[#1] MorphOS 1.5 - oczekiwania użytkowników
Być może ten wątek już się przewijał w poprzednich, ale mimo wszystko chciałbym zapytać użytkowników MorphOS-a jakie mają oczekiwania co do przyszłej wersji systemu.
Poprawione drukowanie? Nowy zintegrowany TurboPrint? Ulepszony sterownik do wbudowanej sieciówki? Inne zmiany?
Chciałbym w tym wątku zebrać wszystkie oczekiwania użytkowników co do nowej wersji (jeśli to możliwe).

[#2] Re: MorphOS 1.5 - oczekiwania użytkowników

@grxmrx, post #1

Dodałbym jeszcze odtwarzacz filmów video, obsługujący encrypted dvd na
liteonach.Dodatkowo ulepszenia typu depthmenu build in system, obsługa
dodatkowych klawiszy multimedialnych, przeglądarka www, lepsza niz
dotychczasowe :)
[#3] Re: MorphOS 1.5 - oczekiwania użytkowników

@grxmrx, post #1

Ja oczekuje tylko jednego - ze kiedys w koncu wyjedzie...
[#4] Re: MorphOS 1.5 - oczekiwania uűytkowników

@grxmrx, post #1

Ja bym chcial mozliwosc edycji gornego menu.
[#5] Re: MorphOS 1.5 - oczekiwania użytkowników

@Tomek (Kaczus), post #2

ZTCW obsluga klawiatur z dodatkowymi klawiszami (a raczej ich dodatkowych klawiszy) jest w jakis sposb niezgodna z API AOS i obecnym OFem...
[#6] Re: MorphOS 1.5 - oczekiwania użytkowników

@Tomek (Kaczus), post #2

A zapomnialem jeszcze o jednym - przydalby sie jakis dobry source
level debugger!
[#7] Re: MorphOS 1.5 - oczekiwania użytkowników

@grxmrx, post #1

natywny stos tcp/ip
deficons

[#8] Re: MorphOS 1.5 - oczekiwania użytkowników

@Kwiatki, post #7

To akurat bedziesz mial w MOS 1.5 na pewno :)
[#9] Re: MorphOS 1.5 - oczekiwania użytkowników

@MDW, post #8

w MOS 1.5 mozesz sobie wyobrazic, ze bedziesz mial wszystko, bo nikt nie wie kiedy on wyjdzie i jaka bedzie mial funkcjonalnosc...
[#10] Re: MorphOS 1.5 - oczekiwania użytkowników

@grxmrx, post #1

O TCP/IP i TurboPrincie juz pisano...

Ja chce jeszcze:
- listery w Ambiencie (w przynajmniej okna z listami plikow),
- troche bardziej robudowane toolbary (rozwijane, wykorzystujace prawy i srodkowy klawisz myszy),
- sterowniki 3D do roznych Radeonow (nawet bez dodatkwych mozliwosci - niech to bedzie tylko takie szybkie Voodoo),
- podwojne buforowanie w overlay.

Jestem realista wiec o przegladarce www nie wspominam nawet. :P

Jest jeszcze troche poprawek jakie by sie przydaly ale juz wiadomo, ze to zostalo zrobione wiec dostaniemy je na 100%.
[#11] Re: MorphOS 1.5 - oczekiwania użytkowników

@MDW, post #10

Co do tego overlay to czy on jest 16 czy 24 bit? Tzn. ja sie tam nie znam, ale np. w mplayerze widac przy overlay, ze filmy nie sa wyswietlane w tylu kolorach co bez overlay. Czy to normalne? Nie wydaje mi sie... Czy jest mozliwe by ktos w ogole zrobil w mosie overlay z wieksza iloscia kolorow czy to od tego portu mplayera zalezy?

[#12] Re: MorphOS 1.5 - oczekiwania użytkowników

@grxmrx, post #11

ZTCW overlay w MOSie 1.4 przy radeonie jest zd****y, i dlatego filmy wyglądają pod nim, jak wyglądają.
[#13] Re: MorphOS 1.5 - oczekiwania użytkowników

@Tomek (Kaczus), post #9

Akurat deficons (filetypy, mime czy jak to tam nazwac) wszyscy widzielismy na AmigaMeeting, a AmiTCP natywne juz dawno wybrancy uzywaja. :)
[#14] Re: MorphOS 1.5 - oczekiwania użytkowników

@grxmrx, post #11

Nie mam pojecia. Ja mam Voodoo (3 i 4) i roznicy miedzy overlayem a normalnym ekranem nie widze.
[#15] Re: MorphOS 1.5 - oczekiwania użytkowników

@MDW, post #13

AmiTCP? Heh, ciekawe kto to rozwija(pytanie retoryczne)? Bo jeśli nadal z. to ja nie wiem czy kiedykolwiek się doczekamy (niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu, choć wiem że pewnie zostanie to uznane za trollowanie a odpowiedź jaką można uzyskać to "NDA"...)

[#16] Re: MorphOS 1.5 - oczekiwania użytkowników

@grxmrx, post #15

Ja tam nie wiem dokladnie ale to podobno dziala w natywnej wersji juz od bardzo dawna. Mysle, ze problemem jest to kiedy wyjdzie MOS 1.5 a nie czy bedzie w nim to co juz dawno w nim dziala. No a kiedy wyjdzie 1.5... nie mam pojecia jak uzyskac chocby ulamek odpowiedzi na to pytanie. Ja juz sie specjalnie na kurs angielskiego zapisalem na pazdziernika zeby za kilka miesiecy zaczac molestowac MOSTeam. :D
[#17] Re: MorphOS 1.5 - oczekiwania użytkowników

@MDW, post #16

Molesotwanie MOSTu może IMHO tylko na wyjść na złe. Spłoszysz tylko tych co jeszcze tam coś robią, a innych to nie ruszy zapewne.
Czyli tak czy siak nie ma wyjścia. Tzn. jest wyjście. Zawsze można przecież zacząć pisać swój system.

[#18] Re: MorphOS 1.5 - oczekiwania użytkowników

@Brodek, post #5

A tam zaraz niezgodna. Przecież podłączając klawiaturę pod USB zajmuje się nią Poseidon, a tam do woli można konfigurować klawisze.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem