[#1] zakup pegaza
Tja-pare pytań mam:
-macie może jakieś pojęcie jak wygląda po maju kwestia nabycia pegaza?(ceł nie ma juz chyba) Vesalia sprzedaje pegi II za ok 1600 zeta.
-jak dlugo sie czeka na pegaza w e-funzine?
[#2] Re: zakup pegaza

@Fazior, post #1

zadzwon do Efunzine bedziesz wiedzial, to zalezy czy maja akurat na stanie pegaza, jesli tak to bedziesz mogl odebrac od razu, jesli nie to zalezy ile bedzie trwalo sciagniecie kolejnej partii z zagranicy...
[#3] Re: zakup pegaza

@Tomek (Kaczus), post #2

Po co dzwonic? Lepiej zamailowac. :) Wydaje mi sie, ze za Pegazami jest kolejka i eFUNZINe nie czeka na to az ktos zamowi zeby sciagac z zachodu. Przynajmniej jest kolejka tych co by chcieli wymienic (ja) jedynke na dwojke po tej obiecanej przez Genesi atrakcyjnej cenie.
[#4] Re: zakup pegaza

@MDW, post #3

Jak dzwonisz, czasami szybciej ustalisz pewne rzeczy :) mozna ew
omowic sie na gg, ale rozmowa lepsiejsza jest od mailowania :)
[#5] Re: zakup pegaza

@Tomek (Kaczus), post #4

Ja wolę "tekstowo" się porozumiewać. Bardziej przemyślane są pytania/odpowiedzi (chociaż po moich może tego nie czuć). :) No ale to już jak kto woli. Ja właściwie telefonu nie używam. Te tak zwane "darmowe minuty" często niemal w całości zwracam Idei. :D
[#6] Re: zakup pegaza

@MDW, post #5

A nie wiecie pany jak to z tym zciaganiem z Vesalii?
teoretycznie ceł nie powinno być. Co za tym idzie cena powinna spaść nieco po 1 maja. Może jakaś akcyza na to jest? Nie jest to dla mnie jakis wielki problem (pegaza i tak kupie), ale miło by było urwać pare złotówek.
Na ram naprzykład:)
[#7] Re: zakup pegaza

@Fazior, post #6

Pewnie bedzie ciut taniej, bo tam nizsze podatki, ale za to przesylka bedzie drozsza... Wiec mniej wiecej na jedno wyjdzie, Kwestia czy wygodniej ci sie dogadywac po krzyzacku (ew w jezyku Szekspira), czy po polsku... Znajac eFunzine zawsze jakiegos bonusa mozna sie spodziewac, chocby paczka w opakowaniu z motylem :P
[#8] Re: zakup pegaza

@Tomek (Kaczus), post #7

Dzieki! Jak mi Pegaz przyjdzie to bede was dręczył dalej . Zielony jestem strasznie :D
[#9] Re: zakup pegaza

@Fazior, post #6

Kiedy w 2002 roku kupiłem obudowę TASK Millenary BLACK w KDH-Datentechnik to na cle podrapali się w głowę, naliczyli 0% cła (nie chciało im się szukać dokładniej w tych ich "książeczkach" ile to będzie za obudowę i policzyli za osprzęt komputerowy, "tak jak tydzień temu, pamiętasz?" ;PPPp ale 22% VAT trzeba było zapłacić - 0% akcyzy.
Więc skoro teraz jestesmy w UE to cła na pewno jest 0%, akcyzy też nie będzie tylko te 22%VAT zostaje.
[#10] Re: zakup pegaza

@Fazior, post #6

Cła na elektronikę z Unii nie było nigdy chyba, przynajmniej nie w ostatnich latach. To co jednak musisz zapłacić to VAT (afaik także po "maju"). Więc niestety na przesyłce wartościowej (a Vesalia inaczej nie wyśle) celnicy złupią z Ciebie 22% wartości. Możesz zawsze uzyskać zwrot niemieckiego VATu, ale do tego trzeba się niestety wybrać do Niemiec własnie.
[#11] Czy naprawdć warto?

@Jacek Piszczek, post #10

no właśnie - i pozostaje jeszcze jedna sprawa (może nieco mniej "ważna") - gwarancja...
Jazda nawet do Łodzi wyjdzie zdecydowanie taniej i szybciej niż odsyłanie do Versaliny.. czy innego zagramanicznego dystrybutora...
no i dbajmy o nasze polskie firmy ;)) (akcja jakaś ostatnio była nie ?)

[#12] Re: Czy naprawdć warto?

@MaaG^dA, post #11

Dzieki za pomoc. Kupie w efunzinie, jak tylko dostane pozyczke z kasy zakladowej:). Wniosek wypełniłem juz z miesiac temu;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem