[#1] PowerMac G5 2.0 jaki Radeon?
Mam aktualnie Radeona 9600 i zastanawiam się nad zmianą na coś szybszego. Trochę irytuje mnie wolne działanie Wayfarera i to jest w zasadzie jedyny powód. Mam pytanie, czy ewentualna zmiana karty graficznej na szybszą przełożyłaby się na odczuwalną poprawę komfortu używania przeglądarki i jeśli tak, to czego szukać?
[#2] Re: PowerMac G5 2.0 jaki Radeon?

@Bohun, post #1

Przeglądarka wolno działa z powodu Javascriptu a nie karty graficznej. Przeglądarka nie ma chyba JIT. Tylko szybszy procek coś zmieni. Jednak też podczepię się do tematu. Mam od lat stojąca G5 ale z kartą NVidii i nie mogę się zebrać aby kupić coś pod mosa. Może coś polecić i powiedzieć jak szukać ? Czy ktoś flashowal karty z PC ?

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2026 11:11:43 przez Sventevith
1
[#3] Re: PowerMac G5 2.0 jaki Radeon?

@Bohun, post #1

Nawet gdybyś wrzucił tam najszybszą dzisiejszą kartę graficzną świata to nic nie zmieni w prędkości Wayfarera. Tak jak napisał Sventevith - to nie zależy od karty graficznej. Do tych wszystkich „nowoczesnych” webowych mechanizmów potrzebna jest obsługa więcej niż jednego rdzenia w CPU. Tego MorphOS czy AmigaOS 3, 4 nie oferują. Wayfarer w obecnej postaci to i tak jest cud, którego nie da się wytłumaczyć w racjonalny sposób.
[#4] Re: PowerMac G5 2.0 jaki Radeon?

@MDW, post #3

Dzięki za wyjaśnienie. W takim razie mój problem został "rozwiązany" bezkosztowo
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem