[#31] Re: Mam pytanie do MOS Teamu...

@KAM_, post #30

oczywiscie sie nie myle

mylisz się ;), bo:

bo w pecetach 6 lat temu nie uswiadczyles 512 mega ramu

...ale i 6 lat temu nie było tzw. "systemu nowoczesnego"; w tamtych czasach królował win98, a ciężko to uznać za tzw. "nowoczesny system". Chociaż w tamtych czasach w pewnych kręgach mógł za taki uchodzić. ;)

a tak z ciekwawosci - ile ramu trzeba takiemu 300mhz, zeby xp normalnie dzialal?

384MB właściwie wystarczy. ;)

[#32] Re: Mam pytanie do MOS Teamu...

@dk75, post #23

Miałem sie juz nie wypowiadac w tym temacie, ale trafia mnie fakt, że rozwazania sprzetowe ida dalej w kierunku piwa z pianka, a na ten przyklad dyski USB moze ktos podpinał do kompa albo FR800(magistrala)
gdzie szybkosci sa duzo wieksze od SATA, a bym zapomniał 6 lat temu to pecet nominalnie obsługiwał 512 RAM ale dobrze pracowały płyty na 256
chyba ,ze te troche droższe.Obsługiwały pełne 512 zreszta z pamiecia
w naj naj ... lepszym sprzecie jest dalej cos nie tak pisza ze można zapakowac 2GBram ale ma on 3 sloty w ktorych można zamontowac dimy
maksymalnie 512 to reszta chyba przez usb tylko .Dodam ze sporo płyt ma dwa sloty i w opisie jest podobnie.Niestety Ami duzo wiecej osób kupi
gdy znacznie sie poprawi sprawa oprogramowania taniego i zaj... to na pewno swiat Amigi sie rozwinie a tak mamy tam jakis sprzet bawimy sie ale jak pisac Fakture to na .. jak ZUS to .. .Ludzie wkońcu czeba zainwestować najpierwW a potem myslec o zyskach a nie odwrotnie
[#33] Re: Mam pytanie do MOS Teamu...

@dk75, post #23

1. Cienkie kabelki które nie przeszkadzają w obudowie - a co, zły powód?

Zły nie, ale niezupełnie dobry. Mam kabelki upchnięte w wolnej zatoce 5.25 i jest dobrze. Fakt, trochę to zakłóca cyrkulację powietrza, ale to taki mit overclockerów, w rzeczywistości może 1-2 stopnie w statystycznej obudowie. Za różnicę między dyskiem SATA i IDE można kupić dobry, cichy, wolnoobrotowy wiatrak do obudowy.

2. Połączenie punkt-punkt dzięki czemu nie ma problemów współpracy master-slave (jak mi DVD-slave rozpoznaje płytke to w tym czasie dysk-master prawie staje)

To podłącz napędy optyczne na osobnym kanale. Każdy obeznany w fachu składacz blaszanek tak radzi.

Właśnie kupiłem nowy dysk. Mogłem kupić SATA za trochę więcej, ale tego nie zrobiłem. Odpadają problemy ze sterownikami (a są i to czasem spore) i dopóki nie wejdzie w powszechne użycie SATA-II, to nie zamierzam myśleć o dysku SATA. Prędkości wcale się nie różnią, zużycie procesora również (o dziwo nie muszę nawet wybierać między DMA i siecią ;). Jeśli więc ktoś napisze sterownik do kontolera SATA na PCI pod Pegaza to fajnie, ale nie umieściłbym go w pierwszej dziesiątce najbardziej oczekiwanych "ficzerów".
[#34] Re: Mam pytanie do MOS Teamu...

@KAM_, post #30

256
[#35] Re: Mam pytanie do MOS Teamu...

@MDW, post #17

Dokladnie.
[#36] Re: Mam pytanie do MOS Teamu...

@Fei, post #33

>> 1. Cienkie kabelki które nie przeszkadzają w obudowie - a co, zły powód?

> Zły nie, ale niezupełnie dobry. Mam kabelki upchnięte w wolnej zatoce 5.25 i jest dobrze. Fakt, trochę
> to zakłóca cyrkulację powietrza, ale to taki mit overclockerów, w rzeczywistości może 1-2 stopnie w statystycznej
> obudowie. Za różnicę między dyskiem SATA i IDE można kupić dobry, cichy, wolnoobrotowy wiatrak do obudowy.

Eeee tam obieg powietrza - mam wodę to mi nie potrzeba, ale ledwo podpinam napędy, taśmy nie starcza, zrobiłem niezłą kombinację alpejską na trzykrotne złamanie taśmy - kto projektuje umiejscowienie złącz ATA na płytach, chyba jakiś masochista ;PPPp

>> 2. Połączenie punkt-punkt dzięki czemu nie ma problemów współpracy master-slave (jak mi DVD-slave
>> rozpoznaje płytke to w tym czasie dysk-master prawie staje)

> To podłącz napędy optyczne na osobnym kanale. Każdy obeznany w fachu składacz blaszanek tak radzi.

Myślisz, że nie czytałem poradników?
kanał #0 - master: nagrywarka.
kanał #1 - master: HDD
kanał #1 - slave: DVD

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem