kategoria: Płyty główne
[#1] Uruchomienie Amiga B2000
Cześć
Po blisko roku podchodzę do tematu uruchomienia Amigi B2000. Jest to EATX w wersji 3.1
Płyta niestety nie ruszyła od strzała. Utknąłem na sygnale reset - ten utrzymuje w stanie niskim.
To jest schemat układu reset.

Podpowiedzcie mi czy podłączenie klawiatury jest konieczne aby zmienił się stan sygnału? Tak urchamiam bez klawiatury. :)

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2025 20:55:05 przez bobycob
[#2] Re: Uruchomienie Amiga B2000

@bobycob, post #1

Nie jest potrzebne. Nie raz uruchamiałem moją A2000EATX bez klawiatury.
[#3] Re: Uruchomienie Amiga B2000

@wali7, post #2

Jak wymontuję wzmacniacz operacyjny wystarczy, że podciągnę reset do 5V czy trzeba coś bardziej subtelnego?
[#4] Re: Uruchomienie Amiga B2000

@bobycob, post #3

Na schemacie tam już jest rezystor R201 do plusa. Więc po wylutowaniu wzmacniacza linia powinna iść na wysoki.

LM339 to komparator ale niestety jestem noga z analoga i bez symulacji nie powiem jak ta 4-wzmacniaczowa kaskada powinna działać :) Reset w A2000 chyba się wymuszało poprzez ściągnięcie KBCLK na zero na dłuższy czas i pewnie cały ten układ ma powodować reset z opóźnieniem jeżeli nie ma tam przemiennego sygnału zegarowego z klawiatury.

No tak, ale wtedy by właśnie nie działało bez klawiatury. To nie wiem, wywal komparator :)

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2025 22:46:54 przez bfgmatik
[#5] Re: Uruchomienie Amiga B2000

@bfgmatik, post #4

Faktycznie, tylko bałem się czy 2.5V z dzielnika nie będzie mało - pomijam te 3k szeregowo.
[#6] Re: Uruchomienie Amiga B2000

@bobycob, post #5

A DS1813 czasem nie jest uszkodzony
[#7] Re: Uruchomienie Amiga B2000

@Berr131268, post #6

Tez testowo wylutowałem - to nie on.
[#8] Re: Uruchomienie Amiga B2000

@bobycob, post #7

Ale masz na _KBRST stan niski?
[#9] Re: Uruchomienie Amiga B2000

@bobycob, post #7

Jeśli masz mc68000 w podstawce to sprawdź bez niego i oczywiście sprawdzić powinieneś również bez napięcia czy nie jest gdzieś zwarty do masy

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2025 08:22:32 przez Berr131268
[#10] Re: Uruchomienie Amiga B2000

@bfgmatik, post #8

Tak było przed wylutowaniem wzmacniacza operacyjnego. Teraz podciągnąłem po prostu reset rezystorem, ale maszyna nadal nie pracuje.
sprawdziłem na wejściu zegarowym procesora czy oscylator pracuje - jest taktowany.
[#11] Re: Uruchomienie Amiga B2000

@bobycob, post #10

Rn101 podciąga Reset do stanu wysokiego . Reset może wystawić również procesor, więc sprawdź czy bez niego również masz stan niski .
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem