[#1] Drukarki pod MOSem.
Chcę kupić drukarkę. Niestety nie wiem jaką mogę kupić, ponieważ wcześniej wspominali inni użytkownicy o problemach z drukarkami pod MOSem. Jak jest faktycznie ? Czy mogę drukować drukarkami z portu Rownoległego i/lub USB ?
[#2] Re: Drukarki pod MOSem.

@Cargo, post #1

jakies HP pod mosem działaja, zerknij do dzialu sprzęt tam jest lista co wspolpracuje z pegazem....
[#3] Re: Drukarki pod MOSem.

@Cargo, post #1

Trudne pytanie. Problemy istnieją i dotyczy to tak drukarek pod USB jak i podpinanych pod port LPT. Używam w tej chwili Canona 4300 pod LPT i jest różnie pod róznymi programami. Pod jednymi się drukuje pod innymi nie. Opis jest na PPA w dziale sprzęt, który działa bądź nie na Pegasosie i/lub AmigaOne. Dziwne zachowanie drukarek pod MOSem to podobno wina dostarczanej z tym systemem wersji Turboprinta. Istnieje sposób na obejście tego problemu opisywany przez kol. Krashana, a polegający na wyłączeniu w s-s tego "wbudowanego" Turboprinta i zainstalowaniu sterowników z pełnej wersji, ale ja tego nie robiłem bo pełnej wersji nie mam. Jedyne co można powiedziec na pewno to żebyś wystrzegał się tanich windrukarek bo one na pewno z Pegasosem nie zadziałają.

[#4] Re: Drukarki pod MOSem.

@stony, post #3

Wlasnie najgorsze jest to, że MOSTeam nie uaktualnia MOSa chociaż o najbardziej uciążliwe błędy np z drukowaniem na LPT/USB :(
Czuję, że MOST czeka na pełną wersję OS4, żeby i swój OS wydać równolegle. Niestety póki co, to morale wśród mosowców spadają, szkoda, wielu zaufało Genesi...
[#5] Re: Drukarki pod MOSem.

@stony, post #3

Wlasnie najgorsze jest to, że MOSTeam nie uaktualnia MOSa chociaż o najbardziej uciążliwe błędy np z drukowaniem na LPT/USB :(
Czuję, że MOST czeka na pełną wersję OS4, żeby i swój OS wydać równolegle. Niestety póki co, to morale wśród mosowców spadają, szkoda, wielu zaufało Genesi...
[#6] Re: Drukarki pod MOSem.

@stony, post #3

Widzialem, opisales problemy ze swoim Canonem. Rowniez pod PGs-em...
Korzystales ze sterownikow pagestreama, czy z systemowych, bo jak
korzystam ze sterownikow pagestreama (przy canonie 240) to drukuje
dobrze - no prawie dobrze - nie przechodzi znacznik konca wydruku...
ale to problem ponoc w sterowniku do parallela w pegasosie...
[#7] Re: Drukarki pod MOSem.

@Tomek (Kaczus), post #6

Korzystałem ze sterowników systemowych. Spróbuję z tymi z PGS i dam znać.
[#8] Re: Drukarki pod MOSem.

@Cargo, post #5

Jesli czuję, że spada moje morale to idę do kolegi, który ma A1200+PPC+BV+FastATA+cośtam+...+...+...etc. Bawię się tym urządzeniem pół godziny, a potem wracam do domu i zapalam kolejną świeczkę przed ołtarzykiem Genesi, padam na kolana i wznoszę dziękczynne modły.
Nie drukuję jednak zbyt wiele...
[#9] Re: Drukarki pod MOSem.

@stony, post #3

sposób na obejście tego problemu opisywany przez kol. Krashana, a polegający na wyłączeniu w s-s tego "wbudowanego" Turboprinta i zainstalowaniu sterowników z pełnej wersji

No nie do końca tak. Sposób polega na wyłączeniu TurboPrinta i zastosowaniu sterowników z OS 3.1 (a nie z pełnej wersji TP).

[#10] Re: Drukarki pod MOSem.

@Grzegorz Kraszewski, post #9

Czy nie lepiej byloby wydac uaktualnienie systemu o ten TP. Ile jeszcze mozna czekac...
[#11] Re: Drukarki pod MOSem.

@Cargo, post #10

Niestety mam wrażenie, że nikt się tym nie zajmuje, więc MOS1.5 jeżeli się w końcu pojawi, będzie miał tego samego TurboPrinta co jest teraz. Tak przy okazji to nie jest błąd w MOSowej wersji TurboPrinta, tylko w samym TurboPrincie - wersja pełna 68k działa tak samo kiepsko pod MOSem :(

[#12] Re: Drukarki pod MOSem.

@Marek Szyprowski, post #11

Ja mam oryginalny TP 7.50 (oczywiście wersje 680xx) i jakoś nie zauważyłem w nim problemów.
[#13] Re: Drukarki pod MOSem.

@kmilota, post #12

Problem jest pod innym sprzetem niz stara amiga... Moze dlatego, ze wydruk mial isc z chipu?
[#14] Re: Drukarki pod MOSem.

@Tomek (Kaczus), post #13

Ciekawe. Mi TurboPrint z chipu nie korzysta. A moze tego nie zauważyłem, a może przez to że drukuję przez USB a nie PAR.
[#15] Re: Drukarki pod MOSem.

@kmilota, post #14

Standardowo terownik pobieral dane z chipu, przez co trzeba bylo pewnych nakladek na cgx-a np, by zrobic zrzut bezposrednio na drukarke ekranu, gdyz sterownik byl przekonany, ze dane znajduja sie w chipie....
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem