[#19]
Re: Mój G5 i MorphOS 3.20
@recedent,
post #14
Dla porządku chciałbym doprecyzować kilka kwestii.
Po pierwsze, przepraszam za pewne nieporozumienie wynikające z moich wcześniejszych wpisów. Dla mnie było oczywiste, że przed eksperymentami z plikiem hybrid.hdimg przechodziłem już wcześniej standardową procedurę opisaną przez MorphOS Team (ISO, FAT32, boot.img itd.). W związku z tym nie opisywałem tego szczegółowo, tylko od razu przeszedłem do własnych prób z obrazem hybrid.hdimg, chcąc sprawdzić, czy da się w prostszy sposób obejść problem występujący na moim G5.
Po drugie, przepraszam za opóźnienie odpowiedzi. Nie ignorowałem pytań ani uwag, po prostu przez ostatnie dni nie miałem możliwości spokojnie usiąść do tematu i przeprowadzić testów od początku do końca. Dopiero dziś mogłem poświęcić na to chwilę i zweryfikować wszystko ponownie.
Dla uzupełnienia dodam jeszcze jedną rzecz.
Pierwsze oznaki tego problemu zauważyłem już podczas aktualizacji do MorphOS 3.19. W tamtym czasie posiadałem jednak sprawny napęd CD/DVD, więc nie poświęcałem temu większej uwagi. Skorzystałem po prostu z działającego rozwiązania i nie prowadziłem dalszych testów.
Dopiero teraz, przy aktualizacji do 3.20, gdy nie mam już napędu pod ręką, wróciłem do tematu. To właśnie skłoniło mnie do ponownego sprawdzenia procedury ISO oraz do eksperymentów z obrazem hybrid.hdimg.
Przeprowadziłem dziś ponowny test instalacji MorphOS 3.20 na moich maszynach.
Przygotowałem pendrive dokładnie według oficjalnej instrukcji MorphOS Team:
* partycja FAT32,
* boot.img w katalogu głównym (oczywiście boot.img różne dla tych 2 komputerów),
* morphos.iso w katalogu głównym.
Dla pewności wyczyściłem wcześniej nośnik i utworzyłem nową tablicę partycji oraz nową partycję FAT32.
Zawartość pendrive'a wygląda następująco:
* boot.img
* morphos.iso
Ten sam pendrive działa prawidłowo na PowerBooku G4, na którym wcześniej instalowałem MorphOS bez problemów.
Natomiast na moim PowerMacu G5 sytuacja wygląda inaczej. Open Firmware nie wykrywa urządzenia USB.
Sprawdziłem oba dostępne porty USB i rezultat był identyczny.
Co istotne, ten sam pendrive jest bez problemu widoczny zarówno pod MorphOS-em, jak i na PowerBooku G4, gdzie instalacja przebiegła bez kłopotu.
Nie twierdzę, że jest to przypadłość części maszyn G5. Mogę jedynie potwierdzić, że na mojej konfiguracji (PowerMac 7,3 G5 2 GHz, A1047, zachowanie jest powtarzalne i udało mi się je dziś ponownie odtworzyć.
W praktyce nadal korzystam z własnej procedury aktualizacji:
* uruchomienie istniejącego MorphOS 3.19,
* uruchomienie IWizard z nośnika zawierającego 3.20,
* aktualizacja systemu,
* podmiana boot.img,
* restart.
Metoda ta ma dla mnie jedną dodatkową zaletę: całkowicie omija Open Firmware. Jeżeli ktoś posiada już działającą instalację MorphOS, jest ona również bardzo szybka i wygodna.
Postanowiłem opisać swoje obserwacje nie dlatego, że uważam je za regułę dla wszystkich G5, ale dlatego, że być może ktoś w przyszłości natknie się na podobne zachowanie Open Firmware i zaoszczędzi trochę czasu na diagnozowaniu problemu.
Dzisiejszy test wykonałem głównie po to, aby ponownie zweryfikować swoje wcześniejsze obserwacje.