[#1] pendrive
Czy podłączał ktoś to cudo do Pegaza?
Mój "Traveling Disk" produkcji PQI bez problemu służył mi do wymiany danych między PC a AmigaOS (via Spider) a teraz niestety nie jest rozpoznawany pod MOS. Tzn. Poseidon wykrywa urządzenie masstorage, lecz MOS podaje komunikat, że not a DOS disk...
W końcu to ten sam stos więc w czym może tkwić problem?

[#2] Re: pendrive

@Tomek, post #1

Masz zainstalowany fat95?
[#3] Re: pendrive

@Tomek, post #1

może brakuje mu Fat95 ??
[#4] Re: pendrive

@Tomek, post #1

Ja mam też taki sprzęt (128 MB) i działa bez problemów. FAT95 oczywiście obowiązkowo musisz zainstalować, chyba że sformatujesz drive w SFS, no ale wtedy odpada wymiana danych z PC. Czasem po włożeniu drive nie jest widziany, pomaga wyjęcie i włożenie jeszcze raz.

[#5] Re: pendrive

@marcik, post #2

Ponieważ działa mi Secure Digital (sformatowany jako fat właśnie) włożony do aparatu cyfrowego (w trybie diskdrive) sądziłem, że fat95 w systemie już jest...
[#6] Re: pendrive

@Marcin, post #3

Może tak ale w takim razie jakim cudem działa (jak pisałem wyżej) karta flash w aparacie cyfrowym skoro także jest fat?
[#7] Re: pendrive

@Grzegorz Kraszewski, post #4

Próbowałem z SFS ale format nie ruszył. (zamroził się na 0%). Zainstaluję fat95 ale spokoju mi nie daje to dlaczego działa bez niego SD.
[#8] Re: pendrive

@Grzegorz Kraszewski, post #4

Zainstalowałem Fat 95 (usb floppy już działa) ale pendrive dalej nie jest rozpoznawany. POd AmigaOS 3.9 bez problemów... Co może jeszcze być przyczyną?
[#9] Re: pendrive

@Tomek, post #8

Ja mam dodatkowo ustawione w opcjach urządzenia (systemowe preferencje
dla USB) "Fake Inquiry" i "Automount FAT partitions", oraz "NAK
timeout" ustawiony na 10000 ms.
[#10] Re: pendrive

@Grzegorz Kraszewski, post #9

Jak się dobrać do tych opcji, bo w System settings/USB nic takiego nie widzę?
[#11] Re: pendrive

@Tomek, post #10

Zakładka "Devices", klikasz na "USB Flash Disk", potem w tabelce
"Interfaces" na MassStorage interface (0). I tam są te ustawienia.
[#12] Re: pendrive

@Grzegorz Kraszewski, post #9

command status failed nak timeout (10) :(
[#13] Re: pendrive

@Grzegorz Kraszewski, post #11

Wreszcie działa!!! dałem mu jeszcze single lun i better removable sup i ponownie sformatowałem na fat32 pod windą. Nie mam pojęcia co wpłynęło na sukces ale w końcu jest :)
Wielkie dzięki za pomoc!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem