[#1] Nagrywanie pîytek i oglâdanie filmów
Posiadam Pegaza II G4 1Ghz. Ostatnio chciaîem porównaę z grzybem prëdkoôci odtwarzania filmów z CD przez MPlayera przy jednoczesnym smaűeniu pîytek na MakeCD. I okazaîo sië űe nagrywanie CD jest OK ale w tym czasie oglâdaę juű filmów DIVX z drugiego CD sië nie da(chodzâ jak na Ami z BVision i PPC200MHz). Czy kaűdy posiadacz Pegaza tak ma? Poza tym jeszcze jedno pytanko czy zawsze przegrywanie z max. prëdkoôciâ kaszani pîytkë(mam nowâ wypalarkë LG 52x32x52).
Pozdrawiam
[#2] Re: Nagrywanie pîytek i oglâdanie filmów

@Arbuz, post #1

A sprawdziłeś czy płytki naprawdę są w stanie taką prędkość zaakceptować? Jeżeli są to płytki "renomowanych" firm takich jak Akoss, MediaData i innych tym podobnych, to nie radzę nagrywać szybciej niż x8... Ja z przymrużeniem oka podchodzę do tych szalonych prędkości nagrywania.

[#3] Re: Nagrywanie pîytek i oglâdanie filmów

@Grzegorz Kraszewski, post #2

Dokladnie, nawet plyty renomowanych firm maja powazne problemy z przeskoczeniem predkosci 16X, i dzialaja przewaznie jak 12-15x (testowane takze na pececie).
[#4] Re: Nagrywanie pîytek i oglâdanie filmów

@Grzegorz Kraszewski, post #2

W porzâdku tego sië domyôlaîem. A co jest z drastycznym spadkiem szybkoôci dekodowania(moűe przesyîu danych na szynie?) podczas nagrywania pîytek? Na grzybie nie zauwaűa sië tego spowolnienia
Pozdrawiam
[#5] Re: Nagrywanie pîytek i oglâdanie filmów

@Arbuz, post #1

chodzâ jak na Ami z BVision i PPC200MHz

Bez BVision i na AGA chyba tez nie ma roznicy. No roznica moze jest tylko taka ze FBlit nie zjamuje procesora :)

PS. Hehe. Pegaza zrownam z ziemia, ale jeszcze nie teraz, poki co bede jechal po "przestarzalej", a tak wychwalanej BVision. Choc, rzeczywiscie, oczy mniej bola :)
[#6] Re: Nagrywanie pîytek i oglâdanie filmów

@Arbuz, post #1

Na nagrywarkach z BoornProfem czy JastLinkiem nie kaszani poniewaz gdy nagrywarka zwolni ze wzgledu na zla jakosc plyty (np. miejscowa),to nic sie nie stanie, niestety na takiej ktorej uzywamy lepiej nie przekraczac predkosci 16x...no, 32 :)

[#7] Re: Nagrywanie płytek i oglądanie filmów

@Arbuz, post #4

Na Amidze z SCSI też tego spowolnienia nie widać. Może wsadź do Pegasosa SCSI.
[#8] Re: Nagrywanie płytek i oglądanie filmów

@kmilota, post #7

Chyba sië nia zrozumieliômy. Chodzi mi o równoczesne nagrywanie jakiejôtam pîytki i równolegîe oglâdanie jakiegoô filmu w divx-ie. Nagrywa w porzâdku ale tragicznie zwalnia odtwarzanie filmu tak i z cdromu jak i z twardziela.
[#9] Re: Nagrywanie płytek i oglądanie filmów

@Arbuz, post #8

Hmmm...Na pececie to jest prawie nie realne (tzn z LG z BurnProfem da rade), ale pomysl o tych odrysowujacych sie okienkach (niewiadomo w jakiej chwili i nagle tnie ja CH...!...mozliwe ze wtedy bill "patrzy" co sie nagrywa...
NO ale na Pegazie czy innym LinuxBoxie(AONE4), jest to mozliwe...

[#10] Re: Nagrywanie płytek i oglądanie filmów

@Andrzej Drozd, post #9

Jak to nie realne? Nie bronië grzyba ale widziaîem dziô jak na duronie 800MHz koleô jednoczeônie nagrywaî i film a z cd romu odtwarzaî inny i sië nie chaczyî jak 100letni staruszek :D
[#11] Re: Nagrywanie pîytek i oglâdanie filmów

@Andrzej Drozd, post #6

eee tam. Ja palę zawsze przy 52x i wszystko się ok nagrywa. Nie używam żadnych super płyt, tylko zwykłych sprawdzonych noname'ów, które są teoretycznie 48x. Na swoją nagrywarkę niemogę powiedzieć złego słowa. Wypali nawet na kartce papieru :P
[#12] Re: Nagrywanie płytek i oglądanie filmów

@Arbuz, post #8

Ja o tym samym przecież piszę. Dokładnie chodzi o to, że IDE nawet z DMA jest gorsze od SCSI. Działając na SCSI nic nigdy nie spowalnia.
[#13] Re: Nagrywanie płytek i oglądanie filmów

@kmilota, post #12

Ok rozumiem. THX. Tylko czemu IDE na grzybie jest wydajniejsze?
[#14] Re: Nagrywanie płytek i oglądanie filmów

@Arbuz, post #8

Problem leży po stronie źle napisanego MakeCD. Ja oglądałem już filmy wypalając naraz 2 płytki BurnITem :) Może spróbuj podnieść priorytet tasku MPlayera?
[#15] Re: Nagrywanie płytek i oglądanie filmów

@Jacek Piszczek, post #14

O i wîaônie o to mi chodziîo. Jakaô konkretna odpowiedú. Dziaîa i to jest najwaűniejsze.
Pozdrawiam
[#16] Re: Nagrywanie pîytek i oglâdanie filmów

@mały, post #11

Mialem na mysli CDRW LG 52x.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem