[#1] Zniknęła partycja
Panowie mam problem. Wyresetowałem Pega i po botowaniu pokazuje że partycja jest nie dosowa. Była to partysja w sfs-ie. Czym ją potraktować i jak aby odzyskać dane. Pomóźcie bo miałem ważne dane na tej partycji a nie zdążyłem ich zarchiwizować(prawo Murph-iego)
pozdrawiam
[#2] Re: Zniknęła partycja

@Arbuz, post #1

Hej,

Spróbuj użyć SFSSalva (www.xs4all.nl/~hjohn/SFS/SFSsalv.lha), powinien zadziałać choć w niektóryvh przypadkach ma skłonności zo zwiechy (np. w przypadku jednej z partycji u mnie).

pozdawiam
Rafael/ARMO
[#3] Re: Zniknęła partycja

@Arbuz, post #1

a nie grałes przed tym resetem w jakąś gr Hypeionu? Przypomnij sobie
[#4] Re: Zniknęła partycja

@Brodek, post #3

Właśnie że grałem. Skąd wiesz? Chodzi o to że na tapecie była Descent Freespace. Miałeś ten sam problem?? Daj znak jak go rozwiązałeś.
Pozdrawiam
[#5] Re: Zniknęła partycja

@Rafael/ARMO, post #2

U mnie wogóle nie działa sfssalv. Może to wina G4?
[#6] Re: Zniknęła partycja

@Arbuz, post #4

wiec tak mnie po freespejsie zniknely wszystkie partycje (wszystkie 5) jedyne wyjscie to zrobic nowe sformatowac i dalej pracowac i nie uruchamiac juz gier z Hyperionu. Jedyna przetestowana i bezpieczna to Shogo. przynajmniej do tej pory minie sprawila problemu.... i innym tez nie... :)
[#7] Re: Zniknęła partycja

@Arbuz, post #5

No to masz problem :( Nie pozostaje ci nic innego jak męczyćc Morgotha żeby wkońcu dokończył swój program do odzysku danych z partycji SFS (ja męczyłem ale narazie bez większego skutku). Wcześniej wyślij Mu to co wypisuje SFSCheck.
[#8] Re: Zniknęła partycja

@Rafael/ARMO, post #7

i tak to nic nie da.... dane z tej partycji sa nie do odratowania IMO po jak mnie zniknely to poreseci odpalil sie system ale po chwili same juz pliki zaczelu znikac potórny reset przyniosl sieczke na dysku. Freespace rozzsypal wszystko.
[#9] Re: Zniknćła partycja

@Brodek, post #6

A nie czasem to wina SFS? W dokumentacji do HereticII jest napisane aby tę grę uruchamiać na FFS. Shogo i na clasicu działa idealnie na SFS. Freespejsa nie mam więc się o nim nie wypowiem.
[#10] Re: Zniknćła partycja

@kmilota, post #9

Gra zależna od systemu plików? ROTFL
[#11] Re: Zniknęła partycja

@Arbuz, post #4

Cóż, wiedzialem ze gry hyperionu łatwo wywalają maszynę (oryginały, na WOSie nie emulowanym), ale że przy okazji mogą coś namieszać na twardym dysku... Nie rozumiem tego.
[#12] Re: Zniknęła partycja

@MiniQ, post #11

Proponuje podac ich do sadu, a kara moze byc tylko jedna: 100 gier (takze portow) dla Amigi i kompatybilnych :)
[#13] DANE ODZYSKANE !!!!

@Arbuz, post #1

Dzięki pomocy MORGOTHA odzyskałem wszystkie dane, które utraciłem. Jestem naprawdę HEPI.
Pozdrawiam wszystkich którzy próbowali pomóc.
Jakby komuś coś walnęło jak mi polecam MORGOTHA.
[#14] Re: Zniknęła partycja

@MiniQ, post #11

Może skumali się z Elboxem (sławne USB albo RDB). :)
[#15] Re: DANE ODZYSKANE !!!!

@Arbuz, post #13

Jeszcze jedna rzecz na przyszłość. Jeżeli komuś szlak trafi partycję SFSową, polecałbym spróbować odczytać ją pod Linuxem przy pomocy mojego ASFSa. Przy odrobinie szczęścia, jeżeli błąd nie jest krytyczny, driver wykryje błędy, ALE PARTYCJĘ ZAMONTUJE jako read-only i dane da się bez problemu odczytać. Jeżeli jeszcze ta partycja nie poszła pod format to miło by było sporawdzić moje rozmyślenia... A tak w ogóle to fajnie, gdyby SFS w razie wykrycia błędu też montował partycję read-only, a nie od razu stwierdzał, że "NDOS".

[#16] Re: DANE ODZYSKANE !!!!

@Marek Szyprowski, post #15

Tak właśnie miałem z wersją 1.213 po nieudanej defragmentacji, po restarcie SFS stwierdził że występuje błąd i zamontował partycje readonly. Przegrałem wszystko w inne miejsce (oprócz jednego nieistotnego katalogu) i wróciłem z powrotem do wersji 1.205.

[#17] Re: DANE ODZYSKANE !!!!

@Sylwester, post #16

Wlasnie, jak spisuje sie najnowsza wersja? Zainstalowac ja? Poki co nie mialelem problemu z 1.14, a nie chce zadnych problemow :)
[#18] Re: Zniknćła partycja

@Jacek Piszczek, post #10

... moze SFS pod MOSa jest zle napisany ? U mnie niekiedy znikaly partycje, a nie uruchamialem zadnych gierek Hyperionu, czy innych. Jak to wytlumaczyc ?
[#19] Re: Zniknćła partycja

@Cargo, post #18

nie jest zle napisany z niewiadomych przyczyn przy gierkach hypeionu zdaza sie ze znikna partycje... bez uzywania gierek hyperiony objawow znikania partycji nie zaobserwowano....
[#20] Re: Zniknćła partycja

@Brodek, post #19

Ciekawe, u mnie 2 razy zniknely partycje tak, ze nie pomogly nawet linuxy i inne cuda, poprostu format :( Nie mialem zadnych gierek Hyp ...

[#21] Re: Zniknęła partycja

@Cargo, post #20

OT: Czy e-mail jaki podałeś w swoim profilu jest prawidłowy? Czasami dostaje jakieś zwroty od serwerów (ze względu na wysyłane odpowiedzi mejlem na adres podany w profilu), że wiadomości wysłane na ten mejl nie doszły.

[#22] Re: Zniknęła partycja

@grxmrx, post #21

Adres prawidlowy. Dostaje odpowiedzi z forum...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem