kategoria: MorphOS 3.x
[#1] Office w oknie Wayfarera
Po dłuższej przerwie odkurzyłem Powermaca i zaktualizowałem Morphosa. Jestem pod wrażeniem postępów, jakie zrobił Wayfarer ale zauważyłem też, że rozwineły się też technologie stron internetowych i takie Google Docs już mi pod Wayfarerem nie działają. Zacząłem szukać alternatywy i po kolei musiałem rezygnować z każdego MS, OnlyOffice, Canva.. Albo kończyło się na komunikacie, że przeglądarka jest za stara albo gdy juz doszedłem do ekranu edycji to jego działanie było nie do zaakceptowania. Ostatecznie znalazłem prosty wordprocessor Aspose.Words (https://products.aspose.app/words/pl/editor). Działa szybko obsługuje PDF i docx. Generalnie jakby był stworzony pod Wayfarera . Gorzej z arkuszami kalkulacyjnymi. Jest Aspose.Cells ale działa bardzo wolno i jest przez to nieużywalny.
Znalazłem działający arkusz Y Sheet (https://app.ysheet.com/) ale jest to jakaś anonimowa strona a szkoda, bo arkusz śmiga na Wayfarerze.
Po tym przydługim wstępie czas na pytanie. Czy ktoś używa jakiegoś arkusza online, który mógłby polecić?

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2026 09:47:48 przez Bohun
2
[#2] Re: Office w oknie Wayfarera

@Bohun, post #1

A Folio znasz? Oczywiście szału nie ma, to prosty edytor, ale coś tam da się naszkrobać. I działa już pod OWB.
https://www.morphos-storage.net/?id=1532501

Co do Wayfarera, mi też niektóre strony, ogólnie, nie wchodziły. Pomogło po przestawieniu żeby pokazywał się jako Safari.

Więc może na strony z office - online też podziała.

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2026 13:51:47 przez don_rafito
[#3] Re: Office w oknie Wayfarera

@don_rafito, post #2

Tak, znam Folio i żałuję, że nie jest rozwijany. Nie działa z Wayfarerem i z najnowszą wersją OWB też nie. Musiałbym odkopać skądś starsza wersję OWB tylko po to, by używać Folio - nie pamiętam tylko, jak tam szło z drukowaniem spod OWB. Ogólnie, jak działa ten Aspose.Words, to sobie chyba Folio odpuszczę. Choć faktycznie gdyby była jakaś nowsza wersja podobnego edytora działającego offline to byłaby to ciekawa sprawa.
Bardziej zależałoby mi na jakimś arkuszu kalkulacyjnym, bo YSheet działa może i w miarę ale nie bardzo wiadomo, gdzie lądują pliki...
[#4] Re: Office w oknie Wayfarera

@Bohun, post #3

Bardziej zależałoby mi na jakimś arkuszu kalkulacyjnym, bo YSheet działa może i w miarę ale nie bardzo wiadomo, gdzie lądują pliki...

No to musisz poczekać tradycyjne "dwa tygodnie" aż Jaca skończy Cellbasics:

3
[#5] Re: Office w oknie Wayfarera

@recedent, post #4

wow
to te "dwa tygodnie" się przemęczę na Leu
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem