[#1] USB FDD jakieś doświadczenia?
Jako, że sprzęt z MorphOS-em mam od paru lat głęboko "zarchiwizowany" jedynie od was mogę się dowiedzieć, czy pod MorphOS działają współczesne stacje dyskietek na USB. IMHO teoretycznie powinny.
Ale mam tu w szczególności na myśli pracę na OFS / FFS.
Czy ktokoś z was miał w tym temacie jakiekolwiek doświadczenia?

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2025 20:50:53 przez R-Tea
[#2] Re: USB FDD jakieś doświadczenia?

@R-Tea, post #1

Działają tylko formaty pecetowe.
[#3] Re: USB FDD jakieś doświadczenia?

@R-Tea, post #1

powinna dzialać kazda, moja dziala, ale tak jak poprzednik napisał, formaty tylko pecetowe
[#4] Re: USB FDD jakieś doświadczenia?

@michal_zukowski, post #3

a przez greaseweazle ? Ciekawe czy by to zabanglało
1
[#5] Re: USB FDD jakieś doświadczenia?

@Kwiatki, post #4

Gdyby powstał soft do GW na MorphOS to czemu nie.
Nie wiem też czy storage.class w stosie USB poradzi sobie z takim wynalazkiem

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2025 12:44:03 przez Norbert
[#6] Re: USB FDD jakieś doświadczenia?

@michal_zukowski, post #3

A co tu jest przeszkodą? Sądziłem, że skoro w mojej A1200 działała mi zwykła stacja PC i formatowałem dyskietki na 1,76 MB, to i na MorphOS się też da.
Czy chodzi o to, że to idzie po USB, a nie po taśmie 34 pin?
1
[#7] Re: USB FDD jakieś doświadczenia?

@Kwiatki, post #4

@Kwiatki
Poczytałem o tym Greaseweazle. Ciekawe to jest, ale przeznaczone chyba tylko dla Win/Lin i WinUAE.
Czytałem, że nie ma oprogramowania dla AmigaOS4, więc prawdopodobnie dla MorphOS też.
[#8] Re: USB FDD jakieś doświadczenia?

@R-Tea, post #6

A co tu jest przeszkodą? Sądziłem, że skoro w mojej A1200 działała mi zwykła stacja PC i formatowałem dyskietki na 1,76 MB, to i na MorphOS się też da.
Czy chodzi o to, że to idzie po USB, a nie po taśmie 34 pin?

Stacja na USB nie gada zwykłym protokołem FDD (shugart) tylko analogicznym jak np. pendrive czy dowolne inne ustrojstwo do składowania danych. O obsługiwanych formatach decyduje tak naprawdę wbudowaną w stację kontroler - a on może ale nie musi (i zwykle tego nie robi) respektować formaty inne jak zwykłe PC-towe. A nie oszukujmy się, Amiga ma format, który jest zupełnie nie-PCtowy. (można jeszcze gorzej, ale to na szczęście nie to). Dlatego napędy USB często nie chcą działać. Napęd na taśmie i użycie Greaseweazle czy innego Kyrofluksa to zupełnie inna bajka bo te urządzenia są zaprojektowane, tak, żeby obsługiwać dowolny format.
1
[#9] Re: USB FDD jakieś doświadczenia?

@R-Tea, post #7

oprogramowanie to raczej bułka z masłem bo greaseweazle zgłasza się chyba jako urządzenie na porcie szeregowym, jak ktoś mi sprzeda tanio taką maszynkę to mogę machnąć sterownik do morphosa
3
[#10] Re: USB FDD jakieś doświadczenia?

@michal_zukowski, post #9

Najtańsza wersja to F1 oraz F1 Blue Pill Direct
Druga nawet nie wymaga PCB
https://github.com/keirf/greaseweazle/wiki/Blue-Pill-Adapter
https://github.com/keirf/greaseweazle/wiki/Blue-Pill-Direct
Może masz STM32 "Blue Pill" board w swoich zasobach więc będzie tanio.
1
[#11] Re: USB FDD jakieś doświadczenia?

@Norbert, post #10

@Norbert
Spoko. W przyszłym roku gotowiec poleci do rzookola
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem