[#1] xT clock x5
Kiedyś gdzieś mi chyba "śmignęło". Czy istnieje możliwość ustawienia karty xT 68k na 5 razy szybsze taktowanie względem płytowego procka? Nie jestem pewien, ale gdzieś słyszałem, że teoretycznie zapewniając malutki radiator i płaski cooler stosowane kiedyś w karcie Supra 28MHz do A500 można było użytkowo podkręcić prawie do 43 Mhz. Ale, załóżmy 35 Mhz na xT. Czy ktoś coś?

ja myślałem o doklejeniu nie tylko małego radiatora, ale od wewnątrz pod kratkę w obudowie danie po lewej stronie wentylatora wdmuchującego powietrze z zewnątrz, a w okolicach grze zaczyna się FDD wydmuchującego.
[#2] Re: xT clock x5

@xtro, post #1

Na karcie SUPRA, a przynajmniej tej, którą ja kiedyś miałem, nie było RAMu, tylko mały cache, więc podkręcałeś tylko proca. Na xT podkręcasz wszystko na raz i pamięć przestaje wyrabiać, mi się przynajmniej nie udało tego podkręcić do 35MHz, prawdopodobnie potrzebny byłby wsad, który dodałby jeden waitstate. Ten procek jest znany z tego, że potrafi działać i na 50MHz, tyle, że nie ma takich pamięci z czasem dostępu na poziomie 30ns (chyba, że bardzo drogie SRAM), wykorzystanie tego zegara wiązałoby się z zastosowaniem jakiegoś interfejsu SDRAM z modułem cache. Prawdopodobnie działołoby to na 35MHz, gdyby zastosować pamięci 55ns, których w zasadzie nie idzie nigdzie obecnie dostać (kiedyś były dostępne).
[#3] Re: xT clock x5

@bulbulator, post #2

Tak to prawda odnośnie Supry 28. Była idealnie "docięta" obudową do osobnego produktu jakim był boczny moduł Supra Ram RX500. Standardowo miał ona 2 MB i wolne podstawki pod dopełnienie jej do 8MB w formie Zip'ów. Miałem ten moduł tak fartownie nabyłem od naczelnego Kebaba jak zrobiono już testy :) (akuratnie redakcja była w mojej lokacji i pare gadżetów udało mi się po testach skupić do Amig).

Samo RX500 dawało już kopa wg SysInfo na poziomie 30%. A możliwe, że na Kick 2 (ja miałem 1.3) więcej. Mniemam tak, bo posiadałem HDP IDE HD ATBUS i na K1.3 chodził jakoś 320 KB/s (ale i tak wydawało się to magią ok '92 roku) natomiast pod wgranym KS2.0 wyciskał 780 KB/s.

No cóż wracając do xT wypada się nastawić na defoult jak Architekt dał, i nie kombinować, cieszyć się tym co jest plus ustawienia maproma i 11 MB dla szyku.

Podpytuję, bo nadal udaje mi się zawodowo wykorzystywać A600, a mam aktualnie 2MB Chip i dylemat czy kupić tańsze 5,5/9,5 MB , czy najkoszerniejsze 68k x4 MHz. Kusi to drugie, a gdzieś śmignęło mi , ze za dopłatą przy zamówieniu nasz Fabrykant potrafi jeszcze podnieść moc przed wysyłką. Ale wygląda na to , ze to plotka więc nie chcę tu namotać, by sobie ktoś nie "przekręcił" tego xT we własnym zakresie.
[#4] Re: xT clock x5

@xtro, post #3

Hey
Osobiście używam Xt_turbo i do większości zadań nadaję się znakomicie.
Zależało mi na bootselektorze i dodatkowej pamięci fast.
A o dodatkowym podkręcaniu pierwszy raz słyszę
[#5] Re: xT clock x5

@xtro, post #3

Zdecydowanie XT, a nie zwykły Fast. MAP-ROM, przyspieszenie IDE, więcej RAMu i mocy z CPU (a w razie potrzeby zejście do 7 MHz) - zalety nie do przecenienia.
2
[#6] Re: xT clock x5

@xtro, post #3

a gdzieś śmignęło mi , ze za dopłatą przy zamówieniu nasz Fabrykant potrafi jeszcze podnieść moc przed wysyłką.

To dość ciekawa plotka, ale Piotr to nie Jens, nie prowadzi modelu licencji. Aż się go zapytam o to :)

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2025 18:42:05 przez bulbulator
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem