[#1] Mój G5 i MorphOS 3.20
PowerMac G5, aktualizacja z MorphOS 3.19 do 3.20.

Pendrive z `morphos-3.20-hybrid.hdimg` został przygotowany poprawnie, był widoczny pod MorphOS-em 3.19 i można było normalnie przeglądać zawartość instalatora.

Problem polegał na tym, że G5 nie pokazywał pendrive'a w menu bootowania (Alt), a mimo to instalator był wykrywany podczas startu. Pojawiał się komunikat:

„MorphOS 3.20 install media was found, yet the system booted with the MorphOS kernel 3.19. Make sure you're using the correct boot.img file to boot.”

Okazało się, że komputer nadal ładował stary `Boot:boot.img` z dedykowanej partycji Boot:.

Rozwiązanie:

* kopia starego `Boot:boot.img`,
* podmiana na `mac_ppc64/boot.img` z nośnika 3.20,
* uruchomienie IWizarda z nośnika 3.20,
* restart.

Po restarcie system uruchomił się już normalnie jako MorphOS 3.20.

Czy ktoś z użytkowników G5 miał podobne doświadczenia, czy tylko mój egzemplarz postanowił zachować się kreatywnie? 😄
[#2] Re: Mój G5 i MorphOS 3.20

@Zbysiuk, post #1

Taka refleksja mi przyszla do glowy.
Dzlaczego instalator zawsze wymaga wersji boot.img z nowszej wesji systemu?
Czy nie powinno to byc tak ze aktualizacja powinna pojsc z wszesniejszego systemu?
W koncu na tym polega aktualizacja.
Wystarczyloby pobrac ISO, klkinac aktualizuj i gotowe.

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2026 16:02:12 przez Phibrizzo
5
[#3] Re: Mój G5 i MorphOS 3.20

@Phibrizzo, post #2

zeby nie uruchamiac instalacji na starym systemie
[#4] Re: Mój G5 i MorphOS 3.20

@michal_zukowski, post #3

zeby nie uruchamiac instalacji na starym systemie

dlaczego to musi być problemem?

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2026 17:36:04 przez Bohun
[#5] Re: Mój G5 i MorphOS 3.20

@Bohun, post #4

Ja tylko chciałem zaznaczyć, że cała zabawa w moim przypadku polegała na tym, iż w boot menu nie pojawiał się nośnik (USB pendrive), zresztą w firmware też go nie wykryłem, natomiast MorphOS 3.19 go widział i chciał z niego bootować. Wydawało mi się to dość osobliwe - stąd post i rozwiązanie problemu.
[#6] Re: Mój G5 i MorphOS 3.20

@Zbysiuk, post #5

No wlasnie na podstawie Twojego przypadku twierdze ze powinno byc tak zrobione instalator powinien ruszyc przy dowolnej wesji boot.img.
Jakie to ma dla niego znaczenie?

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2026 19:11:55 przez Phibrizzo
1
[#7] Re: Mój G5 i MorphOS 3.20

@michal_zukowski, post #3

A co to zmienia?
[#8] Re: Mój G5 i MorphOS 3.20

@Pero, post #7

Ja staram się sondować skalę zjawiska, bo może jest tak, że jak to zwykle u mnie bywa, kupiłem taki egzemplarz, który ma własne zdanie… :)
[#9] Re: Mój G5 i MorphOS 3.20

@Zbysiuk, post #5

Żaden Mac z PowerPC nie pokaże w bootmenu (ALT) żadnego napędu podpiętego pod USB (np. pendrive)
W OF jest dostęp do takich urządzeń pod warunkiem że sformatowane są w FAT, HFS czy HFS+.
Sam miałem przez jakiś czas MorphOS zainstalowany i bootujacy z dysku FAT. Tylko FAT32. Żadnego HFS czy SFS.
[#10] Re: Mój G5 i MorphOS 3.20

@Norbert, post #9

… no właśnie tak zrobiłem (FAT32, normalnie się butujący na PBG4) i OF nic nie wykrył - starałem się bardzo :)
Dziękuję za informacje o bootmenu.
[#11] Re: Mój G5 i MorphOS 3.20

@Zbysiuk, post #10

Żaden pendrive nie pokaże się bootmenu OpenFirmware na zadnym POWERPC..

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2026 21:58:43 przez Norbert
[#12] Re: Mój G5 i MorphOS 3.20

@Zbysiuk, post #1

Mnie zastanawia w jaki sposób próbowałeś bootować z "hybrid.hdimg".
Podzielisz się procedurą?
[#13] Re: Mój G5 i MorphOS 3.20

@recedent, post #12

Zgodnie z oficjalnym poradnikiem MorphOS Team (https://www.morphos-team.net/guide/usb-boot)

Próbowałem zarówno przez menu startowe (Alt przy uruchamianiu), jak i przez Open Firmware. Niestety na moim PowerMacu G5 pendrive nie pojawiał się jako urządzenie startowe, co wyjaśnił dobitnie Norbert.

Co ciekawe, nośnik był wykrywany przez system, ponieważ przy starcie pojawiał się komunikat:

„MorphOS 3.20 install media was found, yet the system booted with the MorphOS kernel 3.19. Make sure you're using the correct boot.img file to boot.”

To naprowadziło mnie na problem ze starym `Boot:boot.img` na dedykowanej partycji Boot:.

Po jego podmianie na wersję 3.20 i uruchomieniu IWizarda z nośnika instalacyjnego aktualizacja przebiegła bez problemów.

Jeżeli przeoczyłem jakiś istotny krok z procedury Open Firmware dla G5, to chętnie się dowiem, który.
[#14] Re: Mój G5 i MorphOS 3.20

@Zbysiuk, post #13

No to coś Ci się pomyliło.

W oficjalnym poradniku jest napisane:

Download the MorphOS ISO that you want to install and save it as morphos.iso. Copy the ISO file to the USB stick.

A Ty podałeś, że zamiast tego pobrałeś "SD Card / USB Image" (czyli tzw. "hybrid image").

Druga rzecz - startowanie z obrazu ISO nagranego na dysku USB działa tylko z poziomu Open Firmware (i to też jest opisane w oficjalnym poradniku). Dlatego trzeba wejść do konsoli OF i wpisywać z palca sekwencję bootującą.

"Automagiczne" bootowanie z pendrajwa jest możliwe (i to przy użyciu hybrid image), ale trzeba nagrać te dane na pendrajwa w konkretny sposób. No i przeedytować zmienną boot-device w Open Firmware.
1
[#15] Re: Mój G5 i MorphOS 3.20

@recedent, post #14

No i git. A ja, tak jak Bohun, wypalam sobie płytę CDRW, co załatwia wszystkie potencjalne problemy.
[#16] Re: Mój G5 i MorphOS 3.20

@Kitech, post #15

Chyba, że masz G5 AGP z pecetową kartą graficzną (Atom BIOS), co wyklucza opcję instalacji/aktualizacji z płyty, bo komputer zwyczajnie nie wystartuje z płyty jeśli nie ma założonej kompatybilnej z Apple karty graficznej.
[#17] Re: Mój G5 i MorphOS 3.20

@recedent, post #16

Do Maca wkłada się (jak sama nazwa wskazuje) karty Macowe! Pecetowe wkłada się do Peceta!
1
[#18] Re: Mój G5 i MorphOS 3.20

@Kitech, post #17

Się maca, się wkłada... Proszę mi tu nie sugerować co mam wkładać i do których do slotów!
[#19] Re: Mój G5 i MorphOS 3.20

@recedent, post #14

Dla porządku chciałbym doprecyzować kilka kwestii.

Po pierwsze, przepraszam za pewne nieporozumienie wynikające z moich wcześniejszych wpisów. Dla mnie było oczywiste, że przed eksperymentami z plikiem hybrid.hdimg przechodziłem już wcześniej standardową procedurę opisaną przez MorphOS Team (ISO, FAT32, boot.img itd.). W związku z tym nie opisywałem tego szczegółowo, tylko od razu przeszedłem do własnych prób z obrazem hybrid.hdimg, chcąc sprawdzić, czy da się w prostszy sposób obejść problem występujący na moim G5.

Po drugie, przepraszam za opóźnienie odpowiedzi. Nie ignorowałem pytań ani uwag, po prostu przez ostatnie dni nie miałem możliwości spokojnie usiąść do tematu i przeprowadzić testów od początku do końca. Dopiero dziś mogłem poświęcić na to chwilę i zweryfikować wszystko ponownie.

Dla uzupełnienia dodam jeszcze jedną rzecz.

Pierwsze oznaki tego problemu zauważyłem już podczas aktualizacji do MorphOS 3.19. W tamtym czasie posiadałem jednak sprawny napęd CD/DVD, więc nie poświęcałem temu większej uwagi. Skorzystałem po prostu z działającego rozwiązania i nie prowadziłem dalszych testów.

Dopiero teraz, przy aktualizacji do 3.20, gdy nie mam już napędu pod ręką, wróciłem do tematu. To właśnie skłoniło mnie do ponownego sprawdzenia procedury ISO oraz do eksperymentów z obrazem hybrid.hdimg.

Przeprowadziłem dziś ponowny test instalacji MorphOS 3.20 na moich maszynach.

Przygotowałem pendrive dokładnie według oficjalnej instrukcji MorphOS Team:

* partycja FAT32,
* boot.img w katalogu głównym (oczywiście boot.img różne dla tych 2 komputerów),
* morphos.iso w katalogu głównym.

Dla pewności wyczyściłem wcześniej nośnik i utworzyłem nową tablicę partycji oraz nową partycję FAT32.

Zawartość pendrive'a wygląda następująco:

* boot.img
* morphos.iso

Ten sam pendrive działa prawidłowo na PowerBooku G4, na którym wcześniej instalowałem MorphOS bez problemów.

Natomiast na moim PowerMacu G5 sytuacja wygląda inaczej. Open Firmware nie wykrywa urządzenia USB.

Sprawdziłem oba dostępne porty USB i rezultat był identyczny.

Co istotne, ten sam pendrive jest bez problemu widoczny zarówno pod MorphOS-em, jak i na PowerBooku G4, gdzie instalacja przebiegła bez kłopotu.

Nie twierdzę, że jest to przypadłość części maszyn G5. Mogę jedynie potwierdzić, że na mojej konfiguracji (PowerMac 7,3 G5 2 GHz, A1047,  zachowanie jest powtarzalne i udało mi się je dziś ponownie odtworzyć.

W praktyce nadal korzystam z własnej procedury aktualizacji:

* uruchomienie istniejącego MorphOS 3.19,
* uruchomienie IWizard z nośnika zawierającego 3.20,
* aktualizacja systemu,
* podmiana boot.img,
* restart.

Metoda ta ma dla mnie jedną dodatkową zaletę: całkowicie omija Open Firmware. Jeżeli ktoś posiada już działającą instalację MorphOS, jest ona również bardzo szybka i wygodna.

Postanowiłem opisać swoje obserwacje nie dlatego, że uważam je za regułę dla wszystkich G5, ale dlatego, że być może ktoś w przyszłości natknie się na podobne zachowanie Open Firmware i zaoszczędzi trochę czasu na diagnozowaniu problemu.

Dzisiejszy test wykonałem głównie po to, aby ponownie zweryfikować swoje wcześniejsze obserwacje.
1
[#20] Re: Mój G5 i MorphOS 3.20

@Zbysiuk, post #19

Z ciekawości - porównaj wersję Open Firmware w Twoim Powerbooku i G5.
[#21] Re: Mój G5 i MorphOS 3.20

@recedent, post #20

Słuszna uwaga!
[#22] Re: Mój G5 i MorphOS 3.20

@Zbysiuk, post #21

PB G4 = BootROM 4.9.1f1 BootROM built on 07/13/05 at 12:26:00
PM 7,3 = 5.1.8f7 BootROM built on 10/26/04 at 16:30:32
[#23] Re: Mój G5 i MorphOS 3.20

@Zbysiuk, post #22

Dla A1047 ostatnim był chyba 5.2.4f1, chyba ze masz wczesny model 7.3 to wtedy byl OF jaki podałeś.

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2026 08:04:50 przez Kwiatki
[#24] Re: Mój G5 i MorphOS 3.20

@Kwiatki, post #23

Nie miałem niestety większego wpływu na wersję ROM-u przy zakupie mojego G5. Komputer kupowałem jako używany egzemplarz wiele lat temu i przyznam, że wówczas nie przyszło mi do głowy sprawdzanie wersji BootROM-u przed transakcją. 😄

Jeżeli faktycznie istnieje nowsza wersja dla tego modelu, to jest to dla mnie ciekawa informacja.
[#25] Re: Mój G5 i MorphOS 3.20

@Zbysiuk, post #24

Tu jest ciekawy wątek jak zmodyfikować OF aby USB pokazało się graficznym bootmenu
https://68kmla.org/bb/threads/updated-firmware-for-new-world-ppc32-macs-that-allows-booting-from-usb-from-the-boot-picker.48601/

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2026 11:26:41 przez Norbert
[#26] Re: Mój G5 i MorphOS 3.20

@Zbysiuk, post #24

Poszperałem jeszcze - wynika z tego ze 5.2 był mocno przeznaczony dla maszyn z procesorami 2.3 i 2.7
Natomiast dla 7.2 i 7.3 czesciej bylo 5.1.8f7.
zobacz w OF czy po wpisanu
probe-usb-all
i potem
devaliases
nie pokaze galezi USB

aż z ciekawości odpale mojego QUADA zobacze czy jest tak samo jak w 7.3
[#27] Re: Mój G5 i MorphOS 3.20

@Kwiatki, post #26

U mnie na PowerMac7,3 z BootROM 5.1.8f7 komenda probe-usb-all zwraca unknown word, więc niestety nie mogę jej użyć do dalszej diagnostyki.
[#28] Re: Mój G5 i MorphOS 3.20

@Norbert, post #11

A czy bootmenu pokaże ZEWNĘTRZNY napęd DVD? Np. z Tigerem?
[#29] Re: Mój G5 i MorphOS 3.20

@recedent, post #20

Zwracam się do GURU.
Jaki czytnik można zamontować do Imaca G5. Kolega elektronik naprawił mi ten sprzęt, ale ....
No właśnie padnięty czytnik. Zainstalował inny ale z miniacza i nie do do końca to funkcjonuje.
Chciałbym odpalić macosa.
[#30] Re: Mój G5 i MorphOS 3.20

@Pero, post #29

ja nie guru ale odpowiem

UJ846, UJ845, UJ875 bodaj - musi byc PATA i musi miec 12.7mm - mniejsze slimy bedzie ciezko zamontowac.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem