[#31] Re: Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)

@Jacek Piszczek, post #26

Chcialem napisac, wiecej, ale to nic nie da... Na pytanie moge odpowiedziec krotko ... MOS nie dziala jak nalezy. :(

[#32] Re: Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)

@MiniQ, post #30

Chyba bedzie nowa dyscyplina sportowa: rzut Pegazem z walnietym MOSem :P

[#33] Re: Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)

@MiniQ, post #30

qrcze... to jak to w koncu jest? bo ja juz prawie pegasosa kupilem, ale po takich komentarzach nie wiem juz czy dobrze robie... warto to kupic, da sie tego uzywac czy nie?

[#34] Re: Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)

@quaint, post #33

Zalezy co chcesz robic. W wielu dziedzinach przewyzsza funkcjonalnoscia (glownie dzieki predkosci) Amige Classic z AmigaOS3, a w kilku dziedzinach ma braki w stosunku do Classica. Koronnym argumentam przeciw jest drukarka (pod MOSem). Jezeli jestes na przyklad zakochany w DrawStudio (jedyny program do grafiki wektorowej na Amige) to tez mozesz zapomniec (przynajmniej narazie) o Pegasosie. Jezeli chcesz na przyklad programowac pod systemy amigowe cos wykorzystujacego 3D to Pegasos jest dobrym rozwiazaniem. Musialbys tylko wlamac sie na serwery MOSTeam i wykrasc nowe sterowniki 3D i TinyGL. :) Jezeli bawisz sie w tworzenie grafiki 3D to na horyzoncie niedlugo (ufff) pojawi sie pierwszy sensowny (jak na dzisiejsze czasy) program tego typu na Amige, czyli Blender. Funkcjonalnosc (nie myslic z wygladem) Ambienta jest zalosna. Tak wiec musisz albo uzywac Magellana albo Opusa4. Jak marzysz o takim zwyczajnym ogladaniu filmow na Amidze to Pegasos radzi sobie lepiej niz przypuszczasz (a przynajmniej niz ja przypuszczalem przed kupnem jego). :) Wiele rzeczy w MOSie poprawiono, wiele rzeczy dopiero teraz wyglada tak jak powinno wygladac juz dawno w AmigaOS (np. MUI), kilka rzeczy puszczono w swiat w wersji mocno nieskonczonej. Poprostu wszystko zalezy od tego co chcesz robic i czego oczekujesz... W zaleznosci od tego ocena moze wahac sie od "totalnego scierwa nie do uzycia" do "fantastycznej i cudownej platformy spelniajacej wszystkie amigowe marzenia".

Gdybym uzywal AmigiClassic (mam jeszcze A1200 z PPC i BVision) to juz bym jej pewnie nie uzywal. Pegasos przedluzyl moje "amigowanie". Na jak dlugo to nie wiem. Zalezy jak to wszystko dalej sie potoczy. Na szczescie jest to platforma bardzo tania (jak na warunki amigowe) wiec nawet w przypadku spadku mojego zainteresowania nia nie bede musial sie sprzetu pozbywac. Malo tego - nawet usilnie probuje wymienic Pegasosa 1 G3 na Pegasosa 2 G4 (nie pytaj z jakim skutkiem).
[#35] Re: Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)

@MDW, post #34

dzieki za odpowiedz... w sumie chce robic rozne rzeczy, ale glownie dalej cieszyc sie amigowym sprzetem i sytemem innym niz wszystkie.
[#36] Re: Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)

@MDW, post #34

Gdybym uzywal AmigiClassic (...) to juz bym jej pewnie nie uzywal.

A teraz, to ja się nie mogłem powstrzymać. :P

[i]wiec nawet w przypadku spadku mojego zainteresowania nia nie bede musial sie sprzetu pozbywac[./i]

Tzn. spadku zainteresowania MOSem? Tu akurat Peg ma duży atut w postaci tego, że można sobie na nim odpalić Linuxa i MacOSa. I to chyba największa zaleta tego komputera. ;]
[#37] Re: Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)

@KAM_, post #36

Sprawy MacOS nie zaczynajmy, bo szkoda mi czasu. Wystaczy, ze musze przy tym (8.6-9.2) siedziec 8 godzin dziennie od 7 lat. Przysiegalem kiedys publicznie, ze juzn igdy nie wdam sie w Macowe dyskusje i staram sie obietnicy dotrzymac. Szkoda nerwow moich i moich rozmowcow.

Linuxa nie lubie, nie trawie i nie chce znac. Chocbym nie wiem popieral opensource i cale te linuxowe filozofie to nie interesuje mnie ten Linux. Nie kreci mnie to i nie widze sposobu zeby sie do tego przekonac.

Ja mam taka zasade... Jezeli nie Amiga (czy cos w tym stylu) to tylko i wylacznie mozliwie najbardziej popularny system na ktorym jest wszystko czego dusza zapragnie. Jezeli juz mam sie pozbywac przyjemnosci uzywania zrozumialego, logicznego i ulubionego systemu to musze miec cos w zamian. I te kryteria spelnia Windows 2000/XP. Alternatywy dla Win nie widze. Jak chce partyzantke i klimat to mam AmigaOS/MorphOS. W zyciu bym nie uzywal z wlasnej woli MacOSa, Linuxa, BeOSa, QNXa czy innego "rozwiazania alternatywnego". Mnie Amiga (pojecie dosyc szerokie) interesuje nie dlatego, ze jest inna niz Windows tylko dlatego, ze jest Amiga. Nie szukam czegos innego niz Windows tylko szukam Amigi. Mam nadzieje, ze jasno sie wyrazilem. :) Moj Pegasos (odkad go mam) nie zostal splamiony Linuxem i nie zostanie. Jezeli potrzebuje czegos czego sie nie da zrobic na MorphOS/AmigaOS to robie jeden ruch reka przy przelaczniku monitora i juz nie ruszajac sie z miejsca mam wszystko co mi trzeba (pod WindaXP). AmigaOS czy MorphOS jest dosyc ubogim rozwiazaniem dla kogos kto szuka TYLKO czegos innego niz Windows. Za malo maja do zaoferowania te systemy i oprogramowanie na nie. AmigaOS/MorphOS moze zainteresowac tylko ludzi, ktorzy sie tymi systemmai interesuja, lubia i potrafia je uzywac i czuja klimat. :) Nie rozumiem dlaczego niektorzy uwazaja, ze byly amigowiec uzywajacy Linuxa czy MacOSa jest bardziej "amigowy" od bylego amigowca uzywajacego Windows. A jaka to roznica?

[#38] Re: Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)

@KAM_, post #36

Na dzien dzisiejszy to JEDYNA zaleta Pegasosa, ze mozna uruchomic Linuxa i MacOSa.

[#39] Re: Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)

@Marcin, post #38

Oj, az tak zle to nie jest. MOS 1.4 nie jest idealny (delikatnie mowiac) i sytuacja wokol 1.5 jest nieciekawa, ale mowienie, ze nie jest on zadna zaleta Pegasosa to juz przesada IMO.
[#40] Re: Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)

@marcik, post #39

i tak optymistycznie to napisalem ...

[#41] Re: Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)

@Marcin, post #38

Jakbym chcial Macintosha to bym sobie kupil Macintosha. Jakbym chcial Linuxa to bym sobie kupil (a wlasciwie tylko zainstalowal, bo mam juz dawno) peceta. Kupowac Pegasosa czy Treona z naklejka AmigaONE tylko dla Linuxa i emulowanego MacOSa to chory pomysl.
[#42] Re: Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)

@MDW, post #41

Chore to jest nazywanie marchewki owocem oraz ograniczenie predkosci wiatru w stajni - po prostu ROTFL :D
[#43] Re: Ambient - co się marzy użytkownikom? ;)

@MDW, post #41

heh, a jak chetnych na Pega nie ma to mozna zrobic gustowny odtwarzacz dvd :P :P :P

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem