[#1] Fragmentacja
W takim programie jak IBrowse gdy jest włączony bufor (cache) to na dysku zapisywane i kasowane są różne pliki, powoduje to fragmentacje danych na partycji co oznacza chyba tylko problemy na SFS. Pisze o tym dlatego, że od kilku miesięcy nie używam bufora na dysku (cache wyłączony) i od tamtego czasu nie zobaczyłem żadnego komunikatu z błędem na partycji SFS. Co więcej ścieżke do zapisu plików z IBrowse również mam ustawioną do RAMu. Niestety korzystanie z RAMu zamiast dysku do buforowania danych powoduje fragmentacje pamięci...
Czy jest jakieś dobre rozwiązanie tego problemu?

[#2] Re: Fragmentacja

@grxmrx, post #1

ja przenioslem calego ibrowse'a na partycje boot (FFS) i mam nareszcie swiety spokoj... :)

[#3] Re: Fragmentacja

@DarQo, post #2

A u mnie od kiedy przeszedłem na Pegaza z Amigi gdie też miałem zainstalowany SFS problemy z IBrowsem i błędami znikły jak ręką odjął.
[#4] Re: Fragmentacja

@grxmrx, post #1

powoduje defragmentacje pamięci...

Chyba fragmentację... :)
Generalnie fragmentacja pamięci to bolączka wszystkich amigaosów, mam
nadzieję że chociaż w OS4 coś zrobią by to poprawić; na zmianę tego stanu rzeczy w MOSie raczej nie ma co liczyć.

[#5] Re: Fragmentacja

@grxmrx, post #1

Może jakaś mała osobna partycja T: na tymczasowe śmiecie i cache przeglądarki? I np. okresowe czyszczenie podczas startu maszyny, powiedzmy jakiś format T: quick
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem