[#1] Lektor czytajacy txt.
Na pc/win pojawil sie programik, ktory czyta napisy do filmow (divix, xvid, itd). Czy na Amige/Pegasosa, jest juz taki program ?

[#2] Re: Lektor czytajacy txt.

@Cargo, post #1

Nie. Amigowcy nadazaja z czytaniem napisow, wiec im taki program nie jest potrzebny ;)
[#3] Re: Lektor czytajacy txt.

@reactor, post #2

:( szkoda, w koncu translator byl jednym z wazniejszych elementow AmigaOS. Teraz jak sa wieksze moce obliczeniowe kompow, to mozna sie pokusic o taki program na Pega/ A ONE

[#4] Re: Lektor czytajacy txt.

@Cargo, post #1

Brr... Ja bym chciał, żeby wreszcie nasza TV wyrzuciła na zbity pysk lektorów i zaczęła używać napisy, a tobie trzeba lektora żeby napisy do filmów czytał? Jihad i analfabetyzn normalnie
[#5] Re: Lektor czytajacy txt.

@Jacek Piszczek, post #4

W niemieckich TV maja jeszcze gorzej - do kazdego filmu, serialu daja dubbing, wiec ciesz sie ze polska TV jeszcze nie ulegla tej modzie z zachodu ;)
[#6] Re: Lektor czytajacy txt.

@reactor, post #5

Akurat dubbing to nie taka zła sprawa. Pamiętam zdubbingowanego Voyagera, albo Indiane Jones'a. Jak dla mnie było to zrobione po prostu wyśmiennicie. Nie czuło się prawie w ogóle że to są podkładane głosy.
IMHO to znacznie bardziej wygodne niż czytanie napisów, i jednocześnie lepsze niż lektor. Przynajmniej pozwala się w sposób maksymalny skupić na oglądanym filmie, bez rozpraszania napisami.
Wstawki o analfabetyźmie można sobie podarować.
[#7] Re: Lektor czytajacy txt.

@MiniQ, post #6

Ale zauwaz ze wiekszosc dubbingow do filmow, seriali w TV pozostawia wiele do zyczenia. Naprawde dobrych dubbingow mozna sie spodziewac jedynie w wielkich kinowych produkcjach, a nie filmach i serialach TV. Zaden dubbing nie bedzie lepszy od oryginalnych glosow i wyjatki moga tylko potwierdzac te regole. IMHO ogladajac dobry film z dubbingiem traci sie cos z tego filmu.
[#8] Re: Lektor czytajacy txt.

@reactor, post #7

Zarówno Voyager jak i Indiana Jones o których wspominałem to były seriale, a nie jakieś wielkie przeboje kinowe. Właściwie to nie kojarze zbyt dużo przebojów kinowych obdarzonych dubbingiem (Shrek, epoka lodowcowa?) ;) ; jak coś to właśnie seriale.

Właśnie taki Shrek podkreśla szczególnie zalety dobrze zrobionego dubbingu. Czy Shrek byłby dla polaków równie atrakcyjny, gdyby nie rewelacyjny podkład Stuhra i Zamachowskiego?

Co mi po oryginalnych głosach, skoro nie władam obcym językiem na tyle dobrze, by je w sposób odpowiednio szybki rozumieć.
[#9] Re: Lektor czytajacy txt.

@MiniQ, post #8

ja tez sie wypowiem :) a co.

co do programu lektora to to nie jest glupi pomysl po to wkoncu sa te cale multimedia, ale no. zobaczcie sobie taki film "miasto boga" gdzie wszystko jest w oryginalnym narzeczu brazilijskim czyli po porugalsku ;) . pierwszy raz moge powiedziec ze ten film najbardziej podobal mi sie ze wzgledu na cudownie brzmiace dialogi (zreszta reszta filmu kopie dupy tak ze nie widzialem nic ciekawszego od czasu kill bill vol.1 a filmow ogladam duzo)... wiem ze to nie jest forum filmowe tylko o tematach zwiazanych z amiga ale co do filmow z polskim dubingiem to pamietam jeszcze "mroczne widmo" i serial przyjaciele na canal+. no to wsio.

[#10] Re: Lektor czytajacy txt.

@Jacek Piszczek, post #4

eeee zaraz analfabeta, mam w domku osobe, co ma wzrok slabszy...
[#11] Re: Lektor czytajacy txt.

@reactor, post #2

Amigowczy nie tylko nadążają ale przedewszystkim potrafią czytać.
[#12] Re: Lektor czytajacy txt.

@reactor, post #5

dubbing to ochydztwo
[#13] Re: Lektor czytajacy txt.

@R-Tea, post #12

Nie znasz sie. :P
[#14] Re: Lektor czytajacy txt.

@Cargo, post #1

Nie powinno byc z tym problemu. Amigowy Translator ładnie przecież czyta teksty, można się pokusić i napisać skrypt Arexxowy, który będzie to robił w trakcie oglądania filmu.
[#15] Re: Lektor czytajacy txt.

@kmilota, post #14

Jakbyś mógł to napisz taki sofcik. Obiecuję że kupię.Już mi się nie chce czytać bajek dziecku a to by mi się przydało.
[#16] Re: Lektor czytajacy txt.

@Arbuz, post #15

A co z akcja "Cala polska czyta dzieciom"? Wylamujesz sie? :P
[#17] Re: Lektor czytajacy txt.

@Tomek (Kaczus), post #16

Bardzo śmieszne. Przecież w reklamie jest żeby czytać tylko 20 minut dziennie. A resztę filmu dziecko nie będzie kumało? Jak 20 min to 20 minut. :P
[#18] Re: Lektor czytajacy txt.

@Arbuz, post #17

[#19] Re: Lektor czytajacy txt.

@jimiche, post #9

Mroczne Widmo? Aj! Toz to tragicznie zdubbingowane było!
[#20] Re: Lektor czytajacy txt.

@Wieśniak z Podkarpacia, post #19

No to i ja wtrace pare slow (podpinam sie pod ostatni komentarz). Dabbing to rzeczywiscie ohydztwo, ale tylko w filmach gdzie graja prawdziwi aktorzy. Nie wyobrazam sobie np. zadabingowanego Wladcy Pierscieni. Ja mialbym nie uslyszec naturalnego glosu swojej ulubionej aktorki? Na Troliusza Jasnego. Nigdy! :) To juz zamiast napisow, o niebo lepszy jest lektor ktory nieco zaglusza oryginalny dzwiek. Natomiast co innego w "kreskowkach" typu Shrek, Epoka Lodowcowa itp, lub np. brytjska seria Fraglesi - Tutaj dabbing jest nawet konieczny :)
[#21] Re: Lektor czytajacy txt.

@Arbuz, post #15

Ja sam tego nie napiszę. Odpowiednie wyjścia dla Arexxa piwinni dodać autorzy playwrów. Samemu to można napisać skrypcik który trzeba odpalać równo z filmem, aby nie zgubic synchronizacji.
[#22] Re: Lektor czytajacy txt.

@MiniQ, post #8

Shrek 1 bardziej mi sie podobal po angielsku, mimo wszystko :]
[#23] Re: Lektor czytajacy txt.

@Cargo, post #1

a skad pobrac tego lektora proshe o odpowiedz na meila:) z gory dziekuje i pozdrawiam caly zespol i jego uczestnikow:) cya...
[#24] Re: Lektor czytajacy txt.

@MiniQ, post #8

jak nazywa sie ten program ??
[#25] Re: Lektor czytajacy txt.

@Cargo, post #1

Mam pytanko dotyczące tego programu co czyta txt. Gdzie go znaleźć
?
[#26] Re: Lektor czytajacy txt.

@Leszek22, post #25

Mam wrażenie że koledzy wyżej są z innej (gorszej) platformy. Przecież pisze że nie ma lektora na Amigę oprócz translatora.
[#27] Re: Lektor czytajacy txt.

@reactor, post #2

masz ten program to mi przesilij na e-maila
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem