[#1] PageStream5 a sprawa polska
Po wybraniu polskiej lokalizacji mam w miejscu ogonków krzaki.
Podobnie fonty, które w oknie próbki Font Managera mają ogonki to w PS5 nie mają.
Co czynić?
[#2] Re: PageStream5 a sprawa polska

@Bohun, post #1

To jest jakiś skandal. Zapytałem na forum MorphZone, bo nie wierzę, że mogę być z tym problemy. Tam są takie tony zaawansowanych funkcji, że taki banał jak dowolne znaczki w fontach to powinna być pestka. Tylko my musimy czegoś nie widzieć...

Ty serio masz pełną zarejestrowaną wersję? Mógłbyś sprawdzić
version PageStream5
?

W moim demie pokazuje:
"PageStream5Pro 5.1.2 (05.09.22)"

Ale mnie zaskoczyłeś, że można ten program kupić. Ja byłem przekonany, że tylko demo wyszło.

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2026 20:02:02 przez MDW
[#3] Re: PageStream5 a sprawa polska

@MDW, post #2

Mamy te same programy. Różnią się tylko tym, że wprowadziłem Product_key, który mi przysłali po zakupie i znikły ograniczenia m.in. znak wodny na wydruku.
[#4] Re: PageStream5 a sprawa polska

@Bohun, post #3

Ok, fonty już dodałem. File -> System Preferences -> Fonts...
Tam wskazałem mój katalog FONTS:_ttf/ i mam wszystkie fonty.
Tylko faktycznie gdy piszę polski tekst to polskie znaczki się nie pojawiają.
[#5] Re: PageStream5 a sprawa polska

@MDW, post #4

Plik lokalizacyjny okazał się w Unicode. Przekonwertowałem go na ISO i mam interfejs po polsku. Co ciekawe aby to uzyskać musiałem zmienić stronę kodową w PS z Amiga na UTF-8... dziwne
Czcionek jeszcze nie ogarnąłem
[#6] Re: PageStream5 a sprawa polska

@Bohun, post #5

Ja wrzuciłem post na forum MorphZone i dodatkowo wysłałem zapytanie na adres support@pagestream.org.

Takie to wszystko trochę niezbyt gotowe do sprzedaży, nie?
A przecież język polski w Page Streamie nigdy nie był problemem. Na stronie nawet można ściągnąć polski słownik.

Z tym UTF-8 to właściwie byłoby fajniej niż jakieś prehistoryczne standardy. :)
[#7] Re: PageStream5 a sprawa polska

@MDW, post #6

Może to naprowadzi na właściwy trop: gdy wklejam tekst z zewnętrznego edytora to PS wyświetla go prawidłowo. Nie da się tylko pisać bezpośrednio w obiekcie tekstowym - wtedy są krzaki. Jak widać nie jest to kwestia czcionki tylko coś innego

a na forum PS znalazłem coś takiego:
According to the documentation, PageStream supports number of charsets including ISO 8859-2. However, in Preferences ->Type I see only limited number of built in options. It looks like MorphOS version is built without external charsets support. As a result, I cannot directly type in Czech.

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2026 22:23:24 przez Bohun
2
[#8] Re: PageStream5 a sprawa polska

@Bohun, post #7

No to chyba faktycznie trafiłeś. I rzeczywiście to nie jest sprawa fontów tylko samego klepania tekstu w Page Streamie. Rety, to musi być poprawione. Przecież z takim (właściwie drobnym) błędem ten program jest prawie bezużyteczny.
Mam nadzieję, że ktoś odpisze.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem