[#1] Monitory
Klaniam sie.
Zastanawiam sie nad zakupem monitora dla Powerbooka G4 a moze w przyszlosci Powermaca G5. Moj cel to odswierzanie 50Hz dla dem i klasycznych gier. Nieludzka inteligencja sugeruje mi Samsung Syncmaster 933HD. Co Wy na to ?
[#2] Re: Monitory

@Elvis, post #1

Siema.
Ciekaw jestem czy pod MorphOSem będzie w ogóle możliwa taka precyzyjna synchronizacja nawet przy 50Hz. Zdaje się timer jest programowy - czyli chyba scheduler procesów ma tu decydujące znaczenie kiedy faktycznie będzie wyświetlana ramka.
Aczkolwiek może ktoś bardziej obeznany z tematem się wypowie.

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2026 19:36:47 przez ede
1
[#3] Re: Monitory

@ede, post #2

Mozliwe rowniez ze temat Tabu.
[#4] Re: Monitory

@ede, post #2

Ja kupie tego Samsunga. Zobaczymy co bedzie. Jesli bedzie git to fajnie, jesli nie to nikt ze znawcow Amigi NG nie bedzie mial u mnie zadnedo powazania. W tym rowniez moderatorzy tego forum. Takze milosnicy MorphOS 3majcie kciuki.
[#5] Re: Monitory

@Elvis, post #4

I w ten oto sposób reputacja wszystkich mosistów zawisła na włosku...

Koniecznie daj znać jak już przyjdzie Twój Samsung, czy jeszcze możemy się cieszyć Twoim poważaniem czy nie.
2
[#6] Re: Monitory

@recedent, post #5

To forum amigowe
1
[#7] Re: Monitory

@dynx, post #6

Tak, a na dodatek - dział MorphOS.
Czy masz jeszcze jakieś spostrzeżenia, które wzbogacą dyskusję?
6
[#8] Re: Monitory

@recedent, post #7

Jak kolega wspomnial to forum Amigowe. A spostrzezenia to ktos doswiadczony powinien sie wypowiedziec. Mozna powiedziec "Nie wiem", "TV do bani" czy "Super" Ale w swiecie MorphOS czy Amig 4 takie pytania sa poprostu do dupy. Nie po to sie inwestuje wiedze by jakis debil jak ja mogl poprostu Amigowac.
1
[#9] Re: Monitory

@recedent, post #7

Bardzo wzbogaci dyskusje moj ban na 3 lata.
2
[#10] Re: Monitory

@Elvis, post #8

Mozna powiedziec "Nie wiem", "TV do bani" czy "Super" Ale w swiecie MorphOS czy Amig 4 takie pytania sa poprostu do dupy.

Nie bardzo rozumiem. Oczekujesz, że ci użytkownicy, którzy nie znają odpowiedzi na Twoje pytanie mieliby odpowiedzieć w Twoim wątku, że "nie wiedzą"? Obawiam się, że wątek urósłby o kilkadziesiąt stron takich pustych odpowiedzi . Aby nie było, że moja odpowiedź nic nie wnosi do Twojego pytania, to zgodnie z oczekiwaniem odpowiem: "nie wiem".
3
[#11] Re: Monitory

@prz, post #10

Tego sie obawialem. Ani Twoja ani moja wypowiedz nic nie wnosi. Jak chcesz 50Hz to kij Ci w oko. Dziekuje wsztstkim za uwage.
[#12] Re: Monitory

@Elvis, post #11

Miałem kiedyś eMaca i gry pod E-UAE działały płynniej niż na innych sprzętach z monitorami LCD. Bynajmniej tak to pamiętam.

A poza tym, to: nie wiem :)
1
[#13] Re: Monitory

@Elvis, post #1

To nie klasyczna Amiga, że masz kupować monitor 50Hz do czegokolwiek. Zresztą ten Samsung Syncmaster 933HD to jest tak naprawdę TV. To moze lepiej kup w markecie jakiś nowy TV 22 lub 24" w rozdzielczości HD READY i przynajmniej nowy z gwarancją. A tak na poważnie to proponuję kupić typowy monitor 60Hz lub 75, bo i obraz jest poprawnie wyświetlany. Na TV, niestety nie.
[#14] Re: Monitory

@Elvis, post #1

Nowy gamingowy 24 cale monitor IPS z odświeżaniem do 144Hz można kupić za poniżej 400zł (np. Monitor LG UltraGear 24G411A) i używać na 50Hz a najlepiej 100Hz. Nie ma sensu używać 50Hz jak jest 100Hz gdzie kursor myszy nie będzie przycinał a sam kontent nawet jak jest 50fps to w razie zadyszki to chrupnięcia nie będą tak widoczne.

Używki 24 cale IPS 144Hz są jeszcze taniej. W zasadzie na allegro to wcale nie jakoś wielce droższe niż ten TV monitor na panelu TN co to one zawsze gorzej świeciły niż nawet zwykłe monitory TN a te zawsze świeciły tragicznie.

Ja to w ogóle nie rozumiem po jaki grzyb ludzie jeszcze używają monitorów TN. W ogóle ich nie powinni używać bo jak IPSy były tanie to CRT chodziły tak tanio że masakra. Tych TNek to się nie da patrzeć a i jeszcze kiedyś to strasznie kiczowany styl obudów te monitory miały wymiotuje

IPSy za to, nawet tanie jakoś tam obraz na nich wygląda.
[#15] Re: Monitory

@XoR, post #14

Bo ludzie mieli (mają?) pi...ca na punkcie laga i niektórzy nadal twierdzą, że IPSy, MVA, itp. nie nadają się do CS, itp. buhahaha
2
[#16] Re: Monitory

@Madman, post #15

Zgadzam się, że nie ma co wyolbrzymiać problemu, nie mniej jednak input lag istnieje i w zależności od nasilenia "zjawiska" może zepsuć zabawę.
Pamiętam jak jakieś 15 lat temu walczyłem w dobrą jakość obrazu PAL na ówczesnych monitorach LCD/PLAZMY i udało mi się dorwać niesamowity scaller kombaj do przetwarzania obrazu - i naprawdę byłem zadowolony z jakości obrazu pod Workbenchem, ale w niektórych grach i konsolach (+ scanline generator) coś mi "nie grało".
Odpaliłem więc SlamTilta i podłączyłem obraz przez sygnał video do monitora CRT a sygnał RGB poleciał przez ten scaller i konfrontacja na żywo przyniosłą druzgocący wynik dla scallera Zrozumiałem, dla czego nie udawało mi się zrobić dobrych wyników w pinballach ok, racja
3
[#17] Re: Monitory

@Madman, post #15

Puść sobie na tych ipsach i mva megademo TRSI i poczytaj scrolle przez pare minut...

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2026 10:24:15 przez dynx

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2026 10:24:49 przez dynx
1
[#18] Re: Monitory

@Madman, post #15

Same panele IPS nie ma więcej laga niż panele TN przecież. Szczególnie po tych TVkowych TNek bym się nie spodziewał mniejszego laga od gamingowego nowoczesnego monitora gdzie jakikolwiek lag jest dzisiaj ekstremalną rzadkością. Nie polecam przecież kupować monitora do grafiki.

A jeśli mówimy o lagu to zdecydowanie jest mniejszy @100Hz niż @50Hz...
[#19] Re: Monitory

@dynx, post #17

Puść sobie na tych ipsach i mva megademo TRSI i poczytaj scrolle przez pare minut...

Wiesz... rzadko oglądam dema na amidze więc to czy w jakimś demie scrolle dobrze mi się wyświetlają czy nie, nie ma to dla mnie większego znaczenia ale każdy ma inne potrzeby więc...
[#20] Re: Monitory

@Madman, post #19

Tutaj akurat bardzo prosta sprawa jest bo jak monitor nie ma kineskopu to scrolery w demach wyglądają jak kupa. Nawet OLED smuży jak szalony.
1
[#21] Re: Monitory

@BULI, post #16

Ale myślę, co do SlamTilta, że on ogólnie jest grymaśny, jak nie jest na klasycznej Amidze odpalany, bo myślę że ta gra powstała w USA. A tam był NTSC i 60 HZ. I jakoś ta gra im działała.
[#22] Re: Monitory

@Madman, post #19

Żaden z ciebie amigowiec że nawet nie wiesz że technika scrolli jest wykorzystywana głownie w grach
[#23] Re: Monitory

@dynx, post #22

No popatrz... a ja przez tyle lat żyłem w niewiedzy buhahaha Nie godzien jestem miana amigowca, kajam się! Za karę wymierzę sobie dzisiaj 10 batów I obiecuję, że zakupię monitor CRT aby mi się poprawnie scrollowały czcionki i gry

Ostatnia aktualizacja: 03.07.2026 15:16:23 przez Madman
1
[#24] Re: Monitory

@Madman, post #23

No tak, bo tu na ppa to 99% lamerstwo
3
[#25] Re: Monitory

@dynx, post #24

Jak śpiewa klasyk... "dobrze, że jesteś, dobrze, że jesteś, dooooobrzeee, że jesteś..."... ale jak tak patrzę na datę twojej rejestracji to bardziej pasuje piosenka Giżowskiej "Nie było ciebie tyle lat"

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2026 09:04:45 przez Madman
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem