kategorie: iMac G5, MorphOS 3.x
[#1] Nagrywarka CD/DVD ASUS "Slim"- cienka na USB
Witam.

Kupiłem nagrywarkę CD/DVD na USB ponieważ oryginalny napęd w IMac jest na wykończeniu.

Nagrywarka jest widoczna przez Posejdona i odczytuje płytki CD jak i DVD od razu po podłączeniu.

Na tą chwilę wydaje się że mogę tylko robić odczyt.

Zarówno FryingPan jak i Jalapeno widzą Nagrywarkę ale nie widzą włożonej płytki.

Przycisk Eject na górnym pasku ekranu nie reaguje po wciśnięciu - nie wysuwa tacki.

Myślę że jest to chyba związane z przypisaniem komendy do ide.device na której jest podpięty oryginalny napęd.

Używam systemu 3.19

Przydał by się w MorphOS 3.20 szeroki uśmiech

A może jest jakiś sposób żeby można było nagrywać ? Jakieś sugestie

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2026 20:07:26 przez Piotr Myszkowski
[#2] Re: Nagrywarka CD/DVD ASUS "Slim"- cienka na USB

@Piotr Myszkowski, post #1

Spróbuj na innym przewodzie USB. Kiedyś kupiłem "starą dobrą" taką nagrywarkę LG (NOS nową z zapasów magazynowych), gdzie oryginalny przewód powodował takie problemy (testowana pod Windą 10). I to nawet gdzieś wówczas wyczytałem w necie, że ten oryginalny przewód jest wadliwy. Bo zmianie przewodu, zaczęła nagrywać.

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2026 15:27:25 przez lukjan
[#3] Re: Nagrywarka CD/DVD ASUS "Slim"- cienka na USB

@lukjan, post #2

Ok. Dzięki. Sprawdzę to.
[#4] Re: Nagrywarka CD/DVD ASUS "Slim"- cienka na USB

@Piotr Myszkowski, post #3

Ze swojej strony potwierdzę, że zarówno nagrywarkę jak i dysk 2.5" HDD zewnętrzy, żeby u mnie dobrze działa musze podłączyć poprzez przewód gdzie do maca mam dwie USB A, na jednej mu "brakuje" mocy
1
[#5] Re: Nagrywarka CD/DVD ASUS "Slim"- cienka na USB

@Kwiatki, post #4

Ja wpinałem się kablem do jednego z dwóch wolnych wejść USB z tyłu obudowy, bo do trzeciego mam podpiętą
Klawiaturę, ale zostaje jeszcze do sprawdzenia jedno wejście z tyłu ( to trzecie) i jedno wejście w klawiaturze, bo w jednym mam podpiętą mysz na kablu. Na dniach po kombinuje z połączeniami. Dzięki za info i się odezwę jakby coś.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem