[#1] Morph czy Os4
Mam pytanie:

Który system jest lepszy?? Morph czy Os4????
[#2] Re: Morph czy Os4

@Mleko, post #1

Pewnie nie będę obiektywny (ba nawet nie będę się starał być obiektywny). Jako zwolennik MorphOS-a uważam, że lepszy jest MorphOS. Argumenty: AmigaOS4 jest ciągle w niedostępnej publicznie wersji beta, MorphOS - a dostajesz z Pegazem. MorphOS-a możesz odpalić na tańszym i szybszym sprzęcie. W Polsce jest kilka razy więcej użytkowników MorphOS-a niż AmigaOS4.
[#3] Re: Morph czy Os4

@Krashan, post #2

Poza tym działaja wszystkie (lub przynajmniej większość) aplikacji pod WarpOS i PowerUP oraz jesli posiadasz kartę VooDoo aplikacje pod Warp3D ;)
Też jestem nie obiektywny.... ;), ale trudno...
Jest juz nas ok. 32, a rodzina się wciąż powiększa...
[#4] Re: Morph czy Os4

@Mleko, post #1

AmigaOS4 jeszcze nie został jeszcze wydany, wiec troche zbyt wczesnie, aby dawac ostateczna odpowiedz, ktory system i w czym jest leszy.
[#5] Re: Morph czy Os4

@reactor, post #4

AmigaOS4 jeszcze nie został jeszcze wydany

No i chociażby pod tym względem jest lepszy. Pan Hermans obiecał, że roześle wersję beta (nikt tu, proszę zauważyć nie wspomina nawet o wersji finalnej, obiecanej pierwotnie, przypomnę, na święta Bożego Narodzenia 2002) zaraz po Nowym Roku, mamy 15 stycznia i nic. Zgadzam się, że porównywanie systemu, który jest i działa z systemem istniejącym jedynie na papierze jest bez sensu. Na razie MorphOS jest po prostu jedyną alternatywą.

[#6] Re: Morph czy Os4

@Krashan, post #5

Pan Hermans obiecał, że roześle wersję beta

Uzytkownika nie interesuje wersja beta.

Zgadzam się, że porównywanie systemu, który jest i działa z systemem istniejącym jedynie na papierze jest bez sensu.

Nie wiem o jakim systemie mowisz ze istnieje na papierze. Na pewno nie o OS4.

Na razie MorphOS jest po prostu jedyną alternatywą.

Zgadza NA RAZIE.
[#7] Re: Morph czy Os4

@Krashan, post #5

Pan Hermans obiecał, że roześle wersję beta

Zgadzam się, że porównywanie systemu, który jest i działa z systemem istniejącym jedynie na papierze jest bez sensu.

Nie wiem o jakim systemie mowisz ze istnieje na papierze. Na pewno nie o OS4.

Na razie MorphOS jest po prostu jedyną alternatywą.

Zgadza sie - NA RAZIE.
[#8] Re: Morph czy Os4

@reactor, post #6

Toteż właśnie, a skoro nie ma jeszcze nawet bety, to na wersję, która interesuje użytkownika, poczekamy sobie jeszcze ze dwa lata...

[#9] Re: Morph czy Os4

@Krashan, post #8

Zastanawia mnie skad wyciagasz takie bzdurne prognozy. Nie masz pojecia co sie dzieje w obozie OS4. Wiec zachowaj swoje fantazje/przemyslenia na temat OS4 dla siebie.
[#10] Re: Morph czy Os4

@reactor, post #9

Nie masz pojecia co sie dzieje w obozie OS4

Skąd takie założenie? Czytać umiem, po angielsku też. Pierwsza zapowiedź pana Hermansa to była wersja final na koniec 2002 roku. Późną jesienią 2003 dowiedzieliśmy się, że będzie beta pod choinkę. Potem pan Hermans sprytnie wykręcił się, że "na prośbę użytkowników" OS4 beta nie będzie na FTP, bo "za długo się będzie ściągał", tylko wyjdzie na CD "po nowym roku". No i mamy 14 stycznia. W sieci można znaleźć wiele informacji na temat OS4, oficjalne informacje Hyperionu, relacje z pokazów, a jak się zna trochę ludzi, wiele można się dowiedzieć nieoficjalnie. Więc mi tu niegrzecznie nie wciskaj, że nie mam pojęcia. Za to Ty pewnie masz pojęcie to może nas oświecisz? Czy zasłonisz się jakimś NDA?

[#11] Re: Morph czy Os4

@Mleko, post #1

MorphOS to niestety tylko podrasowany pod PPC OS3.0, a AmigaOS4 wniesie wiele nowego!
[#12] Re: Morph czy Os4

@SZAMAN, post #11

AmigaOS 3.x (nawet 3.9) dzielą w tej chwili od MOS-a lata świetlne. Biblioteki systemowe zawierają grubo ponad setkę nowych funkcji (nie wspominam o nowych bibliotekach...). Kernel systemu jest gruntownie przebudowany. Od podstaw praktycznie powstała nowa Intuition ze zintegrowaną rozszerzoną wersją MUI. Pojawiła się możliwość streamowania w datatypach obsługujących dźwięk. Ambient (odpowiednik Workbencha) obsługuje 24-bitowe ikony z 8-bitową przezroczystością, dotyczy to również MUI i graphics.library. Mógłbym tak jeszcze wymieniać długo, nazywanie MOS-a "podrasowanym klonem OS 3.x" świadczy tylko o tym, że nie masz pojęcia o czym mówisz, a MOS-a widziałeś na obrazku.

A czy OS4 wniesie wiele nowego? To się dopiero okaże jak wyjdzie. Póki co nic nie wniósł.

[#13] Re: Morph czy Os4

@SZAMAN, post #11

a co wniesie OS4, czego nie wniosl MorphOS?...
[#14] Re: Morph czy Os4

@Krashan, post #10

Czytać umiem, po angielsku też.

Tak, to gdzie wyczytales bzdure ze OS4 bedzia dla usera za 2 lata?

W sieci można znaleźć wiele informacji na temat OS4, oficjalne informacje Hyperionu, relacje z pokazów...

No zobacz, relacje z pokazow... a jeszcze przed chwila pisales ze system istnieje tylko na kartce papieru

Za to Ty pewnie masz pojęcie to może nas oświecisz?

Jakie NAS? To ilu Was sie tam kryje pod nickem Krashan?
Niestety, muszisz/musicie dalej tkwic w ciemnocie, bo ja nie jestem kompetentna osoba do oswiecania.
[#15] Re: Morph czy Os4

@SZAMAN, post #11

Tak sobie to tłumacz.... bosz... jaki troll
[#16] Re: Morph czy Os4

@KAM_, post #13

Zdaje sie ze ludzie od MOS'a chcieli by wiedziec co bëdzie w OS4 bo prakuje im pomyslow.:)

To jednak wszyscy znaja:
Mount Rainier support
AmiDock i application.library
AmigaInput
AmiPDF
Partition Wizard

MOS'a widzialem na AM2k i byl szybki ale nic poza tym! Nawet Paybacka ktorego wygralem nie udalo mi sie uruchomic. A pod OS4 gierka dziala!
[#17] Re: Morph czy Os4

@Brodek, post #15

Przepraszam ale ja Cie nie obrazilem!
[#18] Re: Morph czy Os4

@SZAMAN, post #16

od AM2k2 mineło baaaaardzo dużo czasu jeśli chodzi o rozwój MorphOS'a...

dużo sie zmieniło.
Krash miał racje, że nie masz pojęcia o czym piszesz... poczytaj, popytaj, pooglądaj 3xP :)
To że Payback działa na OS4 to niczemu nie dowodzi...
[#19] Re: Morph czy Os4

@SZAMAN, post #17

Sorry wielkie uniosłem sie.... ALe Hasła takie bez argumentów... hm.. przepraszam raz jeszcze... ;)
[#20] Re: Morph czy Os4

@Brodek, post #19

OK! Nie ma sprawy! Juz zapomnialem.:)
[#21] Re: Morph czy Os4

@reactor, post #14

Tak, to gdzie wyczytales bzdure ze OS4 bedzia dla usera za 2 > lata? Czy to jest bzdura to się dopiero okaże. Hyperion już pomylił się o rok w swoich zapowiedziach. A nie przeczytałem tego nigdzie, opieram się na tym co widzę i ekstrapoluję. zobacz, relacje z pokazow... a jeszcze przed chwila pisales > ze system istnieje tylko na kartce papieru > A zgadnij kto napisał, że wersja beta nie interesuje końcowego użytkownika... A właśnie taka jest demonstrowana na pokazach. Jakie NAS? To ilu Was sie tam kryje pod nickem Krashan? Pod moim nickiem nikt się nie kryje, ja jestem znany z imienia i nazwiska, w przeciwieństwie do niejakiego reactora na przykład. A używając liczby mnogiej miałem na myśli użytkowników MorphOS-a. ja nie jestem kompetentna osoba do oswiecania. Ale do trollowania o AmigaOS4 na MorphOS-owym forum kompetencji Ci wystarcza?

[#22] Re: Morph czy Os4

@SZAMAN, post #16

Mount Rainier support W zapowiedziach. AmiDock i application.library Docki są i w MOS-ie. AmigaInput MOS też potrafi obsłużyć wymyślne joypady. AmiPDF W MOS 1.3 i wyższych jest na płytce z systemem Partition Wizard Odpowiednie narzędzie również jest na płycie z systemem byl szybki ale nic poza tym! Ja natomiast oglądałem AmigaOS4 na video i mało że nic poza tym, to nawet szybki nie był... A pod OS4 gierka dziala! No to wreszcie się dowiedziałem, dlaczego AmigaOS4 jest lepszy od MOS-a. Bo można na nim odpalić Paybacka...

[#23] Re: Morph czy Os4

@Grzegorz Kraszewski, post #21

A nie przeczytałem tego nigdzie, opieram się na tym co widzę i ekstrapoluję.

Widzisz to jest tylko Twoje zdanie (uzytwkownika i developera MOS-a).

Pod moim nickiem nikt się nie kryje, ja jestem znany z imienia i nazwiska, w przeciwieństwie do niejakiego reactora na przykład.

Rozumiem nikt inny, poprostu bardzo sie zdziwilem, ze nagle sie wypowiadasz za ogol zainteresowanych i dlatego napisalem zapytanie "ilu Was tam jest" - ok, nevermind.
Widzisz, sam czesem uzywasz pseudonimu, a czasem imienia i nazwiska. Tak jak i ja :)

Ale do trollowania o AmigaOS4 na MorphOS-owym forum kompetencji Ci wystarcza?

Widze, ze emocje wziely u Ciebie gore. Spokojnie moglbym uzyc okreslenia "trollowanie o AmigaOS4" i w stosunku do Twoich.
Watek jest OS4, wiec pozwolilem sobie jego temat poruszyc nawet na forum MOS-owym. To chyba dozwolone(?)
[#24] Re: Morph czy Os4

@SZAMAN, post #16

Payback działa znakomicie na Pegasosie/MOS. Znakomicie za szybko. :)
[#25] Re: Morph czy Os4

@Mleko, post #1

Poki OS4 nie wyjdzie nie ma co psioczyc jeden na drugiego. Prawda jest ze Grzegorz Kraszewski ma racje, MOS wodzi prym bo jest i mozna go zobaczyc i uzywac. Porownywac oba systemy moga tylko osoby ktore mialy stycznosc z OS4 i MOSem. Czy tacy sa? Ja nie wiem ale chcetnie bede sledzil co sie bedzie dzialo jak juz OS4 wyjdzie :) Oj! bedzie sie dzialo, bedzie! Widze to jak wyscig 2 peletonow, jedni beda przescigac sie w nowych rozwiazaniach od drugich w efekcie user koncowy tylko na tym skorzysta :) Juz sie ciesze :D
[#26] Re: Morph czy Os4

@Mleko, post #1

Mam jescze takie pytanie.:
Co nowego wnosi MorphOs. Chodzi mi o to czymamyjuż jakiegoś Worda, Painta, Notatnik, Kalkulator. Czy tżeba instaloweać Opusa aby miec program do zażadzania plikami czy jest już tak jak w Wingrozie że takie gadżety jak wstecz , odśwież itp są w systemie.?
[#27] Re: Morph czy Os4

@Mleko, post #26

"czy jest już tak jak w Wingrozie że takie gadżety jak wstecz , odśwież itp są w systemie.?"

Nie strasz...Odswiezanie bylo juz w WB2.0, a gadzety wstecz i jednookienkowa windosowa metoda to proniony sposob. Ja uznaje tylko amigowa wielookienkowosc. Czasami wariacji mozna dostac na Win jezeli musze "parentowac" okienko by dojsc do 10-tego katalogu wstecz...
[#28] Re: Morph czy Os4

@Mleko, post #26

Mleko napisał(a):

> Mam jescze takie pytanie.:
> Co nowego wnosi MorphOs.

Pytasz co nowego i wymieniasz rzeczy znane wszystkim, ale niech bedzie...

> Chodzi mi o to czymamyjuż jakiegoś
> Worda,

W SB ma byc wersja Lite PageStreama

> Painta,

W SB jest ImageFX_lite, FXPaint_Lite, dodatkowo ma byc PersonalPaint, jak zostanie przepisany na MOSa

> Notatnik,

Morphed (cos pomiedzy Goldedem 6 a AIX)

> Kalkulator.

Jest

> Czy tżeba instaloweać
> Opusa aby miec program do zażadzania plikami.

Nie trzeba, ale to co jest w Ambiencie wygodne jeszcze nie jest, choc to sie caly czas zmienia...
[#29] Re: Morph czy Os4

@Mleko, post #26

czy jest już tak jak w Wingrozie że takie gadżety jak wstecz , odśwież itp są w systemie

Boże nas broń od rozwiązań z Wingrozy. Ambient 1.4 jeszcze nie jest tak wygodny jak Opus Magellan. Ale 1.5 powinien poprawić tą sytuację.

[#30] Re: Morph czy Os4

@Mleko, post #26

Poza tym Magellan działa z MOS'em wysmienicie... i wcale nie trzeba z niego rezygnować.... przesiadając sie na MOS'a :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem