[#1] Polskie znaki z windy na MOS-ie
Dostałem płytkę od kolegi grzybiarza z filmem Żurek (atakże przy innych plikach) . I tu właśnie jest problem. Nieszczęsne ,,ż'' a także inne polskie znaki, które są jako pierwsze w nazwie pliku.Zamiast nazwy pliku jest tylko ,,y" z dwoma kropkami i ,,Z''. Nie ma tego problemu gdy taka litera jest w środku wyrazu. Nie mogę odczytać zawartości. Używam ISO-PL.Próbowałem też innych keymap standardowych z MOS-a i zawsze jest to samo. Co trzeba zrobić aby można było takie pliki odczytać?
Pozdrawiam
[#2] Re: Polskie znaki z windy na MOS-ie

@Arbuz, post #1

Skorzystaj z fontów w cp1250.
Odpowiednie pliki znajdziesz na stronie MPlayera, albo odezwij sie na priv
[#3] Re: Polskie znaki z windy na MOS-ie

@Norbert, post #2

Obawiam się, że Arbuzowi nie chodziło o problem z tekstami do filmów kodowanymi w cp1250 tylko o brak możliwości odczytania pliku, którego nazwa zaczyna się od znaku diakrytycznego zakodowanego w cp1250.

U mnie zwykle nie było z tym problemów nawet pod Magellanem. A jeżeli ten się zbuntował, to zmieniałem nazwę spod CLI. Tyle, że nie jestem w stanie powiedzieć, czy którykolwiek z tych plików akurat zaczynał się od krzaczka.

[#4] Re: Polskie znaki z windy na MOS-ie

@Kamul, post #3

O właśnie o to mi chodziło. Tyle że jak mogę zmienić nazwę spod CLI jeśli plik jest na CD i każda próba jego odczytania kończy się komuinikatem że plik jest nie znaleziony. Same pliki które mają znaki diaktryczne wewnątrz nazwy pliku można odczytać. Gorzej jest gdy plik ma taki znak na początku nazwy i wtedy nie działa.
Może ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?

Pozdrawiam
[#5] Re: Polskie znaki z windy na MOS-ie

@Arbuz, post #4

Spróbuj skopiować plik na twardziela DiskMasterem i zmień mu nazwę - może się uda. Ja tak robię z plikami z pecetowego twardziela, ale nie wiem czy z CD będzie tak łatwo.

[#6] Re: Polskie znaki z windy na MOS-ie

@stony, post #5

NIe pomogło. Ani DiskMaster ani DOpus Magellan którego zawsze używam nie pomaga.
Jakieś inne propozycje?
Pozdrawiam
[#7] Re: Polskie znaki z windy na MOS-ie

@Norbert, post #2

Ale pomyłka :) Jednak koniec roku zle wplynąl na czytanie postów :)
Tomek, probowales innego filesystemu do CDROM, aby odczytac plik?
Stawiam na zła konwersje polskich z znaków przez codepages w Morphosie.
Tomek, czy to tylko w przypadku duzych liter i do tego jako pierwszych w wyrazie?
Masz mozliwosc stwierdzenie jaką wartosc w hex ma "Ż" w nazwie pliku?
[#8] Re: Polskie znaki z windy na MOS-ie

@Arbuz, post #6

a pod Opusem robiłeś Copy czy CopyAs ??
jesli to pierwsze to spróbuj z drugim.
[#9] Re: Polskie znaki z windy na MOS-ie

@Norbert, post #7

Raczej nie mam możliwości sprawdzenia wartości HEX. A co do odczytu z innego filesystemu to jest tak samo, nie ma znaczenia czy to duża litera czy mała a poza tym tozauważyłem że nie chodzi tylko o ,,Ż'' ale i inne polskie litery. A tak wogóle to próbowałem nawet na różynch keymapach: ISO-PL (której używam ciągle, USA-AMIGAPL oraz ze standardowego wbudowanego mosa pc104_pl.
[#10] Re: Polskie znaki z windy na MOS-ie

@R-Tea, post #8

Nie możliwe ani tak ani tak bo np: mam kilka plików grzybiastych zapisanych na CD i zaczynających się od polskich liter i Ambient jak i Magellan pokazuje kilka plików ale z takimi samymi nazwami a do tego krzaki są bajerne w tej nazwie i gdy próbuję je skopiować wyrzuca napis (magellan: ,,Nastąpił błąd podczas kopiowania ''nazwa pliku'' Błąd DOS-u: object not found'', Ambient wogóle się nie zachowuje po prostu nie kopiuje)
Zastanawiam się też że następują rozbieżności w owych nazwach plików w Ambiencie i w Magellanie.
Próbowałem innych keymapów a także różnych fontów jak ISO a także innych standardowych A-PL.
Może jakby ktoś miał pod ręką jakiegoś grzyba i nagrałby na płytkę plik z nazwą zaczynającą się od polskich liter mógłby sprawdzić czy i u niego jest taki problem z odczytem.

Pozdrawiam
[#11] Re: Polskie znaki z windy na MOS-ie

@Arbuz, post #10

Tomek nie mam peceta w poblizu, ale z checia sprawadzilbym taka plytę.
A moze ty zrobisz maly obraz plyty z nazwami plików z polskimi literami. Podesles mi, nagram na plytke i potestuje?
[#12] Re: Polskie znaki z windy na MOS-ie

@Arbuz, post #9

Ale keymapa tu raczej nie ma nic do rzeczy (a może o czymś nie wiem?). Keymapa mogła mieć znaczenie jedynie na pc, gdy ktoś nazywał pliki.
[#13] Re: Polskie znaki z windy na MOS-ie

@Norbert, post #11

Teraz to niestety już nie mogę bo wyjeżdżam do pracy do Warszawy a tam to nie mam dostępu do Pegazika. Dopiero mogę podesłać w łikend
Pozdrawiam
[#14] Re: Polskie znaki z windy na MOS-ie

@Arbuz, post #13

To podesli obraz takiej plytki z Warszawy.
Spreparuj taki obraz z nazwami z polskimi literami i sprawa zalatwiona.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem