[#1] DTP i czcionki
Czy Ambient używa czcionek TTF? Bo mam zestaw z grzyba a nie idą. Poza tym PGS nie wykazuje zainteresowania tymi czcionkami.
Czy taka czcionka jest zapisana w jednym pliku?
Pozdrawiam
[#2] Re: DTP i czcionki

@Arbuz, post #1

Tak, Ambient używa czcionek TTF, też mam zestaw z grzyba i działają.
Trzeba je tylko zainstalować. Służy do tego program FTManager
umieszczony w katalogu "SYS:Utilities". PageStream niestety nie
obsługuje czcionek TTF.
[#3] Re: DTP i czcionki

@Grzegorz Kraszewski, post #2

Grzesiu nie do końca.. PGS obsługuje TTF-y - tylko trzeba dokupić jakiś tam dodatkowy pakiet.

[#4] Re: DTP i czcionki

@MaaG^dA, post #3

A można wiedzieć jaki?

---------------------------------------------
Pegasos II G4/1GHz user :D
[#5] Re: DTP i czcionki

@Arbuz, post #1

Jeśli już nie idą TTF-y na PGS-a to jak przerobić łatwo i przyjemnie stare polskie czcionki z PGS-a na wersję z ogonkami. O Type Smitsh-ie wiem ale to dość żmudna robota.
[#6] Re: DTP i czcionki

@Arbuz, post #5

Zapomniałem że Type Smith nie obsługuje też TTF-ów
[#7] Re: DTP i czcionki

@Arbuz, post #6

Obsługuje.
[#8] Re: DTP i czcionki

@Arbuz, post #6

Oczywiscie, ze obsluguje. Zawsze obslugiwal. Jest tylko problem jak sprawic zeby nagrany font intelli czy postscriptowy mial poslkie znaki w ISO8859-2. W TrueType to nie ma znaczenia, bo tam sa codepage. No ale jakby ktos zrobil cos do konwersji TrueType na Postscriptowe z zachowaniem ogonkow z ISO to okrzyknalbym go krolem. :) Prosze nie wspominac o ARExxie w TypeSmith. Takie proby juz byly robione przez pewnego zdolnego czlowieka i wychodzilo jedno wielkie nic. ARexx poprostu glupial i nie zawsze robil to co trzeba. Zachowywal sie zupelnie nielogicznie. Byly znaki, ktorych w zaden sposob nie chcial kopiowac. Co ciekawe - skrypt na roznych maszynach zachowywal sie roznie. :(
[#9] Re: DTP i czcionki

@Arbuz, post #1

Panowie doszedłem z PGS-em do ładu. PGS wczytuje elegancko TTF-y. Tylko aby pisać z polskimi znaczkami muszę na czas pisania wrzucić keymap Amigapl i po kłopocie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem