[#1] ram do pegaza II
witam!

do tej pory mialem w pegazie II pamiec 512MB GoodRam PC3200 z Wilk Electronik. ze stabilnoscia bylo roznie. czasami system potrafil zwisnac zaraz po wczytaniu i uruchomieniu tylko miami, amigg i ibrowse, czasami dzialal dluzej i nagle sie zamrazal ot tak po prostu. kilka dni temu zmenilem ta pamiec na 256MB TwinMOS PC3200 CL 2.5 i stabilnosc wzrosla niesamowicie. Uruchamiam system rano i do poznej nocy zero zwisow.
Czy to znaczy ze pegaz II tez jest wybredny co do pamiec? jaka pamiec macie w swoich pegazach?
[#2] Re: ram do pegaza II

@quaint, post #1

Z moich doświadczeń wynika, że to raczej kwestia pamięci. Znajomi na nie narzekali. Ja natomiast wszystkie moduły jakie kupowałem to zawsze TwinMOSy właśnie były :)

A ogólnie to się zawsze memtesta przed wsadzeniem do maszyny i zamknięciem obudowy robi :)
[#3] Re: ram do pegaza II

@quaint, post #1

Z wilkami tez jest problem w A1 - http://jscat.com.pl/test/test.php?index=5001
[#4] Re: ram do pegaza II

@quaint, post #1

ja mam wilka 256 (333) i nie narzekam - peg chodzi - choc czasami sa zwieszki przez moje grzebactwo

co do wrazliwosci pega na ram - TAK - niestety np nie da sie wlozyc 2 roznych kostek pamieci - a przynajmniej mnie sie nie udalo - mieszanie 266 i 333 lub 333 i 400 - peg sie nie uruchamia.

reszta poznaniakow jedzie na kingstonach - np peg Merituma nie poszedl na kostkach kingstona 266 i 333 - dopiero na 400 ruszyl a peg Bazanta jedzie na kingstonach 266

czyli trza sprawdza :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem