[#1] Scandal i Epson XP-322
Na stronie Sane wyczytałem, że moje urządzenie wielofunkcyjne:
XP-320 Series, USB, 0x04b8/0x08bf, Complete, network interface supported via DFSG non-free iscan-network-nt package all-in-one overseas version of the PX-437A

Używam go z MorphOSem jako drukarkę łącząc się przez sieć (nowy system drukowania). Niestety po podłączeniu przez USB nie jest wykrywane przez Scandala, który wyświetla komunikat:
Nie mogę otworzyć MOSSYS:Devs/Scanners/Epson2.device Jednostka: 0
Nie mam wskazanego firmware, bo nie wiem, co miałbym tam wskazać.

Może ma ktoś jakiś pomysł?

Poseidon w zakładce Devices rozpoznaje:
0/0 EPSON Scanner 255 (Vendor)
1/0 USB2.0 Printer 7 (Printer (bidirectional))
2/0 USB2.0 MassStorage (MassStorage (SCSI))

Stworzyłem plik epson2.conf i umieściłem go w S (identyfikatory producenta i produktu przepisane z Poseidona.
Nie bardzo rozumiem ten zapis dokumentacji: Device field in SCANdal preferences should be left blank.

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2026 21:43:25 przez Bohun
[#2] Re: Scandal i Epson XP-322

@Bohun, post #1

sprawdze w weekend, moze trzeba zupdatować driver
[#3] Re: Scandal i Epson XP-322

@michal_zukowski, post #2

Dzięki, a jak rozumieć ten zapis dokumentacji? Jeśli wrzucam plik konfiguracyjny to nie wskazuję sterownika w ustawieniach Scandala?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem