[#1] Odtwarzacz mp3 na USB i Pegasos
Cisza w robocie coraz bardziej daje mi sie we znaki. Słuchac w robocie tak średnio możemy. To znaczy jakbym się uparł to by mi nic nie powiedzieli :) ale i tak ludzie obok mnie nie daliby rady słuchać tego co ja słucham. :) Pomyślałem, że kupię sobie jakiś przenośny odtwarzacz mp3. Wlazłem na allegro.pl i popatrzyłem... Jest tego od cholery, każdy inny, rozpiętość cenowa ogromna (od 150 do 2400 zł). Nie mam zielonego pojęcia czym się kierować przy wyborze. No i w związku z tym mam pytanie. Jakie urządzenie tego typu polecacie? Ma być tak do 300 zł, na USB i obowiązkowo musi się dawać obsługiwać z poziomu Pegasosa. Jak ktoś ma na tym polu jakies doświadczenia to bardzo proszę o parę słów. Nawet ogólnych - nie związanych z Pegasosoem. Jak ustalę kilka modeli, które mi odpowiadają to wybiore z nich ten, który będzie się dawał obsługiwać na Pegazie.

[#2] Re: Odtwarzacz mp3 na USB i Pegasos

@MDW, post #1

Ja bym sugerował pytanie o obsługę z poziomu Linuksa. I pytanie, czy wymaga sterowników do windowsa wyższego niż 98. Jeżeli nie wymaga, to można założyć, że jest widziany przez komputer jako dysk, a wtedy Pegasos bez problemu go obsłuży. Ja mam już dwa urządzenia widziane przez Pegasosa jako dyski (klasa 'massstorage'). Jednym jest "USB travelling disk" tajwańskiej firmy PQI i ten po kilku machlojkach w ustawieniach USB działa bez problemu. Drugim jest aparat cyfrowy Olympus C-720. Ten niestety ma taki objaw, że jest widziany tylko za pierwszym razem. Jeżeli potem go odłączę i znów podłączę, to już Pegasos go nie widzi, potrzebny jest reboot. Jest to oczywiście wada, ale da się z nią wytrzymać. Odtwarzacz MP3 prawie na pewno będzie sformatowany w FAT-32 więc pakiet FAT95 będzie niezbędny.

[#3] Re: Odtwarzacz mp3 na USB i Pegasos

@Grzegorz Kraszewski, post #2

Moze troche nie na temat, ale aparat fotograficzny HP PhotoSmart 735 doskonale. Aparat widoczny jest jako dysk HP735_CARD. Peg 1 rozpoznaje dobrze ze stacja dokujaca jak i sam aparat podlaczony bezposrednio do pegaza. Moge go odlaczac wiele razy i podlaczac, zawsze ikona pojawia sie na Ambiencie.
[#4] Re: Odtwarzacz mp3 na USB i Pegasos

@MDW, post #1

Jeśli chodzi o Playery Mp3 to nie polecam Nokii5510 swietny Player Mp3
ale niestety z Poseidonem udało mi sie go zmusic jedynie do odczytu
danych wieć nic nie nagram na niego z poziomu Mos'a (to samo jest pod
debianem) ale jak miałbym cos polecać to oczywiście cos co pełni rolę
pendrive'a np Player Creative MuVo malutki i naprawde fajny Player...
[#5] Re: Odtwarzacz mp3 na USB i Pegasos

Bardzo mnie zainteresowały te "machlojki z USB" z travelling diskiem... Mógłbyś je przybliżyć?
Mam takowy firmy PQI i choć zainstalowałem fat95 nie jest widziany jako dysk (a pod AmigaOS ze Spiderem owszem...) Chętnie bym zrobił na tym polu małą machlojkę ale nie wiem jak :)
[#6] Re: Odtwarzacz mp3 na USB i Pegasos

@MARCIN, post #3

Tak samo HP 850 :)) Dzięki temu jest moim traveling diskiem ;)
[#7] Re: Odtwarzacz mp3 na USB i Pegasos

aj! już doczytałem (pendrive) sorry...
Zaraz sprawdzę. :)
[#8] Re: Odtwarzacz mp3 na USB i Pegasos

@Brodek, post #4

Czyli ten Player Creative MuVo dziala komus na Pegasosie i jest szansa, ze i mi moglby zadzialac?

Wczoraj zdecydowalem sie na pewien nieplanowany zakup (jednak wymieniam Pegasosa 1 G3 na 2 G4) i w zwiazku z tym chyba narazie nie bede sie mogl uraczyc playerkiem mp3. Ale w przyszlsci na pewno kupie, bo warto miec przy sobie w kazdej chwili remixy z C64. ;)
[#9] Re: Odtwarzacz mp3 na USB i Pegasos

@MDW, post #8

Co do playerów MP3 świetne są odtwarzacze iRiver-a
Drogie są ale jakość wykonania i support do wielu formatów pozwala
widzieć szansę na upgrade do kolejnych formatów!
Mój kolega ma takie cacko niezłe jest !!
A słuchanie remixów z C-64 to oldchoolowa fajna zabawa HI hI
Sam czasem to lubię!!
Muszę pożyczyć irivera i zmusić go do pracy z moim Pegasosem
:D
[#10] Re: Odtwarzacz mp3 na USB i Pegasos

@Tomek, post #6

Tak jak mój Sony DSC-V1. Działa idealnie ze Spiderem. Z Pegasosem też nie powinno być problemów, bo Pegasos ma USB 1.1.
[#11] Re: Odtwarzacz mp3 na USB i Pegasos

@Brodek, post #4

Chciałbym odgrzać ten stary wątęk.

MDW: kupiłeś już jakiegoś mp3playera?
Krystian: Odpaliłeś tego iRivera? jak chodzi na MOS/Poseidon?
Tomek: udały się "machlojki z USB"? Zmusiłeś do współpracy tego PQI
Brodek: czy ten Creative MuVo ci działa przez massstorage?

Przydałoby się, chłopaki, powiększyć nieco listę
krótkich opisów sprzętu USB działającego pod
Morphos'em, która jest w dziale Sprzęt.
Na pewno przetestowaliście tego więcej :)

Co prawda ja nie mam Pega z MorphOSem, ale na OS3.x też jest
Poseidon, więc pytam tu bo tu wszyscy maja USB :D
[#12] Re: Odtwarzacz mp3 na USB i Pegasos

@R-Tea, post #11

Ja mam Shiro MP3 Player 256 MB i NIE DZIAŁA!
Nie wiem czy wpisywać to do bazy sprzętu działającego/nie
działąjącego, bowiem tam wszystkie (chyba) wpisy to sprzęt działający.
Możeby sprzęt niedziałający wyróżnić na czerwono?
[#13] Re: Odtwarzacz mp3 na USB i Pegasos

@wali7, post #12

wpisz. Brodek opisał niedziałający aparat cyfrowy Nikona.
próbowałeś inne? choćby pożyczone.
[#14] ...

@R-Tea, post #13

ja sprawdziłem tylko myszkę USB Logitech Premium Optical Wheel Mouse -
działa b. dobrze, za to inna USB (Media Tech MT1001 Optix) - nie
działa, już myślałem że USB w Pegazie mam uszkodzone - dopiero ten
Logitech mnie uspokoił.
[#15] Re: ...

@wali7, post #14

hehe, dokladnie tak mialem w maku. media tech nie chcial dzialac, ale logitech juz koncertowo. co ciekawe - klawiatura tej pierwszej firmy dziala jak nalezy...
[#16] Re: Odtwarzacz mp3 na USB i Pegasos

@wali7, post #14

na myszkę to szkoda port zajmować IMHO.
ja jutro najprawdopodobniej przetestuje cyfraka HP od kumpla, nie pamiętam teraz jaki model, i jakiegos PenDriva pożycze ze sklepu po jutrze. już się umówiłem ze sprzedawcą :D
tylko że to będzie na unregistered Poseidon jeszcze. :/ ale to tylko "kwestyja" czasu...
[#17] Re: Odtwarzacz mp3 na USB i Pegasos

@R-Tea, post #11

Kupilem taki prosty mp3 player. Dziala bez problemu na MorphOS 1.4.2, MacOS 9.2 (w pracy) i na Windows XP. Na wszystkich sprzetach poprostu go wsadzam w USB i dziala jak zwykly dysk. Absolutnie NIC nie konfiguruje, nie ustawiam. Dokladny model podalem w opisach sprzetow dzialajacych na Pegasosie (na PPA w "sprzet").
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem