[#1] Nowy Firmware do Pegaza
Na MorphZone dojrzałem że jest nowy firmware do Pegaza zdaje się z października. Ponieważ nie kumam angielskiego może ktoś by coś na ten temat napisał? Skąd to wziąć i co nowego daje?

Pozdrawiam
[#2] Re: Nowy Firmware do Pegaza

@Arbuz, post #1

Firmware jest dla Pegaza II. Datowany jest na sierpień 2004. GGS-Data doszło do porozumienia z bplanem i będą rozsyłać firmware dla tych co go nie mają. Warto jednak sprawdzić, bo już ten firmware można mieć zainstalowany.

If the welcome message says 'Pegasos2 version 1.2 (20040810xxxx)' you do not need to update
[#3] Re: Nowy Firmware do Pegaza

@Arbuz, post #1

Właśnie dostałem mejlem nowy OF dla Pegasosa II od Svena Luthera (tego od linuksa na pegasosie jak by ktoś nie kojarzył:)). Jeszcze go nie instalowałem bo zawsze obawiam się takich operacji. A co jeśli mi nagle elektrowania lub wredny sąsiad prąd wyłączy?
Ponoć z tym nowym OF m.in. pamięć działa stabilniej (u tych co nie działała chyba). U mnie chyba nie działa najlepiej, ale to wyszło (takie są podejrzenia) pod linuksem.

Plik nazywa się update-2004.08.10
a jego suma md5 wygląda tak:
fed6f942704e44f6d3e442ea559e9ffc
Nie wiem czy jest poprawna (bo zawsze mogło się coś popsuć przez e-mail, więc proszę by ktoś kto ma ten OF sprawdził i potwierdził lub zaprzeczył zanim sam się dowiem.

[#4] Re: Nowy Firmware do Pegaza

@Arbuz, post #1

Acha, jeszcze jedno. Dowiedziałem się, że ponoć osoba odpowiedzialna za OF jest (cytuje) "zbyt leniwa" żeby umieścić odpowiedni plik z opisem na stronie bPlanu....

[#5] Re: Nowy Firmware do Pegaza

@grxmrx, post #4

A Pegasos I jak zwykle olewanym jest....
[#6] Re: Nowy Firmware do Pegaza

@grxmrx, post #3

Ponoć z tym nowym OF m.in. pamięć działa stabilniej (u tych co nie działała chyba).

Też tak słyszałem, przy czym ja nigdy nie miałem problemów z pamięcią, więc zmian nie odczułem.

Plik nazywa się update-2004.08.10
a jego suma md5 wygląda tak:
fed6f942704e44f6d3e442ea559e9ffc

U mnie dokładnie to samo. Więc jeśli tylko nie zabraknie zasilania, to powinno być ok. :)

Przy okazji mam pytanie do tych, którzy używają starego OF. Czy po wejściu do firmware wpisanie shut-down powoduje wyłączenie pegasosa? Pytam z ciekawości, bo ostatnio to u siebie wybadałem i nie wiem, czy jest to nowość w tej wersji OF.

[#7] Re: Nowy Firmware do Pegaza

@Arbuz, post #1

A co trzeba zrobić by go dostać? Może ktoś podesłał by mi go na priv?
[#8] Re: Nowy Firmware do Pegaza

@Kaczuś, post #5

I wygląda na to iż nie ulegnie to żadnej zmianie.. niestety...

[#9] Re: Nowy Firmware do Pegaza

@Arbuz, post #7

Trzeba napisać maila do GGS-Data z prośbą o podesłanie - LINK
[#10] Re: Nowy Firmware do Pegaza

@mailman, post #9

Dlaczego aż do GGS Data... Moim zdaniem o ten OF należy pytać u dystrybutora, od którego zakupiło się Pegasosa. Tak mi się przynajmniej wydaje.
Ja przy okazji rozwiązywania moich problemów z Linuksem dostałem nowy OF inną drogą, ale to co innego.
Z resztą i tak będę musiał się zapytać czy mogę dokonać upgrade tego OF bez ryzyka utrary gwarancji, bo przyznam się że nie wiem.

[#11] Re: Nowy Firmware do Pegaza

@grxmrx, post #10

Wydawało mi się, że Arbuz odnosił się od samego początku do informacji jaką na MorphZone zapodało GGS-Data. Odpowiadam zgodnie z tym co jest tam napisane. Nie chcę podawać informowacji, np. "napisz do eFunzine czy swojego dystrybutora", bo nie wiem czy takowy posiada taką możliwość rozsyłania OF.
[#12] Re: Nowy Firmware do Pegaza

@Kamul, post #6

Hmm, a czy ze zmniejszeniem kompatybilnosci z pamieciami przyspieszyla ona? Moze ktos sprawdzic?
[#13] Re: Nowy Firmware do Pegaza

@Kaczuś, post #5

Nie wiem czy czytales to:

is an update of the peg1 firmware planned as well ?
no
current OF src doesn't build for peg1 and nobody has time to fix this
that's sad :(
not to speak about testing
there are still a lot of peg1 users...
well, "a lot"...
leo42: the amount of time bplan has is limited...
leo42: it doesn't mean something like that might not happen one day...but it's definitely not on the agenda atm
[#14] Re: Nowy Firmware do Pegaza

@marcik, post #13

Czytalem i taka sytuacja mnnie bardzo denerwuje, bo stawia pod znakiem zapytania zaufanie do firmy. Bo coz, kupisz cokolwiek u nich i 0 supportu? troche nie tak chyba.

[#15] Re: Nowy Firmware do Pegaza

@marcik, post #13

Rulez. Nie ma jak wsparcie klientów. Z rozwojem systemu problemy. Brak wsparcia części klientów (tych z "pierwszego rzutu" pokładających w szanownej firmie zaufanie). Wspaniale. Nawiązując do ostatnich "sporów o rządzenie" na eXecu: rządzi :)
[#16] Re: Nowy Firmware do Pegaza

@Softfailur, post #15

Z tym OF z Peg1 wiele problemow nie ma (pomijajac slynny debug), wiec az tak wielkiej sprawy bym z tego nie robil. Miloby bylo miec nowszy, ale na tym sprzet tez mi dobrze dziala. Wiekszym problemem sa obiecane updaty Peg1 -> Peg2 o ktorych sie od dawna mowi, a ciagle ich nie widac.
[#17] Re: Nowy Firmware do Pegaza

@marcik, post #16

Updajtow obiecywano wiecej. Co do tego czego nie widac w tym OF to po za debugiem milobybylo, zeby nie trzeba bylo obchodzic tego oczekiwania na wybor systemu w menu, mozliwosc programowego wylaczenia komputera... Sadze, ze osoby majace podlaczone rozne inne urzadzenia znalazlyby wiecej mankamentow.

[#18] Re: Nowy Firmware do Pegaza

@marcik, post #16

A gdzie się zgłośić do tej akcji wymiany jakby co? Trzeba być cezpośrednim klientem danego dystrybutora czy jak ktoś ma masyznę z drugiej ręki to też się łapie?

To sie będzie opłacało bardziej niż sprzedaż 1-ki i kupno 2-ki na własną rękę?
[#19] Re: Nowy Firmware do Pegaza

@Softfailur, post #18

Narazie nie wiadomo nic. Jak byla pierwsza akcja wymiany to robilo sie tylko przez www.pegasosppc.com. A teraz trzeba czekac az wogole ja wznowia.
[#20] Re: Nowy Firmware do Pegaza

@Kamul, post #6

Co jest? Czyżby nikomu nie chciało się wpisać "shut-down" z poziomu open firmaware? Albo wszyscy już zrobili update? ;)
[#21] Re: Nowy Firmware do Pegaza

@Kamul, post #20

Ja jeszcze nie zrobiłem, boje się że prąd mi wyłączą - zbyt dużo razy miałem pecha w życiu ;)
Chyba musze najpierw UPS kupić :)

[#22] Re: Nowy Firmware do Pegaza

@grxmrx, post #21

W takim razie już mi się nie wykręcisz. ;) Wejdź do OF, wpisz tam shut-down i pochwal się rezultatami, ok?
[#23] Re: Nowy Firmware do Pegaza

@grxmrx, post #21

Lepiej podłącz do UPSa, bo jak coś padnie przy flashowaniu to tylko paczka do Niemiec zostaje ;)
[#24] Re: Nowy Firmware do Pegaza

@Arbuz, post #1

Arbuz - napisz do mnie na priva albo na GG, bo Twoja skrzynka odbija maile...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem