[#1] Adres początkowy Kickstartu
Normalnie Kickstart o rozmiarze 256kB ma początkowy adres $FC0000, a Kickstart 512kB adres $F80000. W dokumentacji Amigi 500/1000 obszar adresowy $F80000 jest opisany, jako zarezerwowany (reserved). Czy w przypadku tych komputerów, robiąc odczyt spod adresu $F80000 również tam znajdę początek Kickstartu (mirror)? Idąc dalej, czy w każdej Amidze z dowolną konfiguracją sprzętową (karty turbo z funkcją maprom, włączone jakieś funkcje jednostki MMU) początek Kickstartu o rozmiarze 256/512kB, będzie zawsze dostępny pod adresem $F80000? Oczywiście znam kod, który służy do ustalania adresu początku Kickstartu (zwraca $FC0000 lub $F80000): move.l #$1000000,A0 ; sub.l -20(A0),A0. Natomiast nie wiem, czy zadziała on w każdych możliwych warunkach sprzętowo-programowych.
[#2] Re: Adres początkowy Kickstartu

@RomanWorkshop, post #1

Jesli mnie pamiec nie myli to sprawdzalem co jest pod F80000 pod Action Replayem 3 i nie bylo tam poczatku kickstartu, czyli nie bylo mirroru.
Jeszcze chyba zgrywalem tez na rympal do pliku na dyskietce przestrzen od f80000 do 1000000.
A co do MMU to wydaje mi sie, ze raczej zawsze bedzie poczatek jakiegos kickstartu pod F80000, oczywiscie dotyczy to tylko oryginalnych kickow od Commodore, bo w tych od Hyperiona czy zle zrobionych recznie kickow to juz nie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem