kategoria: Pegasos II
[#1] Pegasos - i znowu sukces.
Szast prast i zrobione.
Już po 21 latach nieudanych prób udało mi się nabyć drogą kupna pamięci 2x1GB działające z moim Pegiem. Teraz mam 2GB RAM w moim Pegasosie.
Teraz już mogę spokojnie umrzeć. Cel życia został zrealizowany.
14
[#2] Re: Pegasos - i znowu sukces.

@Kitech, post #1

Niech Ci ziemia lekką będzie...

EDIT: A żeby coś zostało dla potomnych - jakie to dokładnie kostki?

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2026 15:17:06 przez recedent
[#3] Re: Pegasos - i znowu sukces.

@recedent, post #2

Kingston KVR266X72C25/1G
Niestety, to że umnie działa nie oznacza, że w innych Pegach będzie działać. Sprawdziłem kilka różnych zestwów opisanych w sieci przez użytkowników, którym działają, a u mnie nie zadziałały. Ważna jest rewizja płyty głównej. W moim przypadku 2B2. Dla rewizji 2B5 (zdaje się, że Bohun ma taką), dobranie działających kości RAM 2x1GB jest o wiele łatwiejsze.
[#4] Re: Pegasos - i znowu sukces.

@Kitech, post #3

A tam nie była potrzebna czasami sztuczka, żeby na dobre 30 sekund uruchomić komputer bez RAM-u, to potem sprzęt łaskawiej akceptował nowe kości (o ile oczywiście mu wstępnie pasowały)?
1
[#5] Re: Pegasos - i znowu sukces.

@recedent, post #4

Ja tak dobierałem ze z 1,5 zrobiłem 1 giga.Ale to co piszesz musze sprawdzic bo wyglada ze cos na rzeczy jest.
[#6] Re: Pegasos - i znowu sukces.

@recedent, post #4

A tam nie była potrzebna czasami sztuczka, żeby na dobre 30 sekund uruchomić komputer bez RAM-u, to potem sprzęt łaskawiej akceptował nowe kości (o ile oczywiście mu wstępnie pasowały)?

Oczywiście. To jest podstawa, żeby Peg zaakceptował nowe kości RAM.
[#7] Re: Pegasos - i znowu sukces.

@recedent, post #4

Też mi coś takiego świta.
[#8] Re: Pegasos - i znowu sukces.

@Kitech, post #6

Pamiętam, jakie to było dla mnie zaskoczenie, jak uruchomiłem pega bez pamięci. Działał (i coś tam w konsoli wtedy musiałem zrobić..)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem