[#1] Adaptery myszy USB z obsług± rolki
Czy s± jakie¶ adaptery, które obsługuj± rolkę myszki (scrolla)? I żeby dało się podł±czyć do A600.
1
[#2] Re: Adaptery myszy USB z obsług± rolki

@QkiZ, post #1

[#3] Re: Adaptery myszy USB z obsług± rolki

@wali7, post #2

Też polecam TOM MICRO
[#4] Re: Adaptery myszy USB z obsług± rolki

@wali7, post #2

W trybie pracy z komputerem klasy AMIGA adapter WSPIERA OBSŁUGĘ ROLKI - wymagane jest wtedy zainstalowanie sterownika od myszki TankMouse - dostępnego na Aminecie.

Yyy... czyli rolka jest obsługiwana tylko w jednej konkretnej myszy Co z AmigaOS 3.2 które wspiera obsługę rolki natywnie
1
[#5] Re: Adaptery myszy USB z obsług± rolki

@QkiZ, post #4

Mam USB w Warp i zestaw bezprzewodowy Dell KM5221W.

Mysz działa, klawiatura działa, rolka nie działa, system OS3.2.3. Próbowałem też sterowniki. Warp USB wspiera niektóre myszy z rolk±, tzn. wspiera wybiórczo, czyli nie wyklucza szeroki u¶miech

Niestety trzeba mieć po pierwsze odpowiedni± przej¶ciówkę (USB), a po drugie odpowiedni± mysz. Szkoda, bo to znaczy że feature jest wspierany "tak ło". Przypomina mi to jak kupiłem Vampira Standalone i dopiero trzecia klawiatura USB dała radę...
[#6] Re: Adaptery myszy USB z obsług± rolki

@_DiskDoctor_, post #5

Używam z Warpem taniej myszy GEMBIRD MUSW-4B-03-R. Działa rolka.
2
[#7] Re: Adaptery myszy USB z obsług± rolki

@_DiskDoctor_, post #5

Z tymi adapterami to zauważyłem jest tak, że działaj± z nimi najlepiej te najtańsze myszki, które maj± tylko 3 przyciski, scrolla i nic więcej. Żadnych bocznych przycisków. Mam co¶ takiego
https://programatory.archi-tech.com.pl/pl/p/Adapter-myszki-USB-HID-Amiga-DB-9/211
Tu scroll nie działa, po prostu nie ma wsparcia i chciałbym wymienić na co¶ co wsparcie ma.
1
[#8] Re: Adaptery myszy USB z obsług± rolki

@QkiZ, post #1

Jest też Ry¶ MKII, który rolkę zacz±ł obsługiwać jako pierwszy z interfejsów USB.
Zreszt± myszki USB też zacz±ł obsługiwać jako pierwsze tego typu urz±dzenie.
1
[#9] Re: Adaptery myszy USB z obsług± rolki

@QkiZ, post #7

Ry¶MKII potrafi obsłużyć 5 przycisków np. w myszce Titanum Goblin TM106. Inna sprawa, że nie ma oprogramowania, które będzie mogło wykorzystać te dodatkowe przyciski.
1
[#10] Re: Adaptery myszy USB z obsług± rolki

@QkiZ, post #7

Z tymi adapterami to zauważyłem jest tak, że działaj± z nimi najlepiej te najtańsze myszki

Niestety, te interfejsy nie będ± nigdy obsługiwały wszystkich typów myszek USB.
W myszkach USB HID jest taki bałagan wprowadzony przez producentów myszek, że te małe stosy USB nie mog± "zmie¶cić" wszystkich "wybryków" producentów.
3
[#11] Re: Adaptery myszy USB z obsług± rolki

@QkiZ, post #4

rolka jest obsługiwana tylko w jednej konkretnej myszy

Nie, obsługiwana jest po prostu pionowa rolka w standardowych myszkach USB, ja używam jakiego¶ Logitecha, działa bez najmniejszego problemu. Nie pamiętam czy był tani ;)
To że rolka jest w 3.2 obsługiwana "natywnie" oznacza, że panowie z Hyperionu wbudowali sterownik do jakiego¶ konkretnego rozwi±zania, a do innego (Tankmouse) nie. Wystarczy sterownik Tankmouse wrzucić do s-s i już działa.
Plusem Toma s± rozmiary obudowy, wejdzie zarówno do A600, ale i Atari ST pod spód (a tam jest mało miejsca).
3
[#12] Re: Adaptery myszy USB z obsług± rolki

@spidi, post #8

Czyli wygl±da na to, że s± dwa produkty które obsługuj± rolkę: Ry¶ MKII i Tom Micro. Obydwa z tego co widzę obsługuj± pady co jest miłym dodatkiem.
Spidi ten Ry¶ z tego co pamiętam to Twój produkt?
Jakie pady s± obsługiwane?
[#13] Re: Adaptery myszy USB z obsług± rolki

@QkiZ, post #12

Jeszcze jest Tikus produkcji Lotharka. Mam 2szt.
[#14] Re: Adaptery myszy USB z obsług± rolki

@Bartek2075, post #13

jeste też HID2AMI: https://www.amibay.com/threads/new-hid2ami-v3-1-0-mousewheel-support-personality-switch-hid-mouse-and-gamepad-to-amiga-adaptor.2451017/
[#15] Re: Adaptery myszy USB z obsług± rolki

@QkiZ, post #12

Spidi ten Ry¶ z tego co pamiętam to Twój produkt?

Tak.

Jakie pady s± obsługiwane?

Nie prowadzę listy. Osobi¶cie z Ry¶MKII używam takiego

[#16] Re: Adaptery myszy USB z obsług± rolki

@wali7, post #2

Kupiłem, przyjdzie jutro lub pojutrze. Zobaczymy jak zadziała.
1
[#17] Re: Adaptery myszy USB z obsług± rolki

@spidi, post #15

Czy pad od Xbox 360 będzie działał?
[#18] Re: Adaptery myszy USB z obsług± rolki

@QkiZ, post #12

Polecam zestaw: MicroTom + bezprzewodowy Logitech F710 z pełn± emulacj± pada CD32 super
[#19] Re: Adaptery myszy USB z obsług± rolki

@QkiZ, post #17

Z Tom na pewno nie, no chyba, że autor w końcu dodał obsługę, jak jest z Ry¶kiem to nie wiem.
[#20] Re: Adaptery myszy USB z obsług± rolki

@QkiZ, post #17

Ten pad nie działa.
[#21] Re: Adaptery myszy USB z obsług± rolki

@Amra, post #16

Przyszło. Działa z Logitechem za 400pln. Bez softu - bez scrolla, po instalacji TankMouse’a scrolluje.
2
[#22] Re: Adaptery myszy USB z obsług± rolki

@Amra, post #21

Poszło również z jak±¶ randomow±.
1
[#23] Re: Adaptery myszy USB z obsług± rolki

@QkiZ, post #1

Do mnie dotarł rys mk2 i dziala super z myszka lenovo - rolka też dziala ;) Ja jestem zadowolony ze chyba będę chciał też do kolejnych moich Amig ;)
2
[#24] Re: Adaptery myszy USB z obsług± rolki

@rondoval, post #14

Ja go ostatnio nabyłem i muszę przyznać, że to najlepszy adapter jaki mam. Obsługuje dwie myszki Logitech'a i Cherry za ok. 50PLN, które nie działały mi z Ry¶kiem, o Tomie i Jerrym nie wspomnę, bo on rolki nie obsługuje.

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2025 18:17:00 przez jargo

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2025 18:17:55 przez jargo
[#25] Re: Adaptery myszy USB z obsług± rolki

@rondoval, post #14

Plus otwarty projekt kolegi z forum.
Dodatkowo obsługuje klawiatury.
https://github.com/arkadiuszmakarenko/RISKYKVM
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane s± tzw. cookies (ciasteczka). Służ± ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jeste¶my zobowi±zani do poinformowania Cię o tym w wyraĽniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przegl±darki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem