Postanowilem, ze na moim nowym, odrodzonym Pegasosie sprobuje czegos co sie umownie nazywa "Magellambient". Kiedys, kiedys jak kupilem Pegasosa1 probowalem pogodzic te dwie sprawy ale uznalem, ze to nie ma sensu i za duzo trzeba staroci wladowac w MOSa i ze zbyt wielu nowinek zrezygnowac zeby czegos takiego uzywac. Zdecydowalem sie (pomimo wieloletniego przyzwyczajenia do Magellana) wiec na uzywanie Ambienta z klasycznym Opusem 4 w okienku. No ale teraz sytuacja wyglada inaczej, bo w miedzyczasie powstalo pare poprawek i madre glowy wymyslily sposoby na obejscie niedogodnosci. Po zebraniu tego wszystkiego Magellambient wyglada calkiem zachecajaco. Dostaje sie prawie w pelni funkcjonalnego Magellana bez rezygnacji z cukierkowatego Ambienta. :) Takie rozwazanie mi pasuje. Przynajmniej do czasu az powstanie nowy Desktop (nowy Ambient, MaaG_desktop albo nowy Scalos). Wczoraj zrobilem wiekszosc latek i tak z grubsza juz mi ta swoista hybryda dziala. Juz mam tak, ze listery otwieraja sie po dwukliku srodkowym klawiszem myszy na balcie Ambienta (a nie Magellana). Tryb "Backdrop" mam "Disabled" ale okno pulpitu Magellana ciagle mam. Na screenshotach Magellambienta nie widzialem tego okna. No i mam pytanie. Czy tego okna mozna sie jakos pozbyc? A moze na screenshotach nie widac tego okna, bo jest ono zmniejszone do minimum i ukryte za jakims zegarkiem, panelem czy jakims "upiekszaczem"? Na desktopie Ambienta zazwyczaj ludzie maja duzo miejsc za ktorymi mozna takie drobiazg ukryc. ;) Wiec jak to jest?
Z reszta kiszek juz sobie poradzilem robiac wszystko co radza w FAQ Magellambienta. Juz nie mam tego paskudnego gadzetu ikonifikacji, start-menu i buttony dzialaja, dwuklik na Ambiencie dziala, pozbylem sie informacji na belce "WB". Dzisiaj jak bede mial czas to zrobie zeby sie z listerow uruchamialy programy pod MOSa. No i pamietam o zastepowaniu trybu "Workbench" przez "AmigaDOS+WBRun". Zdaje sie, ze dzieki temu mozna zachowac nowe icon.library i tooltypy beda poprawnie z nich czytane przy uruchamianiu programow z ikony. Ktos ma jeszcze moze jakies porady? Nie lubie tak kombinowac ale jak juz to wszystko porobie to moze byc naprawde fajnie... :)