[#1] Pamięci DDR.
Mam pytanie, chciałbym kupić pamięć DDR do Pegaza 2 (moze niedlugo bede go mial). W sklepach z częściami pamięć DDR ma rózne oznaczenia np: -333 MHz, -400 MHz, DDR2: -533 MHz, oraz inne oznaczenia PC 2100, 2700, 3200... Czy można "mieszać" pamięci różnych producentów, ale o tych samych parametrach ? np DDR 333 Kingstona i 333 Infineona ?

[#2] Re: Pamięci DDR.

@noowy, post #1

Osobiście nie polecałbym takiego mieszania. Pegaz 2 jest wybredny co do pamięci. Jeśli masz możliwość wcześniejszego potestowania pracy kości - to spróbuj. Podobno najnowszy OF poprawia nieco obsługę pamięci.
[#3] Re: Pamięci DDR.

@noowy, post #1

Czy te oznaczenia megaherców mają jakies znaczenie dla Pega 2 ? Mozna wlożyć np takiego DDRa 533 ? Czy te "szybsze" kości przyspieszą Pega 2 ?

[#4] Re: Pamięci DDR.

@noowy, post #3

Ja mam DDR 400Mhz w moim pegasosie2.
Po prostu jest kompatybilnosc w dol.

[#5] Re: Pamięci DDR.

@noowy, post #1

peg 2 obsluguje koscie do predkosci 266 - tzn ze jezeli wlozysz szybsza to i tak zadzaila tylko na 266.generalnie przy nowym OF dzialaja u mnie na plycie 2b3 kosci KINGSTON 266- 256MB, 333, 256MB i 512MB, kosci firmy GoodRAM - 333-256MB, wszystkie te dzialaja stabilnie

afaik 2100=266, 2700=333 itd - choc moge sie mylic - ale jedne z drugimi sa powiazane 1:1 tylko nie pamietam dokladnie ktore o ktorych

[#6] Re: Pamięci DDR.

@noowy, post #3

DDR2 (czyli te 533MHz) to inny standard i z tego co mi wiadomo niekompatybilny z DDR, wiec do pega2 wrzucisz max DDR 400MHz(czyli inaczej 3200)
[#7] Re: Pamięci DDR.

@Kwiatki, post #5

są jeszcze ddr 500 mhz spoko ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem