w każdej Amidze z dowolną konfiguracją sprzętową (karty turbo z funkcją maprom, włączone jakieś funkcje jednostki MMU) początek Kickstartu o rozmiarze 256/512kB, będzie zawsze dostępny pod adresem $F80000? Oczywiście znam kod, który służy do ustalania adresu początku Kickstartu (zwraca $FC0000 lub $F80000): move.l #$1000000,A0 ; sub.l -20(A0),A0. Natomiast nie wiem, czy zadziała on w każdych możliwych warunkach sprzętowo-programowych.
[#2] Re: Adres początkowy Kickstartu

@RomanWorkshop, post #1

Jesli mnie pamiec nie myli to sprawdzalem co jest pod F80000 pod Action Replayem 3 i nie bylo tam poczatku kickstartu, czyli nie bylo mirroru.
Jeszcze chyba zgrywalem tez na rympal do pliku na dyskietce przestrzen od f80000 do 1000000.
A co do MMU to wydaje mi sie, ze raczej zawsze bedzie poczatek jakiegos kickstartu pod F80000, oczywiscie dotyczy to tylko oryginalnych kickow od Commodore, bo w tych od Hyperiona czy zle zrobionych recznie kickow to juz nie.
[#3] Re: Adres początkowy Kickstartu

@Don_Adan, post #2

Zapomniałem, że kilka lat temu zadałem podobne pytanie na EAB i Toni Wilen odpowiedział (moje tłumaczenie): "Kickstart powinien być dostępny pod adresem $F80000, ale technicznie może to być inny Kickstart, niż aktualnie używany przez system Amigi, np. jeśli został załadowany (relokowany) do pamięci RAM przez "rekick" lub podobny program. Funkcja maprom karty turbo czy jednostki MMU standardowo podmienia (shadow) oryginalny Kickstart na ten załadowany. Teoretycznie jest możliwe, że żaden Kickstart nie będzie znajdował się w normalnym obszarze adresowym, a system Amigi nadal będzie działał prawidłowo."

Sprawdziłem w mojej A500 (rev. 6A), że Kickstart 1.3 (34.5) jest widoczny również pod adresem $F80000. Najlepiej było by sprawdzić, czy tak samo jest w starszych rewizjach Amigi 500 oraz w Amigach 1000/2000, w których ten obszar jest opisany jako zarezerwowany (reserved).

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2025 13:08:48 przez RomanWorkshop
[#4] Re: Adres początkowy Kickstartu

@RomanWorkshop, post #3

Moze zle pamietam, ale w mojej A500 ECS (1MB chip max) to byl raczej pusty obszar, czyli albo $00000000 albo $ffffffff.
Rzeczywiscie najlepiej sprawdzic to na jakiejs Amidze 500 z kickiem 1.2.
Wedlug mnie zarezerwowany obszar byl po prostu dlatego, zeby nikt w tym obszarze pamieci nie pakowal sprzetu typu Action Replay 3, bo po prostu miejsce na 512KB kickstart bylo potrzebne/planowane.
Cos podobnego jak miejsce na 2MB chip ram tez bylo planowane/zarezerwowane w zasadzie od poczatku A1000, gdy A1000 miala tylko 256KB chip.
Miejsce na diagnostyczny ROM tez bylo zarezerwowane pod $f00000.
Choc chyba nigdy nie wyplynal diagnostyczny ROM Amigowy od Commodore, o ile mnie pamiec nie myli.
[#5] Re: Adres początkowy Kickstartu

@Don_Adan, post #4

Może też być jakaś różnica w dekodowaniu adresów $F80000-$FBFFFF przez starsze Amigi 500/1000/2000 z Kickstartem 256kB i dlatego używa się kodu move.l #$1000000,A0 ; sub.l -20(A0),A0 do ustalenia adresu początku Kickstartu: $FC0000 dla 256kB i $F80000 dla 512kB. Choć z drugiej strony logika podpowiada, że jeśli w tych Amigach można używać Kickstartów 512kB, które są wtedy widoczne pod adresem $F80000, to Kickstart 256kB powinien być dostępny w obu połówkach (mirror) jego obszaru adresowego. No, ale to można zweryfikować tylko przez testy na takim sprzęcie.

Miejsce na diagnostyczny ROM tez bylo zarezerwowane pod $f00000. Choc chyba nigdy nie wyplynal diagnostyczny ROM Amigowy od Commodore, o ile mnie pamiec nie myli.

Nigdy nie trafiłem na taki ROM, ale Commodore zrobiło specjalne urządzenie do diagnostyki Amigi 500/1000/2000, przeznaczone dla autoryzowanych serwisów: link, link.
[#6] Re: Adres początkowy Kickstartu

@RomanWorkshop, post #5

Na zdjeciu jest opisany jako "ROM cartridge" wyglada na cos w stylu Action Replay 3, podlaczane z boku A500.
Zreszta chyba AR3 tez uzywa tego samego adresu czyli $f00000 do uruchamiania.
Nie wiem jak jest w przypadku A2000, choc wiem ze podobno byly AR3 do A2000, ale chyba nikt tego modelu nie ma.
Info o tym diagnostycznym ROM-ie bylo w zrodlach OS 3.1, ktore wyplynely na swiatlo dzienne, na samym poczatku zrodel exec.library.
Zreszta bodaj Phase 5 tez uzywalo tego adresu w swoich kartach turbo, do wywolywaniia extra opcji dla tych kart.
Ciekawe, ze ten ROM chyba nigdzie nie wyplynal, choc pewnie bylby przydatny przy reperacji sprzetow typu Amiga 500 i Amiga 2000.
[#7] Re: Adres początkowy Kickstartu

@Don_Adan, post #6

Czyli ten Diagnostic Module, a nie Diagnostic Box.
Wedlug mnie to powinno dzialac tez niezaleznie.
Ale to trzeba by zdobyc ten Diagnostic Module.

Edycja, ktos ma ten ROM.

link

Ciekawe czy go zrzucil do pliku? Wystarczy pewnie na rympal zapisac do pliku na dyskietce po podlaczeniu do A500.

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2025 21:26:24 przez Don_Adan
[#8] Re: Adres początkowy Kickstartu

@Don_Adan, post #7

ROM diagnostyczny to był chyba jakiś nigdy niedokończony pomysł Commodore. Natomiast urządzenie Diagnostic Box to zupełnie co innego. Mam te dyskietki (naprawiane, więc nie wiadomo czy 100% zgodne z oryginałem) dołączane do Diagnostic Box. Nie ma na nich żadnego ROMu, tylko mały program do odbierania danych wysyłanych przez urządzenie na port szeregowy drugiej/sprawnej Amigi. Próbowałem go uruchomić pod WinUAE i zawiesza się, ale bez samego urządzenia i tak jest bezużyteczny.
[#9] Re: Adres początkowy Kickstartu

@RomanWorkshop, post #8

Chyba nie przeczytales dokladnie tego infa od demolition-a.

"There is a ROM onboard the diag kit which the Amiga can boot directly from, bypassing the OS."

Rom Diagnostyczny istnieje, i z tego co widze to dziala podobnie jak AR3.
Byc moze AR2 i AR3 to jest w ogole przerobka tego Cardridge'a.
Tutaj masz fotke otwartego ROM-u diagnostycznego:

link

Ogolnie to ROM-y tego typu ktore sa pod adresem $f00000 nie zadzialaja z automatu.
Musi byc kod w exec.library, a dodanie takiego kodu na poczatku exec.library jesli nie byloby czego nim obslugiwac bylo by raczej bez sensu. Nie czytalem RKRM i innych podobnych publikacji, ale raczej nic tam nie ma o obsludze ROM-u spod adresu $f00000.
Wiec, zeby taka wiedze wykorzystac to albo trzeba miec zdeasemblowany exec.library, albo zrodla exec.library.
[#10] Re: Adres początkowy Kickstartu

@Don_Adan, post #9

Na pewno ROM w Diagnostic Box potrafi przejąć kontrolę nad Amigą, ale czy może ona z niego startować to nie wiem. Mi się wydaje, że on sam nie zadziała bez części sprzętowej urządzenia. Nawet jeśli by tak było, to zarówno Diagnostic Box, jak i wszystkie Action Replay'e są ograniczone do użycia tylko w A500/1000/2000 z Kickstartem 1.3 lub starszym.
[#11] Re: Adres początkowy Kickstartu

@RomanWorkshop, post #10

To sa 2 rozne rzeczy.

link

Amiga 500/A2000 Diagnostic Box i Amiga 500/2000 Diagnostic Module.
Ty piszesz o Diagnostic Box (to po lewej stronie na fotce), ktory wymaga drugiej Amigi lub PC-ta oraz oprogramowania na dyskietce do diagnozowania.

Ja caly czas pisze o Diagnosic Module (to na dole na tej fotce).
Razem tworza Diagnostic Kit.
To jest wersja Diagnostic Kit dla A500/A2000, byc moze zadziala jeszcze z A500+, bo ta Amiga ma ten sam boczny slot co A500.
ROM diagnostyczny jest uruchamiany od razu na poczatku, o ile istnieje pod $f00000, nim exec zrobi cokolwiek innego.
Wiec wystarczy, ze Amiga nie jest calkiem martwa, zeby zadzialal, bo ma tez wlasny RAM tak jak AR3.
Skoro ten kod uruchamiajacy ROM spod $f00000 jest we wszystkich nowych kickstartach to najprawdopodobniej musialy istniec
inne Diagnostic Kit: np. dla A600, A1200. Tylko byc moze sa juz nie do zdobycia.
Zamocowany kickstart w A500/A2000 raczej nie ma znaczenia, bo nie jest uzywany do niczego innego, tylko do odpalenia ROM-u diagnostycznego.
Wiec wedlug mnie powinien sie uruchomic na kicku 2.0/3.1+ tez.
Co nie znaczy, ze bedzie dzialal prawidlowo, trzeba by to sprawdzic.
Tylko, ze chyba nigdzie nie ma do sciagniecia tego ROM-u.
Moze na Zachodzie ktos ciagle ma ten modul.
[#12] Re: Adres początkowy Kickstartu

@Don_Adan, post #11

Poczytałem instrukcję obsługi i rzeczywiście to są dwa niezależne urządzenia. Wygląda na to, że testy diagnostyczne mogą też być uruchomione z dyskietki, chyba za pomocą tego jednego dołączonego programu, a komunikaty będą wysyłane na port szeregowy.

"The disk test reports every test on the terminal, the ROM test does not. There are three additional messages displayed because the FDD is connected."

"To load this test from disk, a lot of system functions are needed: appr. 40k of CHIP-RAM, DMA (AGNUS), PAULA, CIAs and more. But this test checks all ports and system functions without opening the AMIGA 2000."

Jak uruchamiałem ten program pod WinUAE, to Amiga zatrzymywała się na szarym ekranie - być może wtedy trwały testy, a komunikaty diagnostyczne były wysyłane na port szeregowy. Ewentualnie na emulatorze takie testy nie będą działać i mogą zostać uruchomione tylko na prawdziwej Amidze.

Jedyną szansą na zdobycie ROMu z tego urządzenia jest pytanie na EAB - być może ktoś znajdzie dostęp do tych pamięci (są tam 2 kości 27512 po 64kB każda - cały ROM ma 128kB).
[#13] Re: Adres początkowy Kickstartu

@RomanWorkshop, post #12

Jakbym mial dostep do mojej Amigi to bym sie zapytal na EAB, w tamtym watku.
Kiedys napisalem krotki programik do zrzucania ROM-u na rympal, ktory zapisywal na dyskietke 512 KB od adresu $f80000, jako ROM.bin.
Wystarczyloby zamienic adres startowy na $f00000 i go uzyc.
Bo raczej watpie, zeby ktos chcial otwierac taki cardridz i odczytywac zawartosc obu ROM-ow programatorem.
A uruchomienie z CLI byloby latwe i nieinwazyjne.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem