kategorie: MorphOS 3.x, Programy
[#1] Stylos
Stylos alpha nabiera rumieńców:)
W wersji 0.6 autor dodał osadzanie obrazków oraz obsługę formatu rtf. Może warto pomyśleć o symbolicznym wsparciu w postaci 5 eurusiów? :) Każdy sponsor projektu otrzymuje wszystkie aktualizacje programu i może zaproponować własne pomysły rozwoju. Link do strony projektów autora
Przy okazji znalazłem mały bug, który już zgłosiłem - "ł", "ś" i "ę" pisane z lewym altem są ok ale pisane z prawym altem już mniej ok - szczególy na obrazku:

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2026 16:38:52 przez Bohun
9
[#2] Re: Stylos

@Bohun, post #1

Bohun bojownikiem o sprawę polską - kto by pomyślał... :D
6
[#3] Re: Stylos

@recedent, post #2

Taka pokuta za przodka z XVII wieku
1
[#4] Re: Stylos

@Bohun, post #1

Taka ciekawostka Stylos śmiga na Mirari :)

1
[#5] Re: Stylos

@Bohun, post #1

Przy okazji znalazłem mały bug, który już zgłosiłem - "ł", "ś" i "ę" pisane z lewym altem są ok ale pisane z prawym altem już mniej ok

Wyszła wersja 0.7 - problem rozwiązanyOK
2
[#6] Re: Stylos

@Bohun, post #5

Autor udostępnił wersję 0.7 Demo do pobrania na morphos-storage.
1
[#7] Re: Stylos

@Bohun, post #1

Yannick na forum MZ napisał:
Hello, i have closed all bounties. Donors will receives updates or amount versed will be refund if specifics projects are not finalized. About Stylos project, all donors will receive a registered version 1.0 minimum.

Przyznam, że jestem nieco zażenowany poziomem wsparcia, jakie otrzymał ze strony użytkowników MorphOS-a.
Napisał, że minimalne wsparcie to 5 euro. To cena jednej kawy. Gratuluję wszystkim, którzy chcą nowych programów ale nie stać ich na podarowanie jednej kawy tym, którzy coś piszą.
1
[#8] Re: Stylos

@Bohun, post #7

Ilu jest użytkowników MorpOS-a?
[#9] Re: Stylos

@Pinto, post #8

Ilu jest użytkowników MorpOS-a?

Pytanie powinno brzmieć: Ilu jest użytkowników MorphOS'a zainteresowanych tym programem?
[#10] Re: Stylos

@karolb, post #9

Pytanie powinno brzmieć: Ilu jest użytkowników MorphOS'a zainteresowanych tym programem?

Pytanie zostało postawione po wpisie, w którym odnoszę się do oświadczenia, które dotyczy ośmiu programów a nie jednego z nich. Pytanie zatem, jeśli już koniecznie musi paść powinno brzmieć: Ilu jest użytkowników MorphOS'a zainteresowanych jakimkolwiek nowym oprogramowaniem?
Myślę, że papiosaur miał świadomość, że programowanie dla amigowego systemu nie przyniesie mu dochodu adekwatnego do włożonej pracy ale tak niskiego zainteresowania się zapewne nie spodziewał, I to jest bardzo smutne.
Stylos za to ma się dobrze. Od wczoraj obsługuje tabele:
1
[#11] Re: Stylos

@Bohun, post #10

ale tak niskiego zainteresowania się zapewne nie spodziewał, I to jest bardzo smutne.

Tak z ciekawości - czy było info o tym Bounty w wiadomościach na PPA?

Ja dowiedziałem się z tego wątku, jeszcze nie zdążyłem się zastanowić a tu BOUNTY CLOSED...

Jest jakieś otwarte Bounty aktualnie? Chciałbym zobaczyć jak się płaci - jakaś sensowna metoda płatności?

Ps. Swoją drogą na Morphzone jakoś nie wbijam - na mobilnych przeglądarkach słabo to wygląda a na Wayfarer to w ogóle prawie nigdzie nie zaglądam bo na moim G4 1.3GHz ciężko jest.

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2026 15:07:29 przez ede
[#12] Re: Stylos

@ede, post #11

Było tutaj: link.
To było takie nietypowe, prywatne Bounty. Jako takie jest zamknięte ale ja miałem w planach jeszcze jeden ficzer "zamówić" i to zrobiłem juz po zamknięciu. Tu była możliwość wpłaty przez PayPal, rozumiem, że nie wszyscy to mają i zeby było jasne moje "żale" nie były kierowane konkretnie do użytkowników PPA tylko były taką smutną konstatacją odnosząca się do całego amigowego światka. Akurat papiosaur pisze wyłącznie dla MorphOS-a i na tej liście było wg mnie kilka sensownych propozycji więc po prostu szkoda. Te programy i tak powstaną bo to strasznie pracowity gość ale wyobraźcie sobie jak się cieszył z każdej z tych skromnych wpłat.
A dla nas to dużo postawić komuś kawę?
Są na MZ jakieś Bounty ale mam wrażenie, że to nie żyje. Sam się zastanawiałem, czy nie odgrzebać Bounty dot. arkusza kalkulacyjnego - jest na nim 82 euro a gdyby je ożywić może byłby mały cukiereczek dla Jacy, który pracuje nad CellBasics - takim małym excelem. Też mu ta kasa do zycia nie jest niezbędna ale pewnie by się ucieszył, że uzytkownicy Mosa chcą jego docenić w taki skromny sposób. Ponieważ jednak widzę takie podejście, że Office jest nikomu niepotrzebny to sobie to odpuszczam ale jakby ktoś inny to odgrzebał a Jaca podjął to Bounty to dołączę.
[#13] Re: Stylos

@Bohun, post #12

Amigowcy (bez różnicy, klasyczni czy NG) mogą bardzo dużo wyłożyć na sprzęt, ale bardzo mało na oprogramowanie. Może z konkursami zatrybi bardziej na stałe, chociaż trudno z tego zrobić model biznesowy.
2
[#14] Re: Stylos

@Krashan, post #13

Bo tylko Amigowcy nie rozumieją że najdroższy sprzęt bez oprogramowania jest nic nie warty.
[#15] Re: Stylos

@rbej1977, post #14

Amigowcy to rozumieją. Ale jak świat uciekł amigowcom sprzętem i wyposażeniem a sama przyjaciółka do pracy nadawała się po kanapkowaniu i drogim dopalaniu to trudno się dziwić. Amiga stała się zabawką do gier, dem i kłótni. Sam teraz używam mosa tylko do zabawy. A mam kilka sprzętów do niego. Zarejestrowanych. Moje dzieci uczyły się na amidze. Bardzo mocno dopalonej....
[#16] Re: Stylos

@Pero, post #15

Jakby rozumieli to by ostatni grosz wydali na oprogramowanie, żeby Amiga w jakimkolwiek stopniu mogła oddychać. Taki MorphOS to powinien już dawno temu mieć wersję na Rpi a nie działać tylko na sprzętach sprzed 20 lat.
[#17] Re: Stylos

@rbej1977, post #16

Tylko na sprzętach sprzed 20 lat?
Hmmmm .... AmigaOne X5000 jest sprzed 10 lat i działa na niej MorphOS (pomijam Mirari bo na razie nie jest dostępna w sprzedaży).
A co do Rpi, to takie dalej popularne Rpi3 też ma już 10 lat ...

Ostatnia aktualizacja: 03.03.2026 11:15:05 przez Rafael/ARMO
[#18] Re: Stylos

@rbej1977, post #16

Zamiast mosa, arosa, amigaosa od czasu commodore powinien być jeden system. Kłótnie, wizje i pierdoły o wyższości świąt nad świętami wykończyły amigowanie. My jesteśmy już dziadkami. Młodzi będą pracować na amigowych systemach?! Na starym wolnym sprzęcie? Gdyby była jedna linia amigowania tak jak applowania byłoby inaczej. Tak myślę i uważam. Morphos powinien być na Rpi? Albo na coś innego? Owszem! Tylko przy takim rozbiciu amiśrodowiska można pomarzyć.
1
[#19] Re: Stylos

@rbej1977, post #16

Jakby rozumieli to by ostatni grosz wydali na oprogramowanie, żeby Amiga w jakimkolwiek stopniu mogła oddychać. Taki MorphOS to powinien już dawno temu mieć wersję na Rpi a nie działać tylko na sprzętach sprzed 20 lat.

Nie chodzi o to, czy sprzed 2 czy sprzed 20 lat. Chodzi o to by MorphOS działał na sprzęcie tanim, łatwo dostępnym i w miarę wydajnym.
[#20] Re: Stylos

@R-Tea, post #19

Nic bardziej taniego, wydajnego i ogólnie dostępnego niż Rpi się nie znajdzie.
1
[#21] Re: Stylos

@rbej1977, post #20

powermac g5 pcie jest bardziej wydajny
1
[#22] Re: Stylos

@R-Tea, post #19

Nie chodzi o to, czy sprzed 2 czy sprzed 20 lat. Chodzi o to by MorphOS działał na sprzęcie tanim, łatwo dostępnym i w miarę wydajnym.

Sporo racji w tym jest.
PoweMac jest - na ebay - dostępny (raz bardziej, raz mniej ale zdecydowanie bardziej niż MiniMac), oraz jest tani. Karta graficzna bywa problemem, np. dziś jest G5 2,3GHz za 40 EUR a karta Radeon 9600 za 150 EUR... no i trzeba czatować, składać, martwić się czy części działają.

Systemu używa się, zwłaszcza na G5, tak fajnie że chętnie kupiłbym jakąś alternatywę. MorphOSa na Ryzena albo na ARM (RaspberryPi i pochodne). Jest jeszcze dobrze się kojarzący i w okresie wzrostu RISC-V, z tym że w segmencie desktopów ma dość drogie płyty główne, a to że to RISC nie oznacza trywialne przekompilowanie źródeł.

Tylko zaraz pojawi się problem: MorphOS jest 32-bitowy, i 1-rdzeniowy; ARM sobie z tym poradzi (mniej więcej), pozostałe procesory już nie.

Czy ludzie bliżem MOS-Teamu mogą coś zdradzić? Plany, dyskusje, prace - czy coś się dzieje w kwestii fundamentalnej zmiany?
1
[#23] Re: Stylos

@michal_zukowski, post #21

powermac g5 pcie jest bardziej wydajny

Na razie .. skok pomiędzy emulacja na ARM jest błyskawiczny.
Taki Apple M1 a teraz M4 i nawet M5 to przepaść.
Chyba kiedys robiliśmy porównanie jakieś komprecji audio z wykorzystaniem FPU na X86_64 na ppa.
G5 chyba było 3 sekundy.
Na M1 45 sekund.
Teraz
M4 mamy juz 11 sekund.
M5 przypuszczam z 5 (nie testowałem jeszcze)

W emulacji PPC dla AOS4 i MorphOS najważniejszy jest single core.
Tutaj tabelka prównawcza dla obecnych procesorów.
https://www.cpubenchmark.net/singleThread.html

Jeszcze kilka lat (miesięcy ?) i emulacja CPU z FPU będzie znacznie szybka niż G5
1
[#24] Re: Stylos

@Skotos, post #22

Czytałem, że rozważana jest (a w każdym razie pisał o tym Frank, ale być może tylko tak teoretycznie gadał) możliwość wprowadzenia do MorphOS-a wielordzeniowości (tryb asymetryczny), bo to nie jest arcyskomplikowane, a coraz więcej obsługujących MorphOS komputerów ma dwa albo więcej procesory/rdzenie.
[#25] Re: Stylos

@recedent, post #24

Czytałem, że rozważana jest (a w każdym razie pisał o tym Frank, ale być może tylko tak teoretycznie gadał) możliwość wprowadzenia do MorphOS-a wielordzeniowości (tryb asymetryczny)
No proszę, 15 lat temu asymetryczna wielordzeniowość się większości teamu nie podobała...
1
[#26] Re: Stylos

@Krashan, post #25

A no pamiętam że ktoś nawet miał pomysła na to :)
[#27] Re: Stylos

@markusg, post #23

Jeszcze kilka lat (miesięcy ?) i emulacja CPU z FPU będzie znacznie szybka niż G5

Wolałbym natywnego MorphOS-a na x86_64 czy ARM, ale sądzę że pierwsza będzie emulacja.
1
[#28] Re: Stylos

@markusg, post #23

Wolałbym natywnego MorphOS-a na x86_64 czy ARM, ale sądzę że pierwsza będzie emulacja.

Proszę o usunięcie dubla.

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2026 22:32:54 przez R-Tea
[#29] Re: Stylos

@recedent, post #24

No i stary pomysł wraca do gry ;)

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2026 22:55:46 przez Drako_Crowley
[#30] Re: Stylos

@Bohun, post #1

Wyszedł Stylos 0.9.2 z polskim locale i eksportem do PDF.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem