[#1] Drukarka
Czy ktoś z Was użytkuje drukarkę multi HP SmartTank 750? CZy to dobrze pracuje pod MOSem?
Obecnie mam jeszcze ST 675. Niby niewielka różnica, ale...
Mam jescze bo właśnie umarła. ST750 mi pasuje bo ma adf i duplex. Chyba, że możecie mi doradzić coś innego ale o takich parametrach?
Szukałem pliku ppd do niej i poległem.

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2026 22:05:08 przez Pero
[#2] Re: Drukarka

@Pero, post #1

Kupiłem nową - OfficeJet Pro 8122e. Znalazłem plik ppd w pakiecie hplip, ale mos informuje, że brakuje filtra cups. Jak to obejść?
[#3] Re: Drukarka

@Pero, post #2

HPLIP contains two flavors of the printer driver. The default driver is the CUPS Raster driver "hpcups" and as alternative the older IJS-based HPIJS driver is still available, but its development and support has been discontinued.

spróbowałbym poszukac tego starszego drivera na bazie IJS.

Gdyby się nie udało znaleźć to może zadziała ten dla "non HP" ale oparty na języku PCL3, w którym działa Twoja drukarka.
[#4] Re: Drukarka

@Bohun, post #3

Problem w tym, że próbowałem z linuksem mintem. I też totalna kicha!
W zasadzie ważne że pracuje z windą
Ale spróbuję w ten sposób co podałeś. Myślałem że z hp żadnych problemów nie będzie.

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2026 23:13:55 przez Pero
[#5] Re: Drukarka

@Pero, post #4

Bo dobrym rozwiązaniem jest sprawdzanie przy zakupie czy ma wsparcie dla linuksa. To wiele ułatwia - choć też nie stanowi gwarancji zadziałania z MOSem.
[#6] Re: Drukarka

@MaaG^dA, post #5

Szkoda, że nie ma bazy/archiwum sprawdzonych przez użytkowników plików ppd z informacją o drukarce, do jakiej pasują. Z drugiej strony modele tak szybko sa zastępowane przez kolejne
[#7] Re: Drukarka

@Bohun, post #6

Walczyłem z drukiem z TP. Na kilku sterownikach drukarka wyświetliła info, że drukuje, coś zaczęło brzęczeć, ruchu karetki bardzo krótkie i tyle. Na żadnym sterowniku nie poszło. A smart tank zaskoczył....
[#8] Re: Drukarka

@Pero, post #7

No to chociaż dobre i to. Ja z moim Epsonem ET L3150 sprawdziłem na TP na razie tylko 3 sterowniki z ogólnej listy pod Morphosem i lipa. Muszę jeszcze przysiąść i po sprawdzać inne. szeroki uśmiech
[#9] Re: Drukarka

@Pero, post #7

Plik ppd jest dostępny tylko potrzeba filtra . Można to jakoś obejść?????
[#10] Re: Drukarka

@Pero, post #9

Spróbuj zapytać Rzokola, może On coś doradzi.
[#11] Re: Drukarka

@Piotr Myszkowski, post #10

Masz rację.
Więc pytam: Drogi rzookole! Czy jest jakaś możliwość aby zadziałał plik .ppd odwołujący się do filtrów cups?
Komunikat systemowy daje nadzieję na zadziałanie, tylko jak miała by wyglądać taka instalacja cups?
Mógłbyś w skrócie wyjaśnić? W zasadzie z mosa mało teraz drukuję, ale....
Dlaczego by nie? Niestety nie ma innych plików ppd tylko te "złośliwe? szeroki uśmiech
Pozdrawiam!
[#12] Re: Drukarka

@Pero, post #11

trzeba by było przeportować HPLip wtedy zadziała. Na razie, na dniach będzie code freeze przed 3.20, więc muszę pokończyć projekty.
[#13] Re: Drukarka

@michal_zukowski, post #12

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź! Daje to jakąś nadzieję nie tylko dla mnie. A z drugiej strony szkoda, że TP stanął w miejscu. Bo stare oprogramowanie miałoby szansę jeszcze zaistnieć.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem