[#1] AMIGIFT - ankieta
AMIGIFT aktualnie nie działa na MorphOS-ie (nie wiem jak z AmigaOS4) i na pewno wielu użytkowników chciałoby używać ten program na Pegasosie. Niedawno zauważyłem na stronie programu AMIGIFT ankietę z pytaniem:
"On what system are you/want to running AMIGIFT?"
Czyli w prostym tłumaczeniu na jakim systemie uruchamiasz/chciałbyś uruchamiać AMIGIFT.
Zachęcam więc do oddania głosu na jednynie słuszny system
Kto wie, może to zmobilizuje autora do poprawienia programu tak by działał również na amigowym sprzęcie bez układów specjalizowanych

[#2] Re: AMIGIFT - ankieta

@grxmrx, post #1

Hehe, napisałem też o tej ankiecie na forum MorphZone. Następnie zrobiono z tego newsa na amiga-news.de podając jako źródło mój post :)
Na AmigaWorld.net ktoś też prosi o głosowanie (tyle, że na AmigaOS4).
Ja tam wole napisać by głosować na jedynie słuszny system

[#3] Re: AMIGIFT - ankieta

@grxmrx, post #2

Na Windowsa XP ?
[#4] Re: AMIGIFT - ankieta

@grxmrx, post #1

niema sprawy mam 512 nr ip mos będzie górą
[#5] Re: AMIGIFT - ankieta

@grxmrx, post #1

Oj, chcialbym byc okrutnie wredny i zaglosowac na wszystko tylko nie MOSa, poniewaz nie ma go na Classica. Moze wogole nie zaglosuje...Panowie, PETYCJA (albo windykacja) o MOSa 1.4 na Classica i wtedy bedzie wiecej MOSowcow.
[#6] Re: AMIGIFT - ankieta

@grxmrx, post #2

"Ja tam wole napisac by glosowac na jedynie sluszny system" - juz zaglosowalem na AmigaOS4. Na razie dosyc zdecydowanie prowadzimy! :D
[#7] Re: AMIGIFT - ankieta

@SZAMAN, post #6

I to jest właśnie ta głupota jaka się dzisiaj narodziła, niestety sam przyczyniłem się do jej narodzenia chociaż nie miałem takiego zamiaru. Wprawdzie fajnie jest głosować w ankietach na portalach o innym profilu by wybrać spośród różnych systemów AmigaOS, ale tutaj to jest ewidentna głupota.
Zarówno w przypadku AmigaOS4 jak i MorphOS. Bo co to ma być, wyścig który system ma użytkowników z większą garścią IP do dyspozycji? Tu nie o to chodzi. Jednak nic nie przeszkadza to użytkownikom MorphOS-a jak i zwolennikom AmigaOS4 by na forach pisać "prowadzimy, a oni są w tyle, hura, cieszmy się". Tu chodzi o to by sam autor zauważył jakie jest zainteresowanie ze strony użytkowników tych systemów. Jednak niektórzy zachowują się jak dzieci i traktują ankietę jako bitwę w wojence. Dziecinada.
Nie bierz tego do siebie Szaman, ale po prostu po paru postach na AmigaWorld.net jak i MorphZone i innych zauważyłem to dziwne zjawisko i troche mnie to wkurza.

[#8] Re: AMIGIFT - ankieta

@grxmrx, post #7

Oj! Widze, ze sie na zartach nie znasz! Ja tez nie mam zamiaru sie z nikim wyscigowac, czego dowodem jest moja wizyta na AM, chec zalozenia stowarzyszenia i magazyn Amiga&Pegasos. Podsylam Ci cos na maila!
[#9] Re: AMIGIFT - ankieta

@grxmrx, post #7

Aj a ty wszystko na serio.
[#10] Re: AMIGIFT - ankieta

@Andrzej Drozd, post #5

O nie!!! Blagam nie, tylko nie MOS dla Klasyka. Nie uwsteczniajmy sie!

Szanowny Kolego Andrzeju, w jednej (jedynej) firmie maja Pegazy1 za 1200 pln, z gwarancja, to nie latwiej kupic P1 niz meczyc sie na kanapce 1200 ?

Ja juz dawno uwolnilem sie od kanapki i ... nie zamierzam wracac, wiecej, mam w domu kanapke z mediatorem i PPC 603 i... ani razu nie uruchomilem kanapki, od czasu jak mam Pegaza.

[#11] Re: AMIGIFT - ankieta

@Marcin, post #10

A dlaczego nie na klasyka
To właśnie Wam, użytkownikom MOSa powinno najbardzej zależeć, aby powstał na klasyka, żeby więcej ludzi go wypróbowało i się do niego przekonało (lub nie).
A to, że Ty wolałeś inwestować w A1200 zamiast kupić A3000/A4000 gdzie nie ma "kanapkowania" to juz Twój prywatny problem.
[#12] Re: AMIGIFT - ankieta

@amigafan, post #11

Dokladnie.
[#13] Re: AMIGIFT - ankieta

@Marcin, post #10

w jednej (jedynej) firmie maja Pegazy1 za 1200 pln, z gwarancja

Moze i latwiej, ale...oprocz 1200 za plyte glowna trzeba dac:
- 400 za HD
- 150 za CDRW
- minimum 700 za dobry monitor
- flopa pod USB (czy inne dziadostwo ktore korzysta z dyskietek)
- pewnie jeszcze dojedzie jakis radeon, pamiec ram, obudowa itd. oraz na pewno cos wyskoczy (czyli dodatkowe 500)
Classica nie mam zamiaru sprzedawac i poswiecac jego elementy dla Pegaza. :)
[#14] Re: AMIGIFT - ankieta

@Andrzej Drozd, post #13

A nie łatwiej przełożyć HD, CDRW jak ja zrobiłem z Ami do Pegaza? I już masz wg. Ciebie 550złotych do przodu na np. 256MB ram i VooDoo5 5500 oraz flopa na USB. Co do flopa to nie wiem czy taki będzie działać ale na allegro można za tą cenę kupić taki zestaw.
[#15] Re: AMIGIFT - ankieta

@Arbuz, post #14

Mozna, ale ja za nic w swiecie nie zrezygnuje z Classica. Takie to juz hobby i radocha. Zastanowilem sie powaznie do czego przydalby mi sie Pegaz? Najwazniejsza sprawa to MUZYKA. Niestety dostepnosc oprogramowania i jego cena odstrasza mnie juz na samym poczatku. Spiracic? No chocby nawet, ale wciaz brak wtyczek czasu rzeczywistego...itp, itd. Druga sprawa to emulacja peceta, coby przynajmniej chodzilo to jak pentium 100. Niestety...jeszcze zaczekam. Nic na sile :)
[#16] Re: AMIGIFT - ankieta

@Andrzej Drozd, post #15

Niby masz rację Andrzeju ale muzyka jest lepsza o niebo (chyba że masz melody). Pecka można fajnie emulować na emulowanym Maćku. Po twojej wypowiedzi czuję się trochę nieswojo bo wymieniłem Ami dobrze rozbudowaną na Pegaza. Ale nie odczułem tego aż tak bardzo gdyż wiele rzeczy nie chodziło u mnie przez posiadanie BVision więc to co nie chodziło na BVision nie chodzi na Pegazie a co chodziło na GFX to chodzi i na PegII G4. Co do piracenia to chyba więcej było można spiracić na Ami niż na Pegazie (mniejszy wybór softu) a poza tym są takie upusty np. przy SBundles że chyba nawet zarejestruję sobie wszystko w tym ProStationAudio.
Pozdrawiam
ARBUZ
[#17] Re: AMIGIFT - ankieta

@Arbuz, post #16

No fakt. Ale oczywiscie nie uzywam pauli na Ami (oprocz odtwarzania np. mp3). Amiga sluzy mi jako sekwencer midi. To na niej wszystko planuje, tworze itp. Jak juz wszystko mam, to wtedy dopiero uzywam peceta jako magnetofonu wielosladowego (programu samplitude producer i czasami cool edita). Wlasnie w ten sposob patrze na Pegaza. Czy z takim samym efektem moglbym uzyc jego jako wielosladu+ProStationAudio? Czy do Pegaza mozna podlaczyc midi (serial port) i bedzie dzialac? Pytanie dosc powazne. Dlaczego? Wystarcza mi Classic i tani pecet. Jakby nie patrzac, dla mnie Pegaz to minimum okolo 2500 :)
Z doswiadczenia wiem, ze Duron 750 bez porzadnej karty dzwiekowej (czyli ze wszystko przelicza procek a nie karta dziewkowa), niezle potrafi sie dlawic juz przy okolo 6-8 sciezkach (wieloslad, wtyczki i tp.). Czy Pegaz G3/600 da rade? Jakie karty dzwiekowe mozna do niego podlaczyc?
[#18] Re: AMIGIFT - ankieta

@amigafan, post #11

Akurat mialem A4000 z PPC 604/233 i 68060 i CVPPC. Szczerze przyznaje, to byl sprzet dobry, ale na miare lat 90, nie teraz. Zreszta jesli chcialbys wiedziec mam wiele Amig w tym model A1000, czy A2000 i wiele innych Amig. Skromnie dodam, ze wiem na co stac te maszyny.

[#19] Re: AMIGIFT - ankieta

@Andrzej Drozd, post #13

Szanowny kolego AD !
Przeciez te elementy zestawu skladajace sie na kompa jak CDRW, HDD, kart PCI itp sa wspolne.
Monitor drogi ?? a ile kosztuje Twoje zdrowie 700 pln ? Chyba, ze mozna kupic nowe oczy za 700 pln, to masz racje. Ja wydalem 2 lata temu 2500 pln za dobrego NECa 19" i nie musze nosic okularow grubych jak denka po sloiku. Fdd?? hmmm, mam wiele urzadzen na karty pamieci SD jak telefon, aparat fotograficzny, mam tez czytnik w komputerze, po co mi stacja dyskow? Teraz slucham mp3 z karty, zaraz przeloze ja do aparatu cyfrowego i zrobie zdjecie, potem zaniose dane do kolegi pecetowca. Pojemnosc dyskietki max DOS 1,44 MB, ADOS 1,76 MB > to zmiesci mi sie AZ JEDNO ZDJECIE 2048*1535 32 bit JPG (3,2 mpix) :), no i ta predkosc a raczej powolnosc... Dla mnie "dyskietka" stala sie ta karta wielkosci znaczka pocztowego... o pojemnosci dziesiatek dyskietek.
Karta graficzna na Pega/A1 (AGP) i obudowa ATX. Prosze policz, ile kosztuje stara ledwo zipiaca karta gfx na PCI, ile kosztuje E/Box / Micronik Tower, oryginalna klawiatura do A3/4000, albo klawiatura PC z interfejsem do A1200, ile kosztuje karta USB na klasyka... ile kosztuje rekin G3/G4 ?

[#20] Re: AMIGIFT - ankieta

@grxmrx, post #1

Czy wogóle autor AMIGifta, dał znać w temacie AOS4/MOSa ??

[#21] Re: AMIGIFT - ankieta

@Marcin, post #20

10 Print"Zlosliwosc"
20 Goto 10
30 If "prad jest" TO GOTO 10

(czy jakos tak)

A po co Wam AmiGift? Macie przeciez lepszego "osiolka" :)
Wiesz jakbym mial na Classica MOSa to pewnie widzialbym swiat z innego punktu widzenia. Teraz ja to poprostu olewam. Jaki MOS? w MOSowicach...a nie, nie bylem. Uzywam AmigaOS 3.1 :)
[#22] Re: AMIGIFT - ankieta

@Andrzej Drozd, post #21

Jestem ciekawy Panie AD, czy tak ma wyglądać integracja środowiska ?
To, co Pan napisał o złośliwości i prądzie dotyczy Pana. Ile Pan
zrobił w integracji "środowiska" ?

Mam teraz pytanie, co Pan KONKRETNEGO zrobił w integracji "środowiska"
Amigowego ?
Czy jestem większym Amigowcem od Pana, bo mam A1000 z 3 MB RAM i AOS
1.0 ?

Ja będę taki złośliwy, bo mam tyle prądu, że organizuję z kolegą
spotkanie na którym będzie mój Pegaz i kolegi AONE. Ten pokaz ma być
dla ludzi, którzy chcą POZNAĆ obie platformy OBIEKTYWNIE !

Akurat tak się składa, że jestem za dwoma "partiami" tą biało-czerwoną
i niebieską. Więcej, staram się o spojenie "środowiska" w jedno.

Pytanie każdego Amigowca (Pegazowca) powinno brzmieć "Co jeszcze mogę
dla środowiska zrobić" ?
[#23] Re: AMIGIFT - ankieta

@Marcin, post #20

Chyba czasy, gdzie mówiło się "Wam" bezpowrotnie minęły...ale się
myliłem...
[#24] Re: AMIGIFT - ankieta

@Marcin, post #10

w jednej (jedynej) firmie maja Pegazy1 za 1200 pln

Szanowna publicznosci, BULLSHIT!
Nasza Jedyna Firma pegasosow1 nie ma chyba od kiedy przestali je produkowac, i nie zapowiada sie na to ze beda je mieli. Pegi2 maja na zamowienie, ile na nie trzeba czekac to wiedza Ci co je kupili (ja nie wiem :D )
[#25] Re: AMIGIFT - ankieta

@Marcin, post #22

To ja poprosze MOSa Classic 1.4. Wtedy bede wiedzial dla kogo bedzie chcialo mi sie cos robic. Sa ludzie ktorzy go aktualnie uzywaja. Moze oni cos zrobia aby Bog udostepnil go dla pospolstwa? :)
[#26] Re: AMIGIFT - ankieta

@Marcin, post #23

Wam - Amigowcom uzywajacym MOSa.
Jeszcze tylko przypomne (ktorys juz raz) ze nie interesuja mnie niepowazne wojenki AONE-Pegasos.
[#27] Re: AMIGIFT - ankieta

@Andrzej Drozd, post #25

MOS i OS4 na klasiki to krok w tył.
nie cofajmy się, idźmy do przodu!
[#28] Re: AMIGIFT - ankieta

@Marcin, post #22

Ja będę taki złośliwy, bo mam tyle prądu, że organizuję z kolegą
spotkanie na którym będzie mój Pegaz i kolegi AONE. Ten pokaz ma być
dla ludzi, którzy chcą POZNAĆ obie platformy OBIEKTYWNIE !

a to tak na serio?!
będzie A1 z OS4 Prerelease?
a MOS jaki będzie?

a mógłbym i ja wpaść?
kiedy, gzie i o której to spotkanie?
:o
[#29] Re: AMIGIFT - ankieta

@R-Tea, post #27

Rownie dobrze mozna by powiedziec ze jestem zacofany tylko dlatego ze wciaz uzywam WB3.1.Jak ktos chce uzywac WB3.9 czy MOS 1.5 (o ktorego prosza sie juz zdenerwowani uzytkownicy Pegaza) to prosze bardzo. Widze ze wczesniej doczekamy sie AOS4 na Classica niz MOSa.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem