[#1] PegazI contra PegazII
Jaka jest dokładnie różnica między tymi dwoma modelami? Czy PegazII jest szybszy od PegazaI z takimi samymi prockami?

[#2] Re: PegazI contra PegazII

@Arbuz, post #1

chyba podstawowa, bo widoczna gołym okiem różnica to inny chipset.
obsługuje on pamięci DDR, w związku z czym do PegazaII nie włożysz
już SDRAM'ów.
Teoretycznie PegII jest szybszy bo pamięci DDR są taktowane co najmniej
dwukrotnie szybszym zegarem.
[#3] Re: PegazI contra PegazII

@Arbuz, post #1

Do tego masz jeszcze szybsze PCI-X. Które tez można uraczyć W MAC'u G5. Co do pamięci DDR to jakby były w Pegazie 1 to na pierwszy rzut oka trudno by było zauważyć. ;)
[#4] Re: PegazI contra PegazII

@RTea, post #2

Dwukrotnie wieksze taktowanie pamieci nie przyspiesza ich dwukrotnie. Z pamieciami to mniejwiecej tak jak ze ssaniem danych przez internet od ruskich - nie wazne czy masz modem, czy lacze 10mbit i tak bedzie wolno ;)

Ale PegasosII poprostu bedzie tak samo zajebiscie szybki jak PegasosI :)

Dodatkowo wiecej rzeczy ma dzialac - transfery agp<>pci (karty TV), niczym nie spowolnione IDE, itd.

Z nowosci dochodzi totalnie szpanerski gigabitowy ethernet, ale nie wiem czy ktos tak naprawde z tego skorzysta...?
Jak ktos sie ulituje i napisze stery do firewire to by mozna bylo z Peg2 zrobic przyzwoity lokalny fileserver.
[#5] Re: PegazI contra PegazII

@Brodek, post #3

No i nie ma ukladu Articia, ktory trzeba bylo "paczowac" Aprilem. Teraz teoretycznie bedzie mozna uzywac tunerow TV nawet jak sie ma karte graficzna w AGP.

Poza tym Pegasos 2 to poprostu kolejna seria. Nie mialo tu byc jakis wielkich rewolucji porownywalnych z rewolucja jaka miala miejsce przy przejsciu z AmigiClassic na Pegasosa1. Teraz rozwoj bedzie sie juz odbywal malymi kroczkami - czyli normalnie. :) Glupio by bylo jakby wyszla kolejna seria Pegasosow, ktore znowu mialyby Articie z Aprilem, nie mialy DDRow. Moim zdaniem najwazniejsze jest to, ze wyszedl i ci ktorzy chcieli a nie mogli kupic Pegasosa teraz moga. Z tym "moga" to narazie lepiej uwazac, bo tak prawde mowiac to nie slyszalem zeby ktos juz widzial Pegasosa2. ;)
[#6] Re: PegazI contra PegazII

@Brodek, post #3

> Do tego masz jeszcze szybsze PCI-X. Które tez można uraczyć W
> MAC'u G5. Co do pamięci DDR to jakby były w Pegazie 1 to na
> pierwszy rzut oka trudno by było zauważyć. ;)

PCI-X? Gdzie ??? Niestety w Pegazie 2 nie ma złącza PCI-X! O ile mi się wydaje to PCI-X wykorzystali do interfejsu AGP ... i jako złącze go nie wyprowadzili.Brodek napisał(a):
[#7] Re: PegazI contra PegazII

@Rafael/ARMO, post #6

Zgadza się, ale czy widziałeś gdzieś w sprzedaży karty na PCI-X?
[#8] Re: PegazI contra PegazII

@Arbuz, post #1

a czy ktoś wie co to za "wichajster" wystaje pod tyn różowym złączem
Parallel (LPT)?
[#9] Re: PegazI contra PegazII

@RTea, post #8

RTea napisał(a):

> a czy ktoś wie co to za "wichajster" wystaje pod tyn różowym
> złączem
> Parallel (LPT)?

Cyfrowe wyjście audio (w specyfikacja pegaza: S/PDIF digital audio connector).

[#10] Re: PegazI contra PegazII

@Jacek Rzeuski, post #7

Jacek Rzeuski napisał(a):

> Zgadza się, ale czy widziałeś gdzieś w sprzedaży karty na
> PCI-X?

Ja nie widziałem, ale nie twierdze że nie ma ... chyba są dostepne w segmencie serwerów :)
[#11] Re: PegazI contra PegazII

@Rafael/ARMO, post #10

W serwerach są PCI-64 a nie PCI-X.
[#12] Re: PegazI contra PegazII

@Rafael/ARMO, post #6

To własnie miałem na myśli, przepraszam nie wyraziłem się precyzyjnie....
[#13] Re: PegazI contra PegazII

@Rafael/ARMO, post #9

Czy przez to zlacze wychodzi sygnal, tak abym mogl podlaczyc np do amplitunera ze zlaczem SPDIF ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem