kategoria: MorphOS 3.x
[#1] Iris i konfiguracja
Jak w temacie: Jak skonfigurować menu dla plików, aby można było wysyłać jako załącznik z pulpitu ( jak windows).
[#2] Re: Iris i konfiguracja

@Pero, post #1

Co rozumiesz przez "wysyłanie załączników z pulpitu"? Generalnie Ambient nie ma czegoś takiego jak "Pulpit", przynajmniej w tym samym znaczeniu co windowsowy.
[#3] Re: Iris i konfiguracja

@recedent, post #2

Jak to nie ma. 😀
Otwieram jakikolwiek katalog na "pulpicie", zaznaczam jakieś coś, otwieram menu podręczne i wskazuję "wyślij jako załącznik".
Z pulpitu
[#4] Re: Iris i konfiguracja

@Pero, post #3

Kłania się ARexx. Zasadniczo potrzebna komenda w Irisie typu ATTACHFILES. Ja zrobiłem sobie coś takiego w Magellanie: Send files with YAM.
[#5] Re: Iris i konfiguracja

@Dopuser, post #4

Super! Ale nie znam się z Arexxem...A nie znalazłem gotowca.
[#6] Re: Iris i konfiguracja

@Pero, post #5

AI pokazuje, żę Iris ma polecenie:

ATTACH "ścieżka:do/pliku": tworzy nową wiadomość i dołącza do niej wskazany plik jako załącznik.

Tak, że da się. Życzę miłej zabawy z ARexxem :)

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2026 22:13:46 przez Dopuser
[#7] Re: Iris i konfiguracja

@Dopuser, post #6

A to! Doczytałem w dokumentacji.
Tyle, że musiałbym się uczyć rexxa. W pewnym wieku człek robi się....Nieporadny 😀
Ale może masz rację.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem