Komentowana treść: Apollo Team zapowiada nowy akcelerator "V3 Raptor"
[#1] Re: Apollo Team zapowiada nowy akcelerator "V3 Raptor"
Czyli takie głośne myślenie bez konkretów choćby w postaci zarysu ceny. Ale chyba czuć oddech Pistorma na plecach
4
[#2] Re: Apollo Team zapowiada nowy akcelerator "V3 Raptor"
Taki nowy, że już był anonsowany parę lat temu

link
5
[#3] Re: Apollo Team zapowiada nowy akcelerator "V3 Raptor"

@-tbn-, post #2

To byly czasy jak Igor i Gunnar juz sie rozchodzili, a to mial byc nastepca V2.
Pozniej Igor jakos przekonal Gunnara, zeby mogl dalej tworzyc V2 ze wsparciem Gunnara (zawartosc FPGA).
Teraz to juz jest koniec wsparcia V2 przez Gunnara w kazdej formie.
Do tego ApolloOS podobno wymaga 512MB fast, wiec nie zadziala na V2, a na V3 juz tak.
V3 Raptor troche sie zmienil, bo stara wersja miala miec tylko 128 MB fast, a 512 MB to jak juz od jakiegos czasu pisze jest wlasciwa ilosc pamieci (w obszarze Zorro III) dla Amigi.
No i ma byc uzyty Cyclone 10, ciekawe jaka bedzie mial szybkosc wzgledem innych wersji Cyclone FPGA, i ile ma miejsca?
1
[#4] Re: Apollo Team zapowiada nowy akcelerator "V3 Raptor"

@Don_Adan, post #3

Zależy JAKI Cyclone 10, bo LP jest w STARSZEJ technologii niż Cyclone V i nieco tylko lepszej niż Cyclone III.
[#5] Re: Apollo Team zapowiada nowy akcelerator "V3 Raptor"

@Don_Adan, post #3

ApolloOS podobno wymaga 512MB fast

To pod czym to działa? Pod Windowsem ? 😱
4
[#6] Re: Apollo Team zapowiada nowy akcelerator "V3 Raptor"

@lukjan, post #5

Hehehe🤣
2
[#7] Re: Apollo Team zapowiada nowy akcelerator "V3 Raptor"
Jak będzie kosztować 1000 zł to kupię.
2
[#8] Re: Apollo Team zapowiada nowy akcelerator "V3 Raptor"

@koczis, post #7

Jak będzie kosztować 1000 zł to kupię.

Dokładnie...
2
[#9] Re: Apollo Team zapowiada nowy akcelerator "V3 Raptor"

@koczis, post #7

Znając pazerność pana G to myślę że raczej 399 Euro
1
[#10] Re: Apollo Team zapowiada nowy akcelerator "V3 Raptor"

@lukzer, post #9

Znając pazerność pana G to myślę że raczej 399 Euro

A przecież mógłby dorobić gdzieś na nocnej zmianie na magazynie i dać za pół darmo.
[#11] Re: Apollo Team zapowiada nowy akcelerator "V3 Raptor"

@KucBuc, post #10

A czemu aż za półdarmo? Przecież mógłby otworzyć fundację. Na pewno ludzie dobrej woli wpłacali by darowizny do puszek, sponsorzy by się pojawili a amigowcy by mieli sprzęt za darmo. I jeszcze by na tym mieliony zarobił.
1
[#12] Re: Apollo Team zapowiada nowy akcelerator "V3 Raptor"

@KucBuc, post #10

Pół-darmo nikt nie oczekuje. Wystarczy nie skubać do reszty. Czy tam próbować skubać...
2
[#13] Re: Apollo Team zapowiada nowy akcelerator "V3 Raptor"

@Jacques, post #12

Pół-darmo nikt nie oczekuje. Wystarczy nie skubać do reszty. Czy tam próbować skubać...

W pracy też szefowi mówisz że nie chcesz go skubać i oddajesz mu 1/4 wypłaty? Czy tylko dla innych masz takie rady?

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2025 08:38:49 przez KucBuc
[#14] Re: Apollo Team zapowiada nowy akcelerator "V3 Raptor"

@KucBuc, post #13

Nie Tobie radzę, więc co się burzysz? Sprowokowałeś wciskaniem, że ludzie oczekują za pół-darmo, tak jakby istniały tylko skrajności. Rynek zweryfikuje i tak, na szczęście jest duża konkurencja. Zresztą, jak ktoś zauważył, o takim produkcie bajdurzył już kilka lat temu, więc pewnie nie ma o co bić piany nawet.

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2025 08:57:46 przez Jacques
2
[#15] Re: Apollo Team zapowiada nowy akcelerator "V3 Raptor"

@Jacques, post #14

Myślę że to jednak ty zacząłeś o pazerności, kiedy człowiek chce po prostu zarobić na życie. I nikomu nic nie wciska tylko daje możliwość zakupu. Praca i zarobek to w twoim rozumieniu pazerność?
[#16] Re: Apollo Team zapowiada nowy akcelerator "V3 Raptor"

@KucBuc, post #15

Wybacz, ale nie widzę sensu dalszej rozmowy i przestań (nawet w formie pytającej) wciskać mi rzeczy, których nie napisałem.
Niech sobie każdy sam ocenia cenę w odniesieniu tego co dany produkt sobą reprezentuje i oferuje.

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2025 09:58:20 przez Jacques
[#17] Re: Apollo Team zapowiada nowy akcelerator "V3 Raptor"

@KucBuc, post #15

Pokój temu domowi... Po co się o spierać o bzdety. Jak ktoś będzie chciał kupić jak A6000 to sobuie kupi. Jak nie - tak jak ja - nie kupi. Jest masa innych rozwiązań.
4
[#18] Re: Apollo Team zapowiada nowy akcelerator "V3 Raptor"

@koczis, post #7

Na samym początku Gunnar i Igor sprzedawali V2 za 500 złotych, bo chcieli, aby każdy amigowiec mógł sobie na ich sprzęt pozwolić. Na drugi dzień te akceleratory były wystawione na eBay'u i sprzedawały się za 1000 EUR.

Wyobraź sobie ich miny. Zderzyli się ze ścianą prawa 'wolnego rynku'. Sądząc po obecnych cenach, wyciągnęli wnioski z tamtej sytuacji.
1
[#19] Re: Apollo Team zapowiada nowy akcelerator "V3 Raptor"

@Banter, post #18

Vampir dla biedaków musi oscylować w cenie zbliżonej do HW i świetnie wbija się w konkurencję w postaci TF1260 z pełnym CPU dając za darmo kartę dźwiękową. Czyli te 399 ojro jest realną ceną.

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2025 14:16:26 przez koczis
1
[#20] Re: Apollo Team zapowiada nowy akcelerator "V3 Raptor"

@koczis, post #19

To zależy jak na to ktoś patrzy. Ja wolałem kiedyś kupić Apollo1260 niż Vampira. Wtedy były w podobnej cenie, a ja chciałem mieć prawdziwie 060 i to na karcie z epoki

Tak naprawdę nie potrzebowałem ani jednego ani drugiego, bo wystarczała mi ACA1233, ale w retro i kolekcjonowaniu raczej ciężko o racjonalizm i zdefiniowanie potrzeb.

Jakbym miał wybierać między pistormem a vampirem to wybrałbym pistorma.

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2025 21:49:23 przez snifferman
1
[#21] Re: Apollo Team zapowiada nowy akcelerator "V3 Raptor"

@snifferman, post #20

No cóż, przyjdzie czas i na 060. Na razie mam się czym bawić. szeroki uśmiech
1
[#22] Re: Apollo Team zapowiada nowy akcelerator "V3 Raptor"

@snifferman, post #20

Powinines miec ACA1260.
Wyglada na to, ze to najlepsza karta (wydajnosciowo) z 68060 do A1260.

link

Czyli co by tu nie mowic, Jens jednak jest najlepszy.
[#23] Re: Apollo Team zapowiada nowy akcelerator "V3 Raptor"

@Don_Adan, post #22

Ale RTG się ACA1260 nie dorobiła na razie, a jak już, to osobny moduł byłby?

Swoją drogą pytam w tamtym wątku czy te benchmarki były robione na Warpie z najnowszym FW, bo dał on pewne przyspieszenie.
1
[#24] Re: Apollo Team zapowiada nowy akcelerator "V3 Raptor"

@Jacques, post #23

To mozesz podac ile osiaga z nowym FW.
Byly robione przez tego samego uzytkownika, ktory ma kase i chyba pelna kolekcje Amigowych kart turbo z 68060 i 68080.
A Jens tak robi kase, tak bylo z RapidRoad i X-Surf.
[#25] Re: Apollo Team zapowiada nowy akcelerator "V3 Raptor"

@Don_Adan, post #24

Quake od Clickboom, AGA 320x200 (NTSC), 060@50 MHz:
Poprzedni: 9.10 FPS
Nowy: 9.65 FPS
Timedemo demo1
Ale to moje porównanie we własnych specyficznych kryteriach.

AmiQuake daje wyższe wyniki, choć optycznie działa mniej płynnie, dziwne

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2025 17:41:11 przez Jacques
[#26] Re: Apollo Team zapowiada nowy akcelerator "V3 Raptor"

@Jacques, post #25

AmiQuake uzywa c2p od Kalmsa (byc moze w najnowszej poprawionej o lepsze zapisy do chipu) wersji.
Wersja od ClickBoom na pewno ma gorsze c2p.
A co do roznic, to NovaCoder (autor AmiQuake), parenascie lat temu na EAB napisal mniej wiecej cos takiego "z oryginalnego kodu gry wywalilem to co uwazalem za zbedne, zeby bylo szybciej".
Dlatego sa pewnie roznice.
Wiec jego wersje to mozna raczej tylko z innymi jego wersjami porownywac.
[#27] Re: Apollo Team zapowiada nowy akcelerator "V3 Raptor"

@Don_Adan, post #26

Dlatego napisałem, że moje porównanie jest pomiędzy Quake od Clickboom by sprawdzić różnicę pomiędzy starym i nowym fw.
Gorsze nie gorsze, jakimś cudem ta wersja w graniu wydaje się szybsza od NovaCoderowej. Podobne jego Amiduke jest wolniejszy od innego portu (nie pamiętam kogo).
[#28] Re: Apollo Team zapowiada nowy akcelerator "V3 Raptor"

@koczis, post #19

Cena V3 ma byc taka.

"All this for the same or lower price of what the V2 does cost"

To w zasadzie raczej juz kompletnie zabije V2, nawet jakby Igor chcial ja jeszcze robic.
1
[#29] Re: Apollo Team zapowiada nowy akcelerator "V3 Raptor"

@Don_Adan, post #28

Złote, a skromne.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem