[#1] Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)
Chciałem skopiować nową grę pod ULAplus na swój Spectrum, ale... karta padła. Mam rozwiązanie DivMMC (czyli docelowo - microSD) no i padło. Więc zrzucam backup Spectruma na nową kartę. A piszę ten post bo w mojej Amidze (dzięki Warp) mam też slot microSD, na którym mam wszystkie partycje, włączając 3.2.3. No i, też mi padła microSD. Dwa razy. Dobra karta - SanDisk chyba obie.

Od jakiegoś czasu, robię backupy. Ręczne. Czyli co 1.5-3 miesiące (zależy ile w międzyczasie porobię i poinstaluję nowych rzeczy) wyjmuję kartę (na szczęście bez rozkręcania) i przez czytnik, robię na komputerze kopię na dysk SSD. Szczerze mogę powiedzieć, że od około 2.5 lat nie miałem awarii karty pamięci na Amidze. Ale licho nie śpi. Na 8 retro kompów miałem przez średnio 3 lata 3 awarie zatem, a to dość sporo.

Pomyślałem, że może robienie kopii zapasowej mogłoby być łatwiejsze. W końcu, nie robię kopii codziennie. Może zatem ktoś z Was zna jakiś program do robienia kopii dysku Amigi, na żywca, po sieci najlepiej? Jeśli Amiga podłączona jest do sieci, wystarczy że w sieci jest dostępny jakiś zasób który jest przedstawiany jako dysk. Do tego wystarczy sprawdzać (albo cyklicznie albo po każdym starcie), różnicę dat katalogów. No i kopiowanie na ten zasób, gdzieś w tle. Moim zdaniem to ma sens dlatego nie zdziwiłbym się jak by taki program istniał. Może go jednak nie ma?

A w ogóle to ile osób zwraca uwagę na kopie zapasową z dysku Amigi? Może jest tak, że gros osób, "ściąga gotowca i jest"? Wiem, że Wali7 tak nie robi, jak i ja.
[#2] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@_DiskDoctor_, post #1

Ja robiłem backup do pliku (QB), a potem plik na inny dysk/kartę SD lub CD.
Częściej jednak była od razu kopia 1:1 na CD/DVD. "Na żywca" trzeba tylko wybrać odpowiedni tryb nagrywania płyty aby nie obcinało/zmieniało nazw plików.
Ostatnio mam lepszy moim zdaniem sposób i kopie zrobiłem na dysku Flash na zewnętrznej listwie podłączonym do Buddha-Flash. Stanowi również dodatkowy dysk na dane w systemie.
[#3] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@_DiskDoctor_, post #1

Ja sobie zrzucam kartę SD do obrazu na PC za pomocą programu "HDD Raw Copy Tool". Wydaje mi się to prostym rozwiązaniem.
[#4] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@_DiskDoctor_, post #1

Może jest tak, że gros osób, "ściąga gotowca i jest"? Wiem, że Wali7 tak nie robi, jak i ja.

Ja dołączę. ;) Nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek korzystał z gotowych obrazów. Raz co prawda popełniłem faux pas i uruchomiłem Pimigę, ale moje użytkowanie tego czegoś skończyło się po pół godzinie. Chyba od kiedy miałem Amigę i dysk (jakoś lata 90.) stawiałem zawsze system od zera.

Co do dysków, ja stosuję najszybszą metodę - karta SD do PC, obraz Win32DiskImagerem i mam spokój.
2
[#5] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@Rafał A-3000, post #2

Na CD/DVD mieści się odpowiednio 0,7/4,7 GB a mój dysk OS3.2 ma już 10 GB (część rzeczy trzymam na partycji OS3.9, więc razem będzie tego ok. 12-13 GB). Czyli to dobra opcja ale trzeba mieć (1) napęd, (2) wolumen poniżej 4,5 GB.

Ja jako narzędzie do backupu stosuję pod macOSem dd (DiskDupe), znany też z Linuxa, który tworzy obraz karty do pliku. Przy szybkim łączu USB, kopia karty 64 GB zajmuje ok. 5,5 h czasu -- czyli sporo.

Widzę po wpisach, że przydałby się wspomniany przeze mnie program -- do robienia kopii (synchronizacji) w czasie rzeczywistym po sieci.
[#6] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@_DiskDoctor_, post #5

Przy szybkim łączu USB, kopia karty 64 GB zajmuje ok. 5,5 h czasu -- czyli sporo.

5.5h to 19800s czyli przy 64GB karcie masz raptem 3.3MB/s z karty.

Czas zmienić czytnik do karty i/lub kartę.

Wziąłem kilkuletni czytnik kart microsd z szuflady, włożyłem doń kartę microsd kupioną za 30zł w sklepie z lodówkami i 70MB/s odczytu jest.
[#7] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@hrw, post #6

Dzięki za podpowiedź.

Złącze jest USB 3.0/USB-C czyli szybkie.
Karta jest SanDisk Extreme (czy coś), czyli szybka.

Pozostaje czytnik. Wymienię. Oprócz problemu z Amigą, działa bardzo wolno dla partycji FAT32 gdzie są pliki np. 8-bit.

Przejdę się do zatem marketu.
[#8] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@hrw, post #6

Wziąłem kilkuletni czytnik kart microsd z szuflady, włożyłem doń kartę microsd kupioną za 30zł w sklepie z lodówkami i 70MB/s odczytu jest

Odczyt to nie zapis na kartę, ale i tak wspomniane kilka postów wyżej 3.3mb to jest wolno. Czas wymienić czytnik i kartę, aby ZAPIS był szybszy
2
[#9] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@Norbert, post #8

DiskDoctor pisał o robieniu kopii karty - czyli właśnie o odczycie.

A jeśli chodzi o zapis to te 50-60MB/s które ta karta wyciąga też brzmi dobrze.
1
[#10] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@hrw, post #6

System Amigi to tysiące małych plików. To powoduje spadek średniej prędkości. Kopiowanie dużych plików idzie znacznie szybciej.
1
[#11] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@mareq, post #10

Tak, szczególnie jak zrzucasz dysk sektorami bez wnikania co jest na dysku.
1
[#12] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@mareq, post #10

dd kopiuje bit po bicie kartę, nie wnika w pliki.

Kopiowanie plików -- to już inna sprawa, duża liczba plików spowalnia bardzo (szczególnie na FAT16/32).
[#13] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@_DiskDoctor_, post #1

Co jakiś czas robię to ręcznie w PC z użyciem programu USB Image Tool (USBIT).
Zawartość kart w retro-sprzętach nie zmienia mi się tak bardzo by było to uciążliwe. Karta 32GB z A1200 zrzucana jest w parę minut.
Grunt, to mieć łatwy dostęp do nośnika.
[#14] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@Jacques, post #13

Oj

Zawartość kart w retro-sprzętach nie zmienia mi się tak bardzo

Kłóciłbym się. Ja co chwilę coś instaluję.
[#15] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@_DiskDoctor_, post #14

Najszybciej zrzucić całą pamięć, a następnie poddać kompresji. 2 kopie w stecz w zupełności wystarczą. Chyba, że ma się dużo miejsca to można robić więcej. Kopiowanie plików to jedynie pod emulatorem i najlepiej mieć dyski ssd. Wówczas można sobie Dopusem przerzucić całość z pomijaniem plików o tej samej nazwie. Nie wiem czy jest opcja co w przypadku gdy nazwa jest ta sama, a plik ma inną wielkość. Lub bardziej zaawansowane opcje. Nie pamiętam, bo tak jak mówiłem. Najszybciej i najwygodniej jest patrz początek mego wpisu.
[#16] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@_DiskDoctor_, post #5

Nie wspomniałem o jeszcze jednej opcji z której korzystam:
kontroler Scsi na PC i zrzucenie dysku/SD jako plikopartycję w WinUAE . Idzie migiem. Czasem też wymieniam sobie dane pomiędzy obrazami WinUAE, a Amigą. Wymaga to jednak takiego samego kontrolera HDD na Amidze i PC oraz przełączania napędów.

P.S.
Backup po sieci to by było bardzo ciekawe rozwiązanie, coś jak Aquabyss - gra prawie jak w chmurze.

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2025 19:59:31 przez Rafał A-3000
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem