[#1] Do właścicieli iBook A1133
Dzień dobry
Mam możliwość kupna tego ibook jest na nim 10.4.11 czy ta wersja miała blokadę icloud

Pozdrawiam
Piotr
[wyróżniony] [#2] Re: Do właścicieli iBook A1133

@Bilbo2, post #1

Hej. Mój egzemplarz nie miał żadnej blokady. Przyszedł z zainstalowanym MacOSem, ale wywaliłem od razu ten dysk i włożyłem SSD, a na nim zainstalowałem MOSa bez żadnych problemów.

Swego czasu miałem na nim dwa systemy, pisałem o tym na forum, ale ostatecznie wyrzuciłem MacOS bo i tak go nie używałem.

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2026 21:54:00 przez Ponki1986
[#3] Re: Do właścicieli iBook A1133

@Ponki1986, post #2

Mam okazję kupić A1133 za niecałe 180 zł tylko zostaje problem zasilacza bo niema go
[#4] Re: Do właścicieli iBook A1133

@Bilbo2, post #3

Za słaby i tylko 32mb vramu.
[#5] Re: Do właścicieli iBook A1133

@Kwiatki, post #4

w dzisiejszych czasach jaka konfiguracja na MorphOS'a ..od od 2012 roku nie mam styczności z systemem wtedy chodził na iMac'u
[#6] Re: Do właścicieli iBook A1133

@Bilbo2, post #1

to jest wersja na której nie działa Goa3D(Warp3D)

takiego iBooka kupiłbym ale do OSX
[#7] Re: Do właścicieli iBook A1133

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #6

Będę brał drugiego appla i tego bym wział to Twoja cena byłaby 310 zł do zrobienia klawiatura nie działa i kupić trza zasilacz i zamontowany jest 10.4.11
[#8] Re: Do właścicieli iBook A1133

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #6

Dobrze skonfigurowany Wazp3D również pozwala na bezproblemowe uruchomienie gier 3D. U mnie nie ma najmniejszego problemu z Wipeout 2097, Shogo MAD lub Heretic 2. Freespace od Hyperionu co prawda nie działa z Wazp3D, ale w sumie po co ma działać skoro jest natywna wersja portu dla MorphOSa.

Posiadam zamiennik zasilacza, jakiś zwykły ale z wtyczką pasującą do iBooka. Trochę piszczy, więc mogę go za "czteropaka" oddać. Zanim kupiłem oryginalny to bez problemu ładowałem nim mojego laptopa.

EDIT: Poza tym wszystkie nowe porty, które wychodzą korzystają z TinyGL zamiast Warp3D.

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2026 10:50:52 przez Ponki1986
1
[#9] Re: Do właścicieli iBook A1133

@Ponki1986, post #8

Ostatecznie mogę oddać ten zasilacz za darmo, z pewnością poleci za jakiś czas do śmieci gdy będę robił wiosenne porządki. Jeżeli go chcesz, to opłać przesyłkę InPost małego rozmiaru i podaj mi kod nadania, wyśle w paczkomacie. Jak coś to dogadamy się priv.

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2026 12:52:40 przez Ponki1986
1
[#10] Re: Do właścicieli iBook A1133

@Ponki1986, post #9

Okazalo się że mając już kupic tego iBook ma jescze Powerbook G4 w terminogi Apple to PB4.2 czyli powinien miec Radeonna chyba to tak sie nazywa ulubieniec Morphosa wraz z zasilaczem , pytanko czy ten od PB będzie pasował do iB ? Przepraszam za polskawe słowa ale piszę ze starego LG ( mam mieć mało ruchu - powrót ze szpitala) a ten zakup to aby nie nudziło mi się na emeryturze jak nie będzie pasować zasilacz od PB do iB i jak kolega który był zainteresowany iB do 200 zł nie bedzie chciał to sobie go zostawie i skorzystam z propozycji.
Może to nie na temat wysłałem email do MORPHOS w w sprawie licencji jak sprzęt padnie oto treść

Cytuje

Hi,

yes, it is possible to move the license to another product if the licensed machine is broken beyond repair. We might just limit it for new mainboards like the upcoming Mirari system but otherwise you can simply replace it.

Regards
Frank Mariak
frank@morphos-team.net
MorphOS Dev Team

Am 2026-03-22 schrieb Piotr Pruszanow <szewielk@gmail.com>:
[#11] Re: Do właścicieli iBook A1133

@Bilbo2, post #7

daruj sobie zakup, to są jakieś elektro śmieci...
1
[#12] Re: Do właścicieli iBook A1133

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #11

Dziękuję
[#13] Re: Do właścicieli iBook A1133

@Bilbo2, post #12

Jeśli chcesz kupić laptopa do używania z MorphOS-em to wypada poszukać PowerBooka G4 (chyba że naprawdę potrzebujesz czegoś super-małego, wtedy 12-calowy iBook będzie spoko).

Do iBooka można zamontować mniejszą ilość RAM, komputer ma 2 razy mniej VRAM, słabszą rozdzielczość, praktycznie brak możliwości obsługi drugiego ekranu pod MorphOS-em a dostęp "serwisowy" do bebechów jest tak upierdliwy że o gorszy trudno.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem