Od pewnego czasu w amigowym środowisku słychać o stworze zwanym ODE (Open Dynamics Engine). Cóż to takiego? Ano jest to biblioteka pozwalająca na tworzenie całkiem realistycznych symulacji fizycznych w czasie rzeczywistym. Symulacje fizyki ograniczają się właściwie do mechaniki (a ściślej kinematyki i niektórych elementów dynamiki). Pomimo tego, że biblioteka jest darmowa oferuje naprawdę duże możliwości (jak na coś co działa w czasie rzeczywistym) i świetnie nadaje się do gier. Na ODE oparto wiele dzisiejszych gier - również bardzo dobrych, w pełni komercyjnych dużych produkcji.
Dlaczego o tym piszę na MorphOSowym forum? Ano dlatego, że niedawno udało mi się przeportować wersje 0.5 (czyli tą nowszą) ODE dla systemu MorphOS i TinyGL. Skompilowanie biblioteki było dziecinnie proste, bo jest ona pisana tak żeby być niezależna od platformy. Jednak żeby zobaczyć jakikolwiek efekt działania funkcji tej biblioteki trzeba skompilować przykładowe programy wykorzystujące ją. No a to nie daje się już zrobić tak "z marszu", bo na MorphOSa nie ma biblioteki GLX z której przykłady korzystają. Wystarczy jednak odrobina znajomości OpenGL i GLUT, chwila czasu i można przerobić wersję OpenGL+GLX na wersję TinyGL+GLUT. Co prawda GLUT w MorphOSowym TinyGL nie jest pełny ale akurat te funkcje, które są potrzebne są i działąją. Jak się dobrze pogrzebie w archiwum ODE 0.5 to można w nim odnaleźć gotową wersję pod GLUT dla Macintosha która po kilku drobnych przeróbkach nadaje się do skompilowania pod systemem MorphOS. Można więc w parę chwil z wersji dla Unixa i Macintosha zmontować wersję dla MorphOSa. :)
Takim to właśnie sposobem zobaczyłem kilka dni temu efekt działania ODE 0.5 na własnym Pegasosie. Nie wszystkie programy przykładowe chodzą - jeden się wiesza z nieznanych mi powodów. :( Jednak nie zamierzam się w to zagłębiać, bo poprostu szkoda czasu (lepiej zrobic coś własnego przez ten czas). Tym bardziej, że nawet wersje pod Windows skompilowane przez autorów potrafią się często powiesić. :) Programy te są dosyć proste i mają na celu pokazać tylko podstawowe możliwości ODE. Odkrycie przyczyny zwisów może zająć sporo czasu. Tym bardziej, że nie mam doświadczenia w używaniu ODE. No ale muszę powiedzieć, że to co chodzi to chodzi bardzo fajnie (i szybko). Aż rwę się żeby zgłębić tajemnice ODE i coś pod to zrobić. :) To grzech marnować taki kawał naprawdę świetnej roboty. Poznaję więc w tej chwili podstawy tej fascynującej biblioteki i jak nie zabraknie mi ochoty i umiejętności to spróbuję sklecić coś interaktywnego co można będzie nazwać grą. Oczywiście pod nowe TinyGL więc będzie wymagany MorphOS 1.5 i karta graficzna do której są sterownki 3D (Voodoo 3, 4, 5 i pewnie wtedy już jakiś Radeon - przynajmniej 7x00). :)
Niestety nie mogę publicznie udostępnić działających przykładów ODE z prostego powodu. Wymagają one pewnej rzeczy, która będzie dopiero w MorphOS 1.5. Ale jak tylko ta wersja MOSa wyjdzie do ludzi to archiwum z przykładzikami ODE wystawię na
http://encoreppc.republika.pl i poinformuję o tym na forum. :)
Nie zrobiłem z tej informacji newsa z dwóch powodów. Po pierwsze dlatego, że przykładziki nie działają na obecnej publicznej wersji MorphOSa. Po drugie z tego powodu, że nie byłem pierwszy. Jak ktoś uważnie śledzi komentarze na htpp://exec.pl to mógł (przy okazji informacji o porcie ODE dla AmigaOS4) się doczytać informacji, że kilka tygodni wcześniej Elf zmusił do działania ODE na MorphOSie. :) Z tego co się orientuję to chyba nawet poprawił błędy w tych przykładowych programikach. :) No ale to Elf a nie jakiś klepacz. :P
PozdrówkaPPC
MDW :)