[#1] Scandal i Epson XP-322
Na stronie Sane wyczytałem, że moje urządzenie wielofunkcyjne:
XP-320 Series, USB, 0x04b8/0x08bf, Complete, network interface supported via DFSG non-free iscan-network-nt package all-in-one overseas version of the PX-437A

Używam go z MorphOSem jako drukarkę łącząc się przez sieć (nowy system drukowania). Niestety po podłączeniu przez USB nie jest wykrywane przez Scandala, który wyświetla komunikat:
Nie mogę otworzyć MOSSYS:Devs/Scanners/Epson2.device Jednostka: 0
Nie mam wskazanego firmware, bo nie wiem, co miałbym tam wskazać.

Może ma ktoś jakiś pomysł?

Poseidon w zakładce Devices rozpoznaje:
0/0 EPSON Scanner 255 (Vendor)
1/0 USB2.0 Printer 7 (Printer (bidirectional))
2/0 USB2.0 MassStorage (MassStorage (SCSI))

Stworzyłem plik epson2.conf i umieściłem go w S (identyfikatory producenta i produktu przepisane z Poseidona.
Nie bardzo rozumiem ten zapis dokumentacji: Device field in SCANdal preferences should be left blank.

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2026 21:43:25 przez Bohun
[#2] Re: Scandal i Epson XP-322

@Bohun, post #1

sprawdze w weekend, moze trzeba zupdatować driver
[#3] Re: Scandal i Epson XP-322

@michal_zukowski, post #2

Dzięki, a jak rozumieć ten zapis dokumentacji? Jeśli wrzucam plik konfiguracyjny to nie wskazuję sterownika w ustawieniach Scandala?
[#4] Re: Scandal i Epson XP-322

@michal_zukowski, post #2

Hej, udało się zajrzeć do sterownika? :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem