[#1] MorphOS i HP930C
Nie wiem jak zmusić drukarkę HP930C do działania z MorphOS-em i Pegasosem II. Podlączyłem ją przez USB, Poseidon (2.2) ją wykrywa choć zgłasza po wykryciu takie oto dwa komunikaty:
Warning printer.class SOFT_RESET(USB1.1) failed: nak timeout (10)
Warning printer.class SOFT_RESET(USB1.0) failed: nak timeout (10)

W zakładce printer wpisałem jako device:
usbparallel.device a port zostawiłem wybrany na 0.
Próbowałem drukować z MultiView, YAM-a i IBrowse. Drukarka nie reaguje...
Dodam tylko, że pod Amigą drukarka drukuje normalnie jeśli jest podłączona przez port parallel. Na Pegasosie z parallel nie sprawdzałem bo nie mam kabla. Myślałem, że z USB nie będzie problemu, zwłaszcza że sterowniki są w systemie...
Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem lub wie jak go rozwiązać?

[#2] Re: MorphOS i HP930C

@grxmrx, post #1

Odpowiadam sam sobie...
Już drukuje, ale tulko z WordWortha7. Niestety drukuje na czarno. Tło czarne a tekst biały...

[#3] Re: MorphOS i HP930C

@grxmrx, post #1

Zeby wyłaczyc te komunikaty w Poseidonie wystarczy odznaczyć opcje soft reset w configuracji printer.class
i drukarka powinna zaczac działac choc za to nie ręcze.. choc u mnie to udalo sie w 100%
[#4] Re: MorphOS i HP930C

@Brodek, post #3

Cóż z tego, że działa jak drukuje nie tak jak trzeba :(
Drukuje w negatywie, na czarno, a tekst biały. Opcję negatywu mam wyłączoną, z resztą przy włączonej jest to samo, podobnie z innymi sterownikami niż te dydykowane dla mojej drukarki.
:(

[#5] Re: MorphOS i HP930C

@grxmrx, post #4

Ciesz się, u mnie drukuje czarny tekst na czarnym tle na sterownikach
z MOSa - po prostu spieprzyli sprawę portując TP na MOSa
[#6] Re: MorphOS i HP930C

@Tomek (Kaczus), post #5

Gdybym o tym wiedział wcześniej to bym chyba dzisiaj nie pisał z Pegasosa...
Jakoś to spróbuje przeboleć, ale niemożliwość drukowania z drukarki, do której są sterowniki wkurza i to bardzo...

[#7] Re: MorphOS i HP930C

@grxmrx, post #6

Dopiero teraz wychodzi pospiech Genesi, walneli na rynek cos, ale wiekszosc trzeba ciagle poprawaic. Hyperion, najpierw testuje potem wypuszcza. Jesli MOS 1.5 nie pojawi sie do polowy roku z Pega trzeba zrobic LinuxBox-a z MOLem. Najlepiej to sprzedac Pega i kupic Amige 1.

[#8] Re: MorphOS i HP930C

@Marcin, post #7

A po co A1? W tej chwili to większy linuxbox niż Pegaz;)
[#9] Re: MorphOS i HP930C

@grxmrx, post #6

Ja drukuje używając Pagestreama...
[#10] Re: MorphOS i HP930C

@Marcin, post #7

Problem nie był w zbyt szybkim wydaniu MOSa, tylko w tym iż
zaprzestano updatów, nawet tego co mają poprawione, np stosu USB
(trzeba robić to za pomocą patcha) Są drukarki na których sterowniki
działają poprawnie, a że nie wszędzie widać stestowano prawidłowość
działania drukarek to inniejsza sprawa...
[#11] Re: MorphOS i HP930C

@Marcin, post #7

Tak? To może opowiedz nam, jak wygląda sprawa z drukowaniem na drukarce podłączonej przez USB na A1.
[#12] Re: MorphOS i HP930C

@Rafał, post #11

Ravek - nie rozmawiamy tu o A1.... Tylko o pewnych niedociagnieciach MOSa, ktore mogly byc juz dawno poprawione....
[#13] Re: MorphOS i HP930C

@Rafał, post #11

No ale przeciez w jakis sposob to my jestesmy betatesterami (moze nie wszyscy). To moze wkurzac ale ja sie przeciez sam na to pisalem.
[#14] Re: MorphOS i HP930C

@Tomek (Kaczus), post #9

Ja też. Page Stream ładnie drukuje i szybko.
[#15] Re: MorphOS i HP930C

@Tomek (Kaczus), post #9

A ja nie mam PageStreama, więc skopiowałem printer.device, sterownik do mojej drukarki i prefsy z OS 3.1 i drukuję spod czego chcę (na razie wypróbowałem WordWortha). Aha, trzeba jeszcze TurboPrinta wyłączyć w startup-sequence.
[#16] Re: MorphOS i HP930C

@Grzegorz Kraszewski, post #15

Skopiowałem to wszystko ale jakoś nie wiem gdzie mam skonfigurować drukarkę... help :)
[#17] Re: MorphOS i HP930C

@grxmrx, post #1

Ja miałem podobny problem z hp5550. Jak doradził Arbuz w komentarzu do newsa nt wspolpracy Genesi z HP konieczny był update parallel.device. Ściągnąłem z ftp Genesi i już mogę się cieszyć kolorowymi wygrukami zamiast czarnych kartek, czego i Tobie i wszystkim życzę...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem