[#1] Zasilacz dla Pegasosa
Planuję wymianę zasilacza na jakiś cichy, który nie będzie wydawał wysokich dźwięków, które mnie wkurzają. Jaki zasilacz moglibyście mi poradzić?
Jakiej firmy i ew. jaki model byłby najlepszy (ale nie najdroższy, jestem w stanie wydać na taki zasilacz maksymalnie do 160 zł lub minimalnie więcej)?

[#2] Re: Zasilacz dla Pegasosa

@grxmrx, post #1

takie cos powinno zaltwic sprawe definitywnie :)

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40109891
[#3] Re: Zasilacz dla Pegasosa

@Brodek, post #2

Zgadzam sie z Brodkiem...Sam takiego uzywam w w piecu, w firmie Pol-PC (Krakow)jest 4 pln drozszy, ale lubia dac rabat :).....Polecam rowniez HuntKey'a lub Mode-Com'a......
[#4] Re: Zasilacz dla Pegasosa

@waldiamiga, post #3

Mod-COMy polecam. Działa wyśmienicie u mnie :) Symbolu nie pamiętam, ale kosztował coś koło 130 zeta. Jak już będziesz kupował to zwróć uwagę, czy ma funkcję termoregulacji obrotów wentylatora (choć w tej cenie to raczej wszystkie mają...). Przy poziomie poboru prądu przez Pega to wiatraczek będzie chodził cały czas na minimum obrotów.

[#5] Re: Zasilacz dla Pegasosa

@grxmrx, post #1

:) A co powiecie o takim zasilaczu:
http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=1823&katid=14

[#6] Re: Zasilacz dla Pegasosa

@grxmrx, post #5

Nie wiem, czy aż takie coś jest Ci potrzebne. Ja bym kupił coś troszkę (50 zł) tańszego. Taki zasilacz będzie się marnował w Pegu ;)

[#7] Re: Zasilacz dla Pegasosa

@Marek Szyprowski, post #4

ModeCom jest OK, ale wiatraczki dają raczej kiepskie :/ Mój zasilacz ma regulację obrotów, ale wmontowali mu jakiś fatalny wiatrak na łożysku ślizgowym - koszmar. Wymieniłem na najzwyklejszego na kulkowym i zrobiło się cichutko (wiatrak w obudowie ModeComa też musiałem z tego samego powodu wymienić).
[#8] Re: Zasilacz dla Pegasosa

@Jacek Piszczek, post #7

No nie wiem. W moim zasilaczu jest porządny. Wszystko zależy jeszcze od tego, który model ModeCOMa masz (bo oni robią też te "tańsze" zasilacze). Zresztą i tak go nie słychać przy tym badziewiu co to bPlan na G4 montuje :/

[#9] Re: Zasilacz dla Pegasosa

@grxmrx, post #1

360 W? Wy się dobrze czujecie wszyscy? Pegasos II z G4 pod pełnym obciążeniem z HDD i CD pobiera w porywach do 60 W (45 W średnio). Osobiście nabyłem małego ModeCOM-a FSP200-50SNV(PF) o mocy 200W do obudów MicroATX. Kosztował 122 zł (w sklepie z gwarancją na 3 lata). Jest o połowę mniejszy od zwykłego zasilacza (a od tego Chiefteca to ze trzy razy...). Wentylator ma regulację obrotów w zależności od temperatury i słychać go tylko przez sekundę po włączeniu zasilania (zanim zadziała układ pomiaru temperatury). Poza tym wentylatorek chodzi na najmniejszych możliwych obrotach i jest zupełnie niesłyszalny na tle dysku i wiatraczka na G4. Zasilacz można obejrzeć tu i tu.

[#10] Re: Zasilacz dla Pegasosa

@Grzegorz Kraszewski, post #9

Ja mam takiego Chiefteca, chcialem miec solidny zasilacz (ale nie koniecznie pod wzgledem mocy) i nie bylo akurat innych w sklepie, oprocz tych za 50 PLN :) Jest tez bardzo cichy i nie slychac go podczas pracy (przynajmniej na tle wiatraka od proca) :)...przy okazji moze ktos polecic jakis cichy wiatrak do pegaza, lub inna forme chlodzenia ??
[#11] Re: Zasilacz dla Pegasosa

@nelson, post #10

A moze ktos zna jakis prosty uklad kontrolujacy obroty wentylatora w zasilaczu w zaleznosci od temperatury. Jaka bedzie orientacyjna cena?
[#12] Re: Zasilacz dla Pegasosa

@Norbert, post #11

chieftec 360W typ atx-1136H - wentyl 120mm regulowany od temp - cichy i wydajny posiada PFC wprawdzie pasywne ale jest. koszt okolo 150pln

szkoda zabawy w uklady

[#13] Re: Zasilacz dla Pegasosa

@Kwiatki, post #12

Ale ja lubie sie "bawic", bo zasilacz juz posiadam.
Jak znasz namiary na jakis ukladzik, bylbym wdzieczny.

ps
A i tak najwiecej halasu dostarcza HDD :)
W wentylator mozna wlozyc dlugopis, aby sie nie krecił, w hdd juz tak sie nie da :D
[#14] Re: Zasilacz dla Pegasosa

@grxmrx, post #5

roznica pomiedzy tym a tym co podal brodek jest w aktywnym PFC - jesli Cie stac - to bierz tego - to jeden z ciekawszych zasilaczy na rynku

[#15] Re: Zasilacz dla Pegasosa

@Grzegorz Kraszewski, post #9

na tym wlasnie polega PFC - jesli Twoj tego nie ma to caly czas masz obciazone 200W a ten ma PFC wiec ciagnie tyle ile potrzebuje czyli podane przez Ciebie 60W

[#16] Re: Zasilacz dla Pegasosa

@Kwiatki, post #15

na tym wlasnie polega PFC - jesli Twoj tego nie ma to caly czas masz obciazone 200W a ten ma PFC wiec ciagnie tyle ile potrzebuje czyli podane przez Ciebie 60W

Ja bym proponował jednak poczytać co to naprawdę jest PFC (Power Factor Correction) na przykład
tutaj. Każdy zasilacz impulsowy pobiera z sieci tyle energii ile oddaje (dokładnie pobiera trochę więcej, bo jego sprawność nigdy nie osiąga 100%). A w PFC chodzi o poprawę współczynnika kształtu prądu pobieranego z sieci, dzięki temu zasilacz z PFC mniej zakłóca inne odbiorniki i zmniejsza straty w sieci energetycznej.

[#17] Re: Zasilacz dla Pegasosa

@Kwiatki, post #15

yyy... Każdy zasilacz komputerowy, od praczasów, jeśli tylko jest zasilaczem impulsowym, to w danej chwili ciągnie tylko tyle, ile potrzebuje...
To wynika z zasady działania zasilaczy impulsowych.

[#18] Re: Zasilacz dla Pegasosa

@Norbert, post #13

Niektore zasilacze mogą na to zareagować wyłączeniem się w ogóle. To jedno z zabezpieczeń w nowszych modelach.
[#19] Re: Zasilacz dla Pegasosa

@MinisterQ, post #17

yyyyyyyyyyyyyyy sorry chopaki macie racje!!

[#20] Re: Zasilacz dla Pegasosa

@grxmrx, post #1

Chyba mam coś dla Ciebie ;)

http://pcprojekt.pl/?str=katalog_produktow&id_gl=10&id_produktu=1031
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem