[#13]
Re: PageStream5 a sprawa polska
@dynx,
post #10
PageStream kojarzy mi się tylko z Guru Meditation. Nic się nie dało na tym zrobić.
No właśnie zupełnie się z tym nie zgadzam. :) Ile ja się w PageStreamie 4 naskładałem różnych prac na przełomie wieków. I to w (zwykle w 1280x960 albo 1600x1200 na karcie graficznej BVision i 68060). Szybki nie był, ale nie był pod PPC. Piątka została mocno odświeżona, poprawiona i wreszcie widać te fonty, bo są TTF z angialiasingiem (a nie te straszne Intellifont, albo źle skalujące się fonty PostScript), prędkość jest znośna (bo PPC i G4). Cały GUI też został przerobiony (chociaż wygląda tak samo). Ale niestety są jeszcze poważne, niedopuszczalne niedoróby (jak widać po tym wątku). No ale wczoraj trochę go pomęczyłem i nie tylko się nie powiesił, ale nawet nie widziałem w logach żadnego niepoprawnego zachowania.
Natomiast mogę podpisać się wszystkimi kończynami pod koszmarną niestabilnością ImageFX. Odkąd dostał tryb okienkowy, warstwy to każda wersja na dowolnym sprzęcie wiesza się po kilku operacjach, a błędy wychodza na każdym kroku (np. selekcje są nieużywalne na powiększeniu). Dla mnie ImageFX to jest symbol czegoś nieużywalnego. Zawsze wolałem ArtEffect - mniej funkcji, ale był całkiem zgrabnie i porządnie zaprojektowany i napisany. Szkoda, że na jego bazie nie stworzono czegoś bardziej rozbudowanego. Tak samo bardzo żałuję, że nie odświeżono DrawStudio - jeszcze na przełomie wieków był bardzo fajnym programem do grafiki wektorowej. Gdyby go odświeżyć, poprawić trochę błędów, dodać obsługę guides (uważam, że niezbędne w wektorówce), eksport to dzisiejszych formatów, to spokojnie dzisiaj byłby używalny i bardzo wygodny.
Ostatnia aktualizacja: 28.01.2026 20:03:58 przez MDW