[#1] MOS i myszka.
Czy podczas startu systemu MOS porusze myszka podpiętą

na PS/2
na USB

zawiesze komputer ??

Czy podczas startu systemu LINUX porusze myszka podpiętą

na PS/2
na USB

zawiesze komputer ??

[#2] Re: MOS i myszka.

@Marcin, post #1

To nie zależy od systemu operacyjnego, ten słynny błąd jest w OpenFirmware (czyli w odpowiedniku pecetowego BIOS-a). Jeżeli mówimy o Pegasosie I to OF zawiesi się przy ruszaniu myszką podłączoną do PS2 (tylko). W przypadku Pegasosa II nie ma możliwości zawieszenia OF.

[#3] Re: MOS i myszka.

@Grzegorz Kraszewski, post #2

Czy myszka na USB pod PEG1 bedzie tez sie wieszac podczas startu systemu ??
[#4] Re: MOS i myszka.

@Marcin, post #3

Przecież napisałem, że nie...
[#5] Re: MOS i myszka.

@Marcin, post #3

Trudno tu o jakims zawieszeniu mowic - poprostu nie chce isc dalej tylko wywala jakies komunikaty o klawiaturze. :) Ja tez po AmigaMeeting myslalem, ze to jest problem ale teraz to nawet tego nie zauwazam. To jest zaledwie moze z 5 sekund na poczatku uruchamiania podczas ktorych trzeba sie wstrzymac z ruszaniem myszy. Nawet nie zwracaj na to uwagi (jezeli bedziesz mial Pegasosa1), bo to naprawde nie jest problem. Uwierz mi i zupelnie nie bierz tej "wady" pod uwage. :) Z powodzeniem i bez jakiegokolwiek problemu mozesz sobie do Pegaza podlaczyc najtansza mysz PS/2 i bedzie dziala bez problemu (kolka tez).
[#6] have no fear

@Marcin, post #1

W Pegasos I ruszenie myszka podczas inicjowania openfirmware (biosu) zatrzymuje start. OF traktuje port myszy jak klawiatury i czeka aż coś sensownego "napiszesz". Mozna kontynuować wciskając enter (lub reset ).

Natomiast z myszą USB nie ma najmniejszych problemów. Poseidon jest wbudowany w MorphOS i działa bardzo szybko na Pegasosie. Nie widać rożnicy między myszą na USB i PS/2.

Z tego co wiem w PegasosII mysz PS/2 (i USB oczywiście też) chodzi bezbłędnie.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem