[#1] PowerMac G5 2.0 jaki Radeon?
Mam aktualnie Radeona 9600 i zastanawiam się nad zmianą na coś szybszego. Trochę irytuje mnie wolne działanie Wayfarera i to jest w zasadzie jedyny powód. Mam pytanie, czy ewentualna zmiana karty graficznej na szybszą przełożyłaby się na odczuwalną poprawę komfortu używania przeglądarki i jeśli tak, to czego szukać?
[#2] Re: PowerMac G5 2.0 jaki Radeon?

@Bohun, post #1

Przeglądarka wolno działa z powodu Javascriptu a nie karty graficznej. Przeglądarka nie ma chyba JIT. Tylko szybszy procek coś zmieni. Jednak też podczepię się do tematu. Mam od lat stojąca G5 ale z kartą NVidii i nie mogę się zebrać aby kupić coś pod mosa. Może coś polecić i powiedzieć jak szukać ? Czy ktoś flashowal karty z PC ?

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2026 11:11:43 przez Sventevith
1
[#3] Re: PowerMac G5 2.0 jaki Radeon?

@Bohun, post #1

Nawet gdybyś wrzucił tam najszybszą dzisiejszą kartę graficzną świata to nic nie zmieni w prędkości Wayfarera. Tak jak napisał Sventevith - to nie zależy od karty graficznej. Do tych wszystkich „nowoczesnych” webowych mechanizmów potrzebna jest obsługa więcej niż jednego rdzenia w CPU. Tego MorphOS czy AmigaOS 3, 4 nie oferują. Wayfarer w obecnej postaci to i tak jest cud, którego nie da się wytłumaczyć w racjonalny sposób.
2
[#4] Re: PowerMac G5 2.0 jaki Radeon?

@MDW, post #3

Dzięki za wyjaśnienie. W takim razie mój problem został "rozwiązany" bezkosztowo
1
[#5] Re: PowerMac G5 2.0 jaki Radeon?

@Sventevith, post #2

Pytanie brzmi jeszcze co to za "stojącą G5" masz w domu. Wersja AGP, czy PCIe?

@Bohun: Możesz jeszcze spróbować odpalić Wayfarera na osobnym ekranie i w 16 bitach. Być może zauważysz delikatną poprawę szybkości działania.
No i zawsze możesz odpalić starego Odyssey Web Browsera. On działa zdecydowanie szybciej od Wayfarera, ale odstaje trochę od nowszych stron.

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2026 13:05:43 przez recedent
[#6] Re: PowerMac G5 2.0 jaki Radeon?

@Sventevith, post #2

Zawsze możesz wstawić kartę PC (AGP, czy PCI-e) która ma sterowniki pod Morphos .
Dostęp do OF będziesz miał dzięki Nvidii, a Morphos będzie działał na drugiej karcie.
[#7] Re: PowerMac G5 2.0 jaki Radeon?

@Norbert, post #6

O to spoko z tego co pamietam to AGP zajrze tam może dziś.
[#8] Re: PowerMac G5 2.0 jaki Radeon?

@Sventevith, post #7

Jak masz AGP to takie cuda nie zadziałają (chyba że dodasz kompatybilną z MorphOS-em grafikę na PCI - ale nie znam nikogo, kto by się tym chwalił). Sztuczka z dwiema kartami jest raczej dla komputerów z PCIe.

Jak masz kompa z AGP to chyba najlepiej znaleźć i przeflaszować jakiegoś Radeona 9200/9250. Potem robisz mu resistor moda i już masz niskokosztowo działającą z MorphOS-em kartę graficzną Radeon.
[#9] Re: PowerMac G5 2.0 jaki Radeon?

@recedent, post #8

Jest gdzieś jakiś tutorial ?
[#10] Re: PowerMac G5 2.0 jaki Radeon?

@Sventevith, post #9

Tutaj jest mój stary artykuł z archiwalnego "Magazynu Amiga NG".
1
[#11] Re: PowerMac G5 2.0 jaki Radeon?

@Sventevith, post #9

Jeszcze jedna rzecz: Jeśli już dasz radę zainstalować na tym Power Macu MorphOS-a, to "kompatybilna z Apple" karta graficzna przestaje być potrzebna. Można ją schować i włożyć w slot AGP coś opartego na R500 (jak X1900/1950 w wersji AGP - były takie). Minusy? Podczas uruchamiania, póki MorphOS nie zainicjalizuje Radeona widzimy ciemność. Plusy? Szybsza grafa. Dużo szybsza.
[#12] Re: PowerMac G5 2.0 jaki Radeon?

@recedent, post #11

Czyli potrzebuje do instalacji. Widzę że najtrudniej znaleźć obiekt do flashowania będe szukał.
[#13] Re: PowerMac G5 2.0 jaki Radeon?

@recedent, post #11

Czemu karty 9000 nie działają z G5 i które działają ? 9250 ?
[#14] Re: PowerMac G5 2.0 jaki Radeon?

@Sventevith, post #13

W sumie to nie wiem czemu nie działają. Tak piszą makowe fora. Może ma to coś wspólnego z faktem, że 9000 to jest AGPx4, a w G5 masz slot AGP Pro?

9200, 9250 - te dostać najprościej. 9600, 9800 - dostać trudniej, a jeszcze trudniej dostać coś co się dobrze zaflaszuje. X800, X850, FireGL - osobiście nie udało mi się zaflaszować, ale czytałem na MorphZone, że ktoś dał radę.
[#15] Re: PowerMac G5 2.0 jaki Radeon?

@recedent, post #14

A co się dobrze flashuje i co z rozmiarem romu sa na pc karty 118k ? Jak rozpoznac wielkosc romu ?

Widziałem troche kart na portalach z pamięciami kwadratowymi BGA w normalnych cenach natomiast zastanawia mnie wielkość romu.
[#16] Re: PowerMac G5 2.0 jaki Radeon?

@recedent, post #11

A start systemu z płyty CD i karta AGP z bios pc nie umożliwi zobaczenie obrazu na monitorze , a potem zainstalowanie MorphOSa na HDD ?
[#17] Re: PowerMac G5 2.0 jaki Radeon?

@Norbert, post #16

No w sumie OF jest potrzebny tylko do zmiany konkretnych ustawień lub wystartowania z pendrive.

Do wystartowania MorphOS'a z CD wystarczy przytrzymać klawisz C w ciemno i powinno się udać.
[#18] Re: PowerMac G5 2.0 jaki Radeon?

@Sventevith, post #15

@Sventevith:

A co się dobrze flashuje i co z rozmiarem romu sa na pc karty 118k ? Jak rozpoznac wielkosc romu ?

Nie musisz szukać kart ze 128k BIOS-em (o takie karty będzie mega trudno), możesz skorzystać z ROM-ów typu "reduced" - chociaż czasem kosztem jakichś funkcji.
Ze zdjęcia nie rozpoznasz pojemności kości flash (chyba że to będzie mega dokładne zdjęcie, bo musisz zobaczyć oznaczenie na scalaku). Jak będziesz miał kartę w ręce to albo sprawdzisz układ, albo jego pojemność podpowie Ci ATIFlash.

@Norbert, karolb:

A start systemu z płyty CD i karta AGP z bios pc nie umożliwi zobaczenie obrazu na monitorze , a potem zainstalowanie MorphOSa na HDD ?

Na Power Macu G5 z PCIe - owszem. Na Power Macu G5 z AGP - nie. W tym wypadku brak karty z applowskim BIOS-em w maszynie uniemożliwi bootowanie.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem