[#1] Voodoo 3 i bios
mam pytanko - w oczekiwaniu na pega II zamierzam sobie kupic voodoo 3 tylko na razie podłącze ją pod maca (i przeflashuję bios) jak bedę już miał pega to zobaczy on tę kartę (czy na przekór woli bios z x86) czy nie?
[#2] Re: Voodoo 3 i bios

@rzookol, post #1

Raczej mało prawdopodobne, żeby VooDoo z Macowym flashem zadziałała w OFie, ale na MorphOSie powinna... tyle, że ciężko odpalić MOSa bez OFa :)
[#3] Re: Voodoo 3 i bios

@Jacek Piszczek, post #2

spoko,
voodoo 3 na pci ma byc tylko jako akcelerator3d, a do of i 2d to zamierzam użyc radeona (albo do of podepnę się kablem do peceta z terminalem ;). A jeszcze mam pytanie czy mos obsługuje VESA (tzn. czy da sie odpalic dowolną kartę bez akceleracji 2d tylko żeby ekran się pokazał jakby była awaria karty którą będę uzywał a jeśli nie to czy jest to przewidziane w przyszłych wersjach mosa ;)
btw. OF w pegazie i w macu tak się różni, że nawet bios pod ppc karty (z maca) nie pasuje?
[#4] Re: Voodoo 3 i bios

@Jacek Piszczek, post #2

Dlaczego malo prawdopodobne mialoby byc to, ze VooDoo z Macowym flashem zadziala na OpenFirmware?

Po pierwsze nawet starsze MACi bazuja na OpenFirmware (a te tak zwane NewWorld zawieraja juz pelnoprawny OF), a po drugie sterowniki w BIOSie karty ktore sa zgodne z OpenFirmware napisane sa w jezyku Forth ktory skompilowany jest do FCode - pseudokodu nie zwiazanego ani z zadna konkretna platforma ani z zadnym konkretnym procesorem.

A poza tym OF z Pegasosa i tak zawiera prosty emulator x86 ;) PegI potrafil nawet mojego Matroxa G550 podniesc (chociaz trwa to pewna chwile)
[#5] Re: Voodoo 3 i bios

@rzookol, post #3

Tyle, że Voodoo/PCI z Radeonem/AGP nie będzie działał (MOS nie będzie w stanie obsłużyć Radeona).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem