[#1] Problem z Voodoo5 5500
Jak kupiłem PegazaII założyłem do niego VooDoo3 3000. Ogólnie bajer. Ale po dwóch tygodniach kupiłem sobie Voodoo5 5500(podobno szybsza)
I tu jest problem. Po przełożeniu karty bios przy starcie pokazuje że jest VooDoo5 5500 64MB ram. A gdy już MorphOs wystartuje to w preferencjach
już jest VooDoo4.Sprawdziłem w system/MorphOS/devs/monitors i tam jest ster do Voodoo5 (tak samo jak są stery do innych kart).Próbowałem wyrzucić stery VooDoo3 i 4 ale wtedy system się nie uruchamia.Ma ktoś jakiś pomysł na prawidłowe uruchomienie i wykorzystanie VooDoo5 5500?
Pozdrawiam.
[#2] Re: Problem z Voodoo5 5500

@Arbuz, post #1

Cos mi sie wydaje, ze tak w MOS 1.4 musi byc. Voodoo5 narazie chyba udaje Voodoo4. Co robi tam sterownik do Voodoo5 to nie wiem - chyba jest od parady. :) Jestes drugim uzytkownikiem Voodoo5 o jakim slyszalem - ten pierwszy ma tak samo jak Ty. Tak wiec narazie sie nie przejmuj tylko uzywaj tak jak jest, bo innego wyjscia nie ma. :(

[#3] Re: Problem z Voodoo5 5500

@MDW, post #2

Jesli karta jest rozpoznawana jako Voodoo4 to prawdopodobnie uzywa tylko jednego ukladu VSA100 (a na Voodoo5 sa 2 takie uklady). Podobnie bylo na starych Makowkach przy pierwszych wersjach sterownikow - nagrzewal sie tylko jeden uklad, nic sie fizycznie nie niszczylo, ale osiagi byly gorsze od Voodoo3...
http://www.xlr8yourmac.com/Graphics/Voodoo5_PCI/index7.html
[#4] Re: Problem z Voodoo5 5500

@HiMark, post #3

Cos mi sie obilo o uszy, ze sterownik dla Voodoo5 w MOS 1.4 wlasnie wykorzystuje tylko jeden uklad. Powod tego byl podobno dosyc zabawny ale nie wiem czy to prawda i wole nie rozglaszac niepotwierdzonych plotek. :) Z tego co slyszalem jest spora szansa na to, ze w MOS 1.5 Voodoo5 bedzie (a moze juz nawet jest) wykorzystane tak jak nalezy.
[#5] Re: Problem z Voodoo5 5500

@HiMark, post #3

Wszystko by było ok gdyby nie to że przy starcie pisze jak byk VooDoo5 5500 a już w prefsach Ambienta(CybergraphiX) jest już Voodoo4. Poza tym na podanym przez Ciebie linku piszą o VooDoo5 na PCI a ja mam na AGP. Poczekam na MOS-a 1.5 chyba.
[#6] Re: Problem z Voodoo5 5500

@MDW, post #4

A nie wiesz skąd można wziąć MOS-a 1.5? Lub kiedy bedzie?
[#7] Re: Problem z Voodoo5 5500

@Arbuz, post #5

Bo to co widać na początku bootowania Pegasosa (czarny ekran i białe literki - przypomina jakiegos prehistorycznego DOSa;)) to jest BIOS, który nie ma za wiele wspólnego z MorphOSem. BIOS kuma poprawnie kartę ale poprostu steronwik dla Voodoo5 do MorphOSa jest nieskończony.
[#8] Re: Problem z Voodoo5 5500

@Arbuz, post #6

Nie ma osoby na świecie, która potrafiłaby odpowiedzieć na to pytanie. Nawet ci którzy używają już MorphOSa 1.5 nie znają odpowiedzi. Z tego co mówią plotki to już dawno można byłoby poskładać do kupy obecną niepubliczną wersję MorphOSa i puścić ja jako wersje 1.5. Niestety premiera ciągle jest opóźniana co wprowadziło już bardzo nieprzyjemną atmosferę w MOSowym świecie. Pocieszać się można tylko tym, że każdy kolejny dzień czekania sprawi, że w MOS 1.5 będzie jeszcze więcej jeszcze ciekawczych rzeczy. :) W tej chwili 1.5 chyba ma już więcej rzeczy niż miał mieć (PLOTKI_MODE_ON). Jak jest w rzeczywistości to przekonamy się na własne oczy za 10 dni na Amiga Meeting 2004 w Łodzi gdzie podobno będzie można zobaczyć a może nawet i "dotknąć" MorphOSa 1.5.
[#9] Re: Problem z Voodoo5 5500

@MDW, post #7

Rozumiem. THX
[#10] Re: Problem z Voodoo5 5500

@Arbuz, post #9

Wlasnie ja mialem ten sam problem z voodoo5 5500 AGP. Przestalem sie tym martwic, komputer jest szybki, wiec spokojnie. Na poczatku mialem obawy, czy karte ktora nabylem byla sprawna. Teraz wiem od MDW (dzieki za wszelka pomoc) o niedopisanych sterach. Trudno. Wiem, ze w "obozie" mosowcow/pegazowcow morale zmienily sie na gorsze. Spowodowane jest to sytuacja o ktorej napisal MDW.

[#11] Re: Problem z Voodoo5 5500

@Marcin, post #10

Wróciłem do VooDoo3 3000. Przy VooDoo5 5500 kaszaniła sie grafika przy intrach QuakaII i HereticuII a także przy startowym obrazku z motylkiem. Poczekam na drivery.
[#12] Re: Problem z Voodoo5 5500

@Arbuz, post #11

hmm u mnie nic sie nie krzaczy wszystko dziala jak nalezy.... jakby co to na prv

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem