[#23]
Re: Mam pytanie do MOS Teamu...
@Grzegorz Kraszewski,
post #12
Panowie, dosyć o PC, tu nie chodzi o wojenkę tylko o przykład, że i na PC SATA nie jest ograniczana przez PCI. To jest odnoga tematu ogólno-komputerowa która przyda się i na PC i na MAC'u i na Amidze/Pegasosie...
Widzisz Grzegorz, wystarczy, że wspomniałem o PC, ty się z tego zaśmiałeś i jaki bajzel wyszedł ;PPPp
>> A jakie transfery mają obecne dyski twarde klasy personal usage? Teoretycznie w testach wychodzi po 50-60MB/s
>> co jak widać jest sporo poniżej zapasu PCI
> To zadam pytanie - po co zatem wydawać pieniądze na kontroler SATA + płacić więcej za dysk, skoro
> 50 - 60 MB/s można spokojnie uzyskać przez pegasosowy interfejs IDE ze zwykłym dyskiem IDE?
Powody są trzy, z czego jeden jeszcze nie aktywny ;PPPp
1. Cienkie kabelki które nie przeszkadzają w obudowie - a co, zły powód? (tylko proszę nie wyjeżdżać mi tu z okrągłymi kabelkami ATA133 bo zabiję śmiechem i puszczę pershinga z takimi kablami w głowicy, z ułamanymi wtyczkami, za karę ;PPPp)
2. Połączenie punkt-punkt dzięki czemu nie ma problemów współpracy master-slave (jak mi DVD-slave rozpoznaje płytke to w tym czasie dysk-master prawie staje)
3. NCQ, dzieki czemu dyski SATA mogą dorównać dyskom SCSI U160-320 za niższą cenę - i byłoby wszystko fajnie gdyby to już działało, ale oprócz dysku Seagate 160GB NCQ to nie ma jeszcze dostępnego w sprzedaży żadnego kontrolera NCQ więc Baracuda leży i kwiczy jak każdy dysk ATA133 :((((
Tak więc jesli ktoś ma nawet jednokanałowy kontroler ATA100 i podłączony do niego jeden dysk twardy i jedną nagrywarkę (powiedzmy) i nie marnuje płytek podczas wypalania z powodu wstrzymania transferu przez konflikty master-slave albo nie musi dołożyć wiekszej ilości dysków twardych gdyż nie ma sytuacji gdy praca na jednym gdy trwają jednoczesne zapisy i odczyty kilkunastu plików na wszystkich 8 partycjach zatrzymuje mu system to rzeczywiście, o czym my rozmawiamy.
Ale jeśli i tak i tak musi dokupić drugi kontroler i staje przed wyborem: ATA133, SATA lub SCSI3; to moim zdaniem nie ma sie co pchać w ATA133. Co prawda kontroler ATA133 dwukanałowy (możliwość podpięcia 4 urządzeń) kosztuje poniżej 100PLN a najprostszy SATA 2 kanały (2 urządzenia) na SiliconImage3112 ok. 150PLN zaś SATA 4 kanały (4 urządzenia, ten sam kontroler) ok. 200PLN to dyski twarde SATA są teraz droższe od ATA100 o ok. 10-30PLN (te same modele, te same pojemności) a mają 8MB bufor cache w porównaniu do 2MB w ATA100.
Tak więc wszystko zależy od potrzeb.
Hm... chyba za bardzo odbiegłem od głównego nurtu tego tematu, ale cóż, ja nie mam żadnych pytań do MOSTeamu od czasu jak przełożyli majową sprzedaż Pegasosów I na "może we wrześniu" a skończyło się bodajże na marcu następnego roku ;PPPp No cóż, nie mogłem tyle czekać, A1200 mi się rozsypała a teraz mam wykreowane nowe potrzeby których Pegasos w tandemie z Morphosem mi nie zaspokoi.